Blic

ĐOKOVIĆ NAJAVIO JOŠ BOLJU 2023.

-

Dovoljno je da se podsetimo da naš teniser nije mogao da igra na Australija­n openu i US Openu, kao i na mestersima u Indijan Velsu, Majamiju, Sinsinatij­u i Montrealu, dok mu za odbranu krune u Vimbldonu nije upisano 2.000 bodova.

EKIPA “BLICA”

Novak Đoković je sinoć protiv Kaspera Ruda u finalu Mastersa u Torinu završio 2022. Kako je počela, farsom u Australiji i deportacij­om iz Melburna, naš najbolji teniser može da bude zadovoljan načinom na koji se godina okončala, bez obzira na ishod meča s Rudom.

Da se podsetimo, Đoković nije bilo dozvoljeno da igra i na US Openu, kao i na turnirima serije 1.000 u Majamiju, Indijan Velsu, Sinsinatij­u i Montrealu. Pritom, nije mu upisano 2.000 bodova nakon što je odbranio titulu u Vimbldonu. I, na kraju, kada se sve sabere i oduzme, sa ukupno 360 bodova na grend slemovima (četvrtfina­le Rolan Garosa), on je 2022. završio kao peti na svetu. Samo da je dobio ono što je zaslužio na londonskoj travi, bio bi drugi (ako je sinoć Đoković poražen u finalu Torina) na ATP listi, odnosno izjednačen sa Karlosom Alkarasom sa 6.820 bodova (ako je Đoković slavio u finalu Torina).

Ako ništa drugo, onda zbog igara na poslednjem turniru u godini, Novak je

Đoković će godinu da završi kao peti teniser na svetu, iako je gotovo šest meseci bio van terena jer nije želeo da se vakciniše. Masters u Torinu je potvrdio da ima pravu formu za 2023.

zaslužio da ne gleda u leđa Cicipasu, Medvedevu, Rudu, Nadalu...

- On je teniser koji nema mnogo slabosti, ali i on je samo čovek. Imao je sjajnu godinu uprkos svemu što mu se isprečilo. Izgubio je od Runea pre dve nedelje, tako da nije kao da igra ova finala svaki dan svog života. Verujem da će i on osećati pritisak. Mnogo toga je na talonu. Kada govorimo o ATP listi, ispred sam njega, ali osećam se kao autsajder. Osvojio je ovaj turnir pet puta, a ja sam njegovu sjajnu igru gledao na televiziji - iskren je Rud, koji se probio do treće pozicije na ATP listi.

Džim Kurijer, bivši broj jedan, oduševljen je Đokovićevo­m fizičkom spremom.

- Izgleda kao da ima i dalje sve opcije, njegovo telo od 35 godina nije telo nekog ko ima toliko godina. Vidim ga kao nekog ko lako može još godinama da igra, poput Toma Brejdija - kaže Kurijer.

Na pitanje zašto je Novak tako dobar u Torinu, Kurijer je rekao da je tu u pitanju niz faktora.

- Prvo, njegova veličina, drugo uslovi. Teren gde loptica odskače niže, to što recimo ne odgovara Rafi, ne smeta nimalo Novaku. Veoma je komforan na lopti. Njegova igra uopšte ne trpi zbog toga. Normalno je da je do sada bio među prva tri nosioca, ovde to nije slučaj, što je pogrešno u smislu renkinga, ali tu je top osam igrača u godini, tako da nema lakih mečeva. Sve to je testament njegovoj genijalnos­ti, pre nego bilo šta drugo - zaključio je Kurijer.

Đoković je i prvi teniser koji je zaradio više od 160 miliona dolara. U Torino je stigao sa tačno 159.951.008 dolara na računu, a ako osvoji pehar, Italiju će da napusti bogatiji za 4,47 miliona dolara. Kolege novinare u Torinu je zanimalo da li mu do glave “dopiru dolari” koje je zaradio u karijeri:

- Ne. Samo evri i dinari - odgovorio je u šaljivom tonu, a potom se setio Zlatana Ibrahimovi­ća. - Ispričaću vam šta je Ibrahimovi­ć rekao kada su ga u Americi upitali zašto nije prihvatio 100 miliona dolara da pređe iz jednog kluba u drugi. Pare nisu bitne. Mnogo para je bitno, a 100 miliona dolara nije mnogo para. Naravno, ovo je bila dobra šala, i to što sam je citirao ne znači da i ja tako mislim i govorim. Informacij­e o našim primanjima su javno dostupne svima, a ono o čemu mediji ne pišu su porezi i ostali troškovi koje plaćamo. Naravno, ne želim da se na to žalim, niti da to bude tema o kojoj bih sada pričao. Imao sam mnogo sreće u životu i bio sam blagoslove­n da ta primanja budu posledica mog bavljenja tenisom i uspeha koje sam ostvarivao - zajedno sa svojom porodicom i timom. Svaki evro koji sam zaradio stvoren je kroz težak rad, znoj i suze - i ništa ne uzimam zdravo za gotovo jer dobro znam šta znači i kako izgleda nemati ništa za stolom - među pet članova porodice, za vreme rata i sankcija. Da ne zaboravimo odakle dolazim i u kojim vremenima sam odrastao - naglasio je Novak.

 ?? ?? novakovi navijači na mastersu u torinu
novakovi navijači na mastersu u torinu
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia