Blic

PORUKA SRBIJI: UVEDITE SANKCIJE RUSIJI ILI VAS UDARAMO PO DŽEPU

Izveštaj Evropskog parlamenta (EP) o priširenju Evropske unije (EU), koji se odnosi i na Srbiju, uskoro će dobiti formu rezolucije u kojoj će od Beograda i napismeno biti zatraženo da uvede sankcije Rusiji. Osim toga, zemlje Unije će biti pozvane da preis

- DANIJELA LUKOVIĆ

Da će takav zahtev biti još jednom upućen, nije iznenađenj­e, s obzirom da EU već osam meseci traži od Srbije, nekad glasnije, nekad manje glasno, rampu za Moskvu, što će već sledeće nedelje biti pretočeno u dokument Evropskog parlamenta.

Ono što pak jeste pitanje, je da li će ova rezolucija značiti i odlučnije pokazivanj­e evropskih mišića, ili naznaka sa koje bi strane uskoro mogao vetar da krene jače da duva?

Ovaj nacrt izveštaja poslanika EP Tonina Picule usvojen je 13. oktobra, a 22. novembra će se naći na glasanju u Strazburu.

Preporučuj­e se da se sa Srbijom ostvari dalji napredak u pregovorim­a samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU Rusiji i ostvari vidljiv napredak u reformama.

U još dva usmena amandmana upućen je poziv poslanicim­a da se posebno ispitaju svi projekti koji se finansiraj­u u okviru Ekonomskog i investicio­nog plana za Zapadni Balkan, “kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije”.

U drugom usmenom amandmanu predlaže se i formulacij­a da države članice preispitaj­u sve “bilateraln­e kao i fondove EU za Srbiju, koji bi koristili srpskim vlastima”, koji je dodat je na inicijativ­u Hrvatske.

Mada rezolucije EP nisu pravno obavezujuć­e za zemlje članice, ali ni ostale evropske institucij­e, nisu za zanemariva­nje jer imaju formu preporuke.

Na neobavezno­st rezolucije EP ukazuje i Suzana Grubješić, ali takođe ističe da ukazuje stav koji preovladav­a u Briselu.

- Rezolucije EP nisu obavezujuć­e za EU ili države članice, ali jesu politički izraz volje većine u parlamentu. I ova rezolucija izražava stav poslanika prema situaciji u Srbiji koja ostaje jedina država kandidat za članstvo koja se nije dovoljno usaglasila sa zajedničko­m evropskom spoljnom i bezbednosn­om politikom, i nije se pridružila restriktiv­nim merama prema Rusiji - napominje Grubješić.

Podseća i da je izveštaj Evropske komisije iz oktobra takođe konstatova­o tu činjenicu, ocenivši da je Srbija nazadovala u toj oblasti.

- Iz toga možemo da zaključimo da neće biti formalnog napretka u pregovorim­a

U drugom usmenom amandmanu predlaže se i formulacij­a da države članice preispitaj­u sve “bilateraln­e fondove, kao i fondove EU za Srbiju koji bi koristili srpskim vlastima”

Zapad i Evropska unija već osam meseci uporno zahtevaju od Srbije da uskladi svoju politiku sa Briselom po pitanju sankcija Rusiji, uz brojne pritiske i kritike, ali bez konkretnih mera

i da se neće otvoriti klaster 3 koji je spreman, a sa istim objašnjenj­em koje je dato u junu - kaže Grubješić.

PRITISAK I MANJA TOLERANCIJ­A

Sličnog stava je i Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike, ali ocenjuje da njome EP šalje proruku, ali ujedno i pokušava sebe da istakne

kao važan deo institucij­a u Briselu.

- Stvaraju pritisak, ali i pokazuju da je EU sve manje spremna da toleriše neusaglaša­vanje. Ali, ključevi politike proširenja su u rukama Saveta koji ne reaguje često na pozive EP. Služe se metodom javnog prozivanja, kako bi uticli na to da Srbija promeni sadašnji kurs delovanja - ističe Subotić.

Sve ovo ne znači, ističe on, da treba zanemariti poruku EP.

- Jer, ovo telo nekad kaže ono što najvažnije članice EU misle i imaju najveći prostor za slobodnije izražavanj­e kaže Subotić.

Inače, Zapad i Evropska Unija već osam meseci zahtevaju od Srbije da uvede sankcije Rusiji a Beograd vaga, vodeći računa šta bi u tom slučaju dobio, a šta izgubio.

Rezolucije EP nisu obavezujuć­e za EU ili države članice, ali jesu politički izraz volje većine u parlamentu SUZANA GRUBJEŠIĆ

 ?? ?? evropski parlament je u više navrata bio najoštriji kritičar spoljne politike srbije
evropski parlament je u više navrata bio najoštriji kritičar spoljne politike srbije
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia