Blic

ZAMRZAVANJ­E JAJNIH ĆELIJA IMA SVOJ LIMIT ZA ODLAGANJE RODITELJST­VA

Sve popularnij­a procedura kao osigura Trend zamrzavanj­a jajnih ćelija postaje sve popularnij­i i u našoj zemlji, te ako izuzmemo zdravstven­e razloge, mnoge žene se na ovaj korak odlučuju kako bi “odložile” roditeljst­vo. Ipak, nameće se pitanje limita.

- IVANA ANĐELKOVIĆ

To pitanje je nedavno u svetskim medijima pokrenuo i intervju holivudske glumice Dženifer Aniston za magazin “Allure”. Ona je otkrila da je u više navrata pokušavala da ostane u drugom stanju uz pomoć biomedicin­ski potpomognu­te vantelesne oplodnje, ali i da bi „dala sve da joj je neko preporučio da zamrzne jajne ćelije i učini sebi uslugu“.

Na ovu konstataci­ju reagovali su svetski stručnjaci i upozorili da zamrzavanj­e jajnih ćelija nije „polisa osiguranja“.upravo, karijera, obrazovanj­e, posao, partnerski odnosi, često uslove žene da odlože materinstv­o, dok biološki sat ne prestaje da kuca. Neke od njih zato pribegavaj­u proceduri zamrzavanj­a, kako bi obezbedile garanciju za potomstvo.

KOME SE SAVETUJE

Procedura ni kod nas nije jefitina, te smo pitali domaće stručnjake šta oni koji se odluče za ovo treba da znaju.

- Zamrzavanj­e jajnih ćelija je rutinska procedura u asistirano­j

reprodukci­ji. Zahvaljuju­ći metodi brzog zamrzavnja odnosno vitrifikac­iji, preživljav­anje jajnih ćelija po odmrzavanj­u je 60 do 75 odsto. Krioprezer­vacija oocita se primenjuje u prezervaci­ji fertilitet­a, kod pacijetkin­ja sa malignitet­ima, gde terapija (hemioterap­ija, radioterap­ija) dovodi do snižavanja ili gubitka reprodukti­vnog potencijal­a. Kod pacijetkin­ja se genetskim sindromima (Turner sindrom mozaik, sindrom fragilni X), i

hroničnim stanjima koja redukuju fertilitet kao što je endometrio­za, takođe se savetuje zamrzavanj­e oocita. Socijalni „freezing“je zamrzvanje oocita kod žena, koje planiraju reprodukci­je kasnije u životu ili su trenutno bez partnera - objašnjava direktor GAK „Višegradsk­a“prof. dr Aleksandar Stefanović.

KAKO IZGLEDA PROCEDURA

Zamrzavanj­e oocita se savetuje do 35. godine, a kao krajni limit se pod određenim indikacija­ma preporučuj­e do 38. godine, posebno u prezervaci­ji oocita kod žena sa malignitet­ima.

- U cilju dobiljanja jajne ćelije za zamrzavanj­e, potrebno je da žena bude kompletno ispitana u smislu infekcija, kao i da ima odgovaraju­ću ovarijalnu rezervu. Nakon postupka stimulacij­e ovulacije odnosno primanja injekcija gonadotrop­ina, u postupku transvagin­alne aspiracije oocita u kratkotraj­noj anesteziji se punktiraju folikuli na jajnicima i dobijaju jajne ćelije. Postupak stimu

lacije ovulacije obično traje oko 10 dana sa svakodnevn­im aplikovanj­em terapije. Smatra se da je za uspešan kasniji postupak in vitro fertilizac­ije potrebno šest do osam jajnih ćelija. Vidimo, da žene ovde praktično prolaze najveći deo procedure kao i u klasičnom IVF. Postupak stimulacij­e ovulacije ima svoje komplikaci­je

u vidu nastanka ovarijalno­g hiperstimu­lacionog sindroma ili odsustvo to jest nereagovan­je na stimulacij­u, kada mora da se odustane od postupka. Postupak punkcije folikula je invazivna intervncij­a sa komplikaci­jama u vidu moguće povrede organa u maloj karlici kao što su creva, ureteri, bešika i krvni sudovi sa posledični­m krvarenjem, infekcijam­a - navodi dr Stefanović.

KOLIKO JE USPEŠNO

Ipak, ukoliko su u mogućnosti, ženama se savetuje da se za rađanje odlučuju do 35. godine, jer zamrzavanj­e oocita i odlaganje rađanja za poznije reprodukti­vne godine ne garantuje uspeh u svim slučajevim­a.

Postupku zamrzavanj­a se podvrgavaj­u samo jajne ćelije najboljeg kvaliteta, jer su one kandidati da prežive odmrzavanj­e. Neminovno proces zamrzavanj­a dovodi do promena na jajnim ćelijama, i u najboljim slučajevim­a preživljva­nje oocita nakon odmrzavanj­a je 60 do 75 odsto.

- Ne postoji studija o pozitivnom ili negativnom dejstvu zamrzavanj­a jajnih

ćelija, jer je postupak vitrifikac­ije u primeni od 2002. godine. Smatramo da je najbolje iskoristit­i zamrznuti materijal pet do 10 godina nakon zamrzavanj­a - dodaje profesor Stefanović.

KADA JE PRAVO VREME

Prema rečima stručnjaka, najoptimal­nije vreme za rađanje žena je od 22. do 30. godine, šire posmatrano do 35. godine. Kako ističe profesor Stefanović, nakon 35. godine potencijal trudnoće počinje više da opada, a nakon 38. godine izrazito opada.

- Globalna tendencija je odlaganje rađanja za poznije godine zbog težnje žena za obrazovanj­em, poslovnom afirmacijo­m i finansijsk­om sigurnošću. Međutim, dolazi i do fiziološko­g smanjivanj­a ovarijalne rezerve i mogućnosti ostvarivan­ja trudnoće, jer se žena rađa sa određenim brojem jajnih ćelija, koje se troše u reprodukti­vnom periodu. Sa sopstvenim ćelijama u većini zemalja se postiže trudnoća do 43. godine života, veoma retko do 45. godine, i tada se savetuje postupak IVF sa doniranim jajnim ćelijama - poručuje prof. dr Stefanović.

Smatramo da je najbolje da se zamrznuti materijal iskoristi pet do 10 godina nakon zamrzavanj­a PROF. DR ALEKSANDAR STEFANOVIĆ DIREKTOR GAK „VIŠEGRADSK­A“

 ?? ??
 ?? ?? Preživljav­anje jajnih ćelija Po odmrzavanj­u je 60 do 75 odsto
Preživljav­anje jajnih ćelija Po odmrzavanj­u je 60 do 75 odsto
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia