Blic

Za pet godina skoro 2.700 ljudi poginulo u udesima

-

prošle godine u saobraćaju izgubilo život 521 lice, a za pet godina 2.674 osobe, što je veliki problem na čije rešavanje može da utiče samo dodatni zajednički rad svih subjekta i promena zakonskog okvira u saobraćaju, poručeno je juče sa skupa kojim je obeležen Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajn­ih nezgoda.

Pod sloganom “Život, a ne sećanje”, na skupu u Beogradu navedeno je da ukupan broj smrtno stradalih i povređenih u saobraćajn­im nezgodama za pet godina premašuje 102.000 ljudi, i naglašeno da je reč o velikom društvenom problemu sa kojim se suočavaju porodice i prijatelji stradalih.

Direktor republičke

Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović poručio je da je reč o globalnom kao i problemu u Srbiji te da nije reč o statistici stradalih, jer su iza brojki - ljudi.

Stamatović je predložio da se krene u izradu novog

Zakona o bezbednost­i saobraćaja, koji će biti alat da se omogući dodatna zaštita učesnika u saobraćaju, kao i nove nacionalne strategije bezbednost­i.

- To su prve mere da smanjimo stradanje, i dostignemo viziju i cilj, da stradale dece u saobraćaju bude - rekao je on i poručio da treba da učimo na tuđim greškama i budemo pažljiviji u saobraćaju.

Otac poginulog dečaka Pavla, Saša Stanković, rekao je da je bez sina ostao jer ga je na pešačkom prelazu ubio alkoholisa­ni vozač ubica, koji je prethodno u vožnji počinio više prekršaja. Stanković se založio, zbog sve dece i bezbednost­i učesnika u saobraćaju, da se pooštri kaznena politika.

 ?? ?? izmenom zakona i zajednički­m delovanjem do manje saobraćajk­i
izmenom zakona i zajednički­m delovanjem do manje saobraćajk­i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia