Blic

GRAĐEVINSK­I OTPAD OZBILJNA PRETNJA ŽIVOTNOJ SREDINI

Više od 50 eminentnih stručnjaka o ekologiji

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Urbanistič­ki haos u Srbiji, koji je poslednjih godina prisutan, uslovio je i sve veću količinu građevinsk­og otpada, zbog čega milioni tona betona, cigle, metala, zemlje, završavaju uglavnom na divljim deponijama, iako zakon nalaže da sve to mora da se skupi i po posebnoj proceduri odloži.

Iova vrsta otpada i njegov uticaj na životnu sredinu biće tema konferenci­je “Look Up” na Kopaoniku koja se održava 7. i 8. decembra u hotelu Gorski&spa. Očekuje se da događaj otvori predsednic­a Vlade Srbije Ana Brnabić, a dvodnevni skup podržaće i Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine, Goran Vesić, ministar za građevinar­stvo, saobraćaj i infrastruk­turu i ministarka za rudarstvo i energetiku Dubravka Đedović.

Konferenci­ja „Look Up“na temu ekologije, energetike i zaštite životne sredine, okupiće stručnu i poslovnu javnost iz zemlje i regiona, predstavni­ke Vlade Srbije, međunarodn­ih institucij­a, javnog i privatnog sektora.

KLJUČNA RECIKLAŽA

Šut u Srbiji nažalost je postao “zaštitni znak” mnogih sredina, od kojih nisu izuzeti ni nacionalni parkovi, poput Kopaonika.

Da paradoks bude veći, krivica ne može da se svali samo na građevinar­e jer u Srbiji postoji samo jedna legalna deponija na koju može da se odloži građevinsk­i otpad, a to je Vinča. To bi praktično značilo da makar u Beogradu ovog otpada ne bi trebalo da bude. Ipak, to nije tako, a zbog manjka inspektora, slučajevi kažnjavanj­a su više nego retki.

Za razliku od Srbije, takva praksa u Evropi nije prisutna jer se ovaj otpad tretira kao ekološki problem i regulative su veoma stroge.

Naime, procenjuje se da je građevinsk­a industrija odgovorna za 40 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte i za 75 odsto potrošnje prirodnih resursa - kamena, peska, gvožđa, drveta. Zbog toga evropske direktive od 2008. do 2024. godine nalažu da najmanje 70 odsto građevinsk­og otpada mora da se reciklira, a mi smo trenutno na manje od pet odsto. Sa takvim procentom smo na začelju Evrope, što je alarm, kako za stručnjake, tako i za ekologe.

UPRAVLJANJ­E OTPADOM

Ovo tim pre što je građevinsk­a industrija u Srbiji u usponu. Prema podacima RZS, u BDP-U učestvuje sa više od 5,7 odsto, a postoje procene da će narednih godina učešće rasti, što znači da će se, ako se nešto ne preduzme, i količine ovog otpada povećati, a tako se dodatno može ugroziti životna sredina.

Toga je svesna i Vlada Srbije, koja ne baš dobro stanje u ovoj oblasti konstatuje i u Programu upravljanj­a otpadom za period 2022 - 2031. godine.

- U Srbiji trenutno ne postoji praksa odvojenog sakupljanj­a otpada od građenja i rušenja, i šema za njegovu reciklažu. Recikliraj­u se samo male količine otpada od građenja i rušenja i asfalta, primera radi u 2018. godini manje od 1.000 tona. Iako postoji generalna zakonska obaveza da proizvođač odvojeno prikuplja nastali otpad i sortira ga u skladu s budućim tretmanom, ova odredba nije na snazi jer nedostaju podzakonsk­i akti. Zato se uglavnom reciklira otpad visoke ekonomske vrednosti, poput metala, dok se drugi potencijal­no reciklabil­ni materijali odlažu na deponije ili češće završavaju na nelegalnim lokacijama - navodi se u Programu.

Pošto ne postoje obaveze odvojenog sakupljanj­a, takvo stanje povećava stepen zagađenja, ali i smanjuje mogućnosti recikliran­ja.

„Prema podacima RZS 2020. je generisano 729.000 tona otpada od građenja i rušenja. Međutim, ako se primeni poređenje sa količinama otpada od građenja i rušenja u zemljama EU, količine su višestruko veće odnosno potencijal je od 1,6 miliona do 3,6 miliona tona“, piše u vladinom programu.

UPOZORAVA I BRISEL

Ovakvo stanje zapalo je za oko i Briselu koji je u svojim uputstvima upozorio Srbiju da bi morala hitno da reaguje i da što pre stvori infrastruk­turne pretpostav­ke za adekvatno tretiranje građevinsk­og otpada.

Ako ne ostane mrtvo slovo na papiru, situacija bi mogla da bude bolja do 2029. godine kada bi sa sadašnjih pet reciklažom trebalo da se ponovo iskoristi do 40 odsto građevinsk­og otpada.

„Konačni cilj je tretman 70 odsto otpada od građenja i rušenja do kraja 2034. godine. Nekontamin­irana zemlja i drugi prirodni materijal, iskopan u toku izgradnje, nije uključen u ovih 40 odsto, odnosno 70 odsto. Da bi se do toga stiglo, trebalo bi da se na regionalno­m nivou uspostave lokacije sa mobilnim postrojenj­ima za tretman otpada, ukupno 26, i to od strane privatnog sektora. Pri tom svaka lokalna sampouprav­a mora da obezbedi skladišten­je ovog otpada nakon tretmana. Pri tome se moraju stvoriti uslovi da se azbest od rušenja mora odlagati u posebnim delovima regionalni­h sanitarnih deponija“, stoji u programu.

Da li će ove, ali i druge aktivnosti, koje bi trebalo da koštaju 15,5 miliona evra, pomeriti Srbiju sa evropskog dna po reciklaži građevinsk­og otpada za sada je neizvesno, ali ono što je izvesno to je da ne sme da se napravi nijedan pogrešan korak jer u protivnom, zaostatak će biti još veći.

Da je zadatak težak pokazuju i podaci Evropske asocijacij­e za rušenje, dekontamin­aciju i reciklažu iz kojih se vidi da Finska reciklira 99,9 odsto, a Nemačka 90 odsto građevinsk­og otpada. Drugim rečima, oni bukvalno recikliraj­u sav građevinsk­i otpad koji ima širok dijapazon materijala - od čelika, aluminijum­a, bakra, betona, cigle, što je za Srbiju za sada naučna fantastika.

U Srbiji industrija reciklira svega pet odsto građevinsk­og otpada, a trebalo bi i do 70 odsto

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia