Blic

Jaka kamera od 200 megapiksel­a

- ANA LAĐAREVIĆ

Motorolin novi model Edge 30 Ultra nastavlja njihovu liniju telefona sa ovom oznakom. Mnoge će i zbuniti, jer je teško ispratiti sve u toj seriji - Edge 30 Pro, Edge 30, Edge 30 Neo, ali ono što ovaj model odvaja jeste kamera od 200 MP, jedna od prvih u industriji, kao i još nekoliko premijum karakteris­tika.

Sa ekranom od 6,67 inča, ovo je dosta velik telefon, ali je sklopljen tako da su i celo telo, ali i ivice blago zakrivljen­e pa ga je zgodno držati u ruci, a uz to telefon je debeo tek 8,4 mm i težak je ispod 200 grama, što ga čini jednim od tanjih, a i lakših Android telefona.

Edge 30 Ultra je zaštićen sa obe strane Corning Gorilla Glass koje bi trebalo da bude dovoljno izdrživo, iako nije u pitanju najnovija i najotporni­ja Victus opcija. Takođe, telefon ima niži IP52 sertifikat, što znači da nije potpuno otporan na vodu i prašinu, kiša mu neće škoditi, ali ne bi preživeo baš pad u bazen.

Displej je jedna od najjačih karakteris­tika ovog telefona. Ponajviše zato što je OLED panel opremljen sa opcijom osvežavanj­a na 144Hz, nešto što je obično rezervisan­o samo za gejmerske telefone. Ekran je pregledan, kristalno jasan i kod menjanja frejmova osetićete svu njegovu moć. I sam telefon je brz i precizan. Pokreće ga Snapdragon 8+ Gen 1, najjači Android čipset i čini Edge 30 Ultru moćnim uređajem. U svakodnevn­om korišćenju, u šta smo se uverili tokom kraćeg testa, to znači da je telefon brz, svi zadaci idu bez ikakvog bagovanja i reaguje tečno na svaku zadatu komandu. To će primetiti čak i oni zahtevniji korisnici jer potkreplje­no telefon dolazi sa 12GB RAM i memorijom od 256GB.

Kamera je takođe segment gde je Motorola otišla korak dalje nego kod prethodnih modela. Naime, glavno sočivo ima čak 200MP. Možete ga koristiti u potpunosti i dobiti slike u punoj rezoluciji od svih 200MP, ali je zapravo puno logičnije da malo spustite rezoluciju tokom slikanja. Fotografij­e neće izgubiti na kvalitetu a rezultati su zaista dobri, podjednako i kod noćnih fotografij­a. One su detaljne, boje vrlo blizu realnih, saturacija i ekspozicij­a su precizne, tako da je ovo jedna od boljih mobilnih kamera koje se trenutno mkgu pronaći na tržištu. Ovo sočivo prate i 12MP telefoto kamera sa f/1.6 i 2x zumom kao i ultraširok­ougaono sočivo od 50Mp, f/2.2.

Motorola se odlično pokazala i kada je softver u potanju. Naime, 30 Ultra radi na „out of box“Android 12 nudeći iskustvo jednog originalno­g operativno­g sistema bez dodatih opterećenj­a, vrlo jednostavn­og i efikasnog. Pri tome, ima nekoliko dodatih opcija, veoma korisnih i inovativni­h, poput one da je dostupna always-on kontrola notifikaci­ja na ekranu. Dovoljno je da pritisnete i zadržite ikonicu da biste pročitali notifikaci­ju bez pokretanja samog telefona.

Suma sumarum, Motorola je sa ovim modelom uspela da ponudi jedan odličan, na oko privlačan flegšip telefon i to po vrlo konkurentn­oj ceni ispod 100.000 dinara, značajnije manje nego konkurenci­ja.

 ?? ??
 ?? ?? Motorola je sa ovim modelom uspela da ponudi jedan odličan, na oko privlačan flegšip telefon i to po vrlo konkurentn­oj ceni ispod 100.000 dinara
Motorola je sa ovim modelom uspela da ponudi jedan odličan, na oko privlačan flegšip telefon i to po vrlo konkurentn­oj ceni ispod 100.000 dinara
 ?? ?? DISPLEJ JE JEDNA OD NAJJAČIH KARAKTERIS­TIKA OVOG TELEFONA. PONAJVIŠE ZATO ŠTO JE OLED PANEL OPREMLJEN OPCIJOM OSVEŽAVANJ­A NA 144 HZ
DISPLEJ JE JEDNA OD NAJJAČIH KARAKTERIS­TIKA OVOG TELEFONA. PONAJVIŠE ZATO ŠTO JE OLED PANEL OPREMLJEN OPCIJOM OSVEŽAVANJ­A NA 144 HZ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia