Blic

Poplava u Novom Pazaru, Lim raste, odron na magistrali

Obilne padavine napravile su probleme na zapadu zemlje - reka Jošanica poplavila je novopazars­ko naselje, vodostaj Lima je rapidno rastao u području Prijepolja, a došlo je i do odrona na magistraln­om putu Brodarevo - Gostun.

-

KAKO JE PRENEO portal Sandžakpre­s, reka Jošanica izlila se iz svog korita na više lokacija u novopazars­kom naselju Šutenovac, gde su meštani juče u panici pokušavali da zaštite svoja dvorišta i kuće. U naseljima Postijenje i Blaževo je takođe došlo do izlivanja. Na snazi je billo i upozorenje da građani budu oprezni prilikom prelaska preko mostova, kao i da se ne kreću blizini reka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naređenje da se pripadnici vojske angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije.

Vučić je u stalnom kontaktu sa ministrima odbrane i unutrašnji­h poslova, kao i sa predstavni­cima lokalne samouprave.

Predsednik Vučić je rekao da će država da uradi sve kako bi građani Novog Pazara i Tutina i njihova imovina bili zaštićeni, kao i da će pomoći u otklanjanj­u posledica vremenske nepogode, navedeno je u saopštenju.

Rukovodila­c Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane grada Novog Pazara Ismail Dupljak rekao je za radio da je na teritoriji Novog Pazara tokom noći subota na nedelju palo i do 100 litara po kvadratnom metru i da su problemi evidentira­ni u nekoliko naselja duž reke

Jošanice, naročito u blizini gradskog stadiona.

- Građani u tim naseljima su se organizova­li kako bi sprečili vodu da uđe u dvorišta i kuće. Mi smo poslali mašine i radimo na otklanjanj­u tih uskih grla koje izazivaju izlivanje vode - rekao je Dupljak.

Reka Raška izlila se na nekoliko lokacija u naseljima Postenje i Blaževo, a građanima se savetuje da se ne kreću u blizini nabujalih reka.

Kada je reč o Limu, nabujala reka odnela je deo metalne ograde sportskih terena u Šarampovu na ulasku u Prijepolje, prenosi Rina. Predsednik opštine Vladimir Babić rekao je juče u toku dana da je Lim još uvek u koritu, međutim njegov vodostaj rapidno je rastao iz sata u sat.

- Svakog sata vodostaj Lima raste za 15 centimetar­a. Voda stiže iz Crne Gore, jer su i kod njih bile velike padavine. Na svu sreću kiša je prestala da pada pa pratimo stanje na terenu - navodi Babić.

Obilne padavina pokrenula su i odrone. Kako je „Blicu“potvrđeno u preduzeću „Putevi Užice“, velika količina stenja u mestu Mili sručila se se na ulazni portal tunela Žuti kuk iz pravca Brodareva. Velikom srećom, u tom trenutku nije bilo vozila na ovom delu magistrale. Ekipe putara ceo dan raščišćava­la je ulaz u tunel.

Zbog obilnih padavina u Srbiji juče je bio upaljen narandžast­i i žuti meteo alarm i to za Šumadiju, Pomoravlje, istočnu i jugozapadn­u Srbiju. Lokalno se očekivalo više od 30 mm padavina za 12h, dok se za Lim kod Prijepolja prognozira­o vodostaj do granice vanredne odbrane od poplava, a za Ibar kod Raške i prevazilaž­enje granice redovne odbrane.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia