Blic

DANIMA PRATILI METE, A POTOM IH PODMUKLO LIKVIDIRAL­I

- IVA OGAREVIĆ

Organizova­na kriminalna grupa “vračarci”, kojom je rukovodio Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara, osumnjičen­a je za tri ubistva - Aleksandra Halabrina, Aleksandra Šarca i Dragana Ristića. “Blic” vam uvidom u naredbu za sprovođenj­e istrage Tužilaštva za organizova­ni kriminal otkriva detalje pomenuta tri ubistva, na koji način su “vračarci” pratili i locirali metu, a potom je i ubili.

Prva žrtva “vračaraca” bio je Aleksandar Halabrin koji je ubijen 20. marta 2022. godine u iznajmljen­om stanu na za sada nepoznatoj lokaciji u Beogradu. Halabrin je potajno planirao ubistvo Uroša Piperskog i Daria Đorđevića, a nakon tog saznanja “vračarci” su preuzeli stvar u svoje ruke i na podmukao način iz osvete ubili Halabrina. Piperski je zajedno sa Vušovićem i Đorđevićem organizova­o ubistvo, a zadatak Miloša Andrijević­a bio je da pokuša da locira i identifiku­je Halabrina.

Uspeli su da ga lociraju u kafiću na Novom Beogradu.

Prvi plan bio je da ga raznesu bombom, ali se to u međuvremen­u promenilo i na kraju su ga ubili u stanu.

KOVAČEVIĆ NAMAMIO HALABRINA

Aleksandar Ostojić i Miloš Raičević bili su zaduženi za prikupljan­je informacij­a o navikama i kretanju Halabrina i zajedno sa Vušovićem i Darkom Maletićem isplaniral­i su iznajmljiv­anje stana gde će namaiti i ubiti Halabrina, što su i učinili. Piperski je obavestio ostale pripadnike grupe da je Halabrin ubijen i zakopan.

Dario Đođević je zajedno sa Piperskim i Džonijem organizova­o ubistvo jer je imao pouzdane informacij­e da Halabrin planira da liši života njega i Piperskog. Te informacij­e je potom preneo “ludom Džoniju” i Piperskom.

Miloš Raičević je prikupljao informacij­e o navikama i kretanjima Halabrina, iskorišćav­ajući svoju blisku saradnju sa njim, a potom te informacij­e prenosio Piperskom i Džoniju.

Kako se dalje navodi u pomenutoj optužnici, Nikola Vušović je kao organizato­r kriminalne grupe zajedno sa Piperskim i Darkom Maletićem ispanirao i iznajmio stan gde će namamiti i ubiti Halabrina.

Vladimir Kovačević je po nalozima Piperskog, Đođevića i Vušovića namamio Halabrina,

iskorišćav­ajući blizak odnos sa njim, a zatim ga je odvezao do stana u Beogradu gde je i ubijen.

Halabrinov­o telo zatečeno je ukopano u zemlju, a pronađeno je 16. maja 2020. godine u zaseoku Zminjak u mestu Parcani u Sopotu, na udaljenost­i od 100 metara od asfaltnog puta.

60.000 EVRA ZA LIKVIDACIJ­U RISTIĆA

U beogradsko­m naselju Kaluđerica 10. septembra 2020. godine na podmukao način ubijen je i Dragan Ristić, tako što je ga je još jedan pripadnik „vračaraca“Vuk Ursulov čekao u vozilu, koje je nabavljeno samo radi izvr

šenja krivičnog dela.

Ursulov je čekao da Ristić naiđe i kada je krenuo ka smederevsk­om putu, udario ga je u zadnji deo vozila, insceniraj­ući tako saobraćajn­u nesreću kako bi ga namamio da izađe iz vozila. Ristić je izašao iz vozila i Ursulov je tada pištoljem sa prigušivač­em ispalio u njega 8 hitaca u gornje delove tela usled čega je i preminuo.

U optužnici se dalje navodi da su Vušović, Piperski i Dario Đorđević organizova­li ubistvo Ristića koje je Đorđević finansirao sa 60.000 evra, nabavio pištolj, prigušivač i municiju. Naložio je Aleksandru Naumovskom da preuzme oružje za ubistvo i objasnio mu kako sa njim da postupa kako ne bi ostavio tragove, te da ga preda Nikoli Božiloviću da spakuje oružje i municiju u torbu po koju je kasnije i otišao i zapalio vozilo koje su koristili prilikom ubistva.

Božilović je Milošu Pavloviću i drugim pripadnici­ma grupe javio da su ubili

Nikola Vušović je bio organizato­r ove

Ristića.

On je takođe po nalozima Đorđevića skrivao oružje i po njegovim uputstvima ga spakovao u torbu po koju je kasnije došao sam Dario Đorđević. Rajko Topić je po nalogu Piperskog odvezao vozilo na Zvezdaru, koje je obezbedio Piperski, a ko je je korišćeno za ubistvo i za tu uslugu mu je Đorđević dao 200 evra.

DVA METKA U ŠARCA U TC “UŠĆE”

Treća žrtva “vračaraca” bio je Aleksandar Šarac koji je ubijen iz koristolju­blja i drugih niskih pobuda na podmukao način, tako što je Lazar Ilić na parkingu TC “Ušće” prišao iza leđa pokojnom Šarcu i ispalio iz pištolja sa prigušivač­em dva metka u predelu njegove glave.

Tako mu je naneo teške telesne povrede opasne po život u vidu prostrelni­h rana u predelu potiljka i levog obraza zbog kojih je i preminuo 26. oktobra 2020. godine.

Naime, Nikola Vušović, kao organizato­r kriminalne grupe, izdao je nalog Nedeljku Todoroviću da pronađe lokaciju gde će ubiti Šarca, te napravi plan odlaska i dolaska na mesto ubistva i mesto gde bi se unišili dokazi ubistva.

Uloga još jednog “vračarca” Strahinje Savića bila je da doveze vozilom izvršioce ubistva na mesto izvršenja, i potom ih odveze. Za ubice su izabrani Filip Grujić i Aleksa Vasiljević. Nikola Kačarević je iskorišćav­anjem prijateljs­kog odnosa namamio Aleksandra Šarca na mesto gde je ubijen. Đorđe Knežević, Ivo Bukljaš i Marko Tacić bili su zaduženi za lociranje vozila Aleksandra Šarca kojim se dovezao do garaže u TC “Ušće”. Zadatak Nikole Milenković­a, Ivana Biletića i Vojina Stupara bio je da Lazara Ilića na ilegalan način prevedu preko granice u Crnu Goru.

Uroš Piperski kao organizato­r kriminalne grupe u dogovoru sa Nikolom Vuševićem za izvršioca angažovao Filipa Grujića i finansirao izvršenje ovog ubistva tako što je zahtevao od Miloša Andrejević­a da isplati 6.000 evra Nikoli Kačareviću, što je Andrejević i uradio.

KAČAREVIĆ DAVAO INFORMACIJ­E O KRETANJU

Nikola Kačarević je u cilju likvidacij­e Šarca postupao po nalozima Nikole Vušovića, otkrivao mu informacij­e o kretanju Šarca, njegovim navikama, mestima koje posećuje i zakazivao je susrete sa Šarcem obaveštava­jući o svemu Vušovića i prilikom susreta sa Šarcem prenosio je kakvu garderobu nosi. Kačarević je Šarca namamio na sastanak u TC “Ušće”.

Nikola Mileković je po nalozima Vušovića svakodnevn­o imao kontakt sa Lazarom Ilićem u vezi sa njegovim smeštajem i priprema oko ubistva i po izvršenom ubistvu, zajedno sa Vušovićem, Biletićem i Stuparom organizova­o je da se Ilić ilegalno prevede preko granice u Crnu Goru.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Šarca je u TC “Ušće” namamio njegov prijatelj Nikola Kačarević
Šarca je u TC “Ušće” namamio njegov prijatelj Nikola Kačarević
 ?? ?? Ursulov je pištoljem sa prigušivač­em u Ristića ispalio osam hitaca
Ursulov je pištoljem sa prigušivač­em u Ristića ispalio osam hitaca
 ?? ?? kriminalne grupe
kriminalne grupe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia