Blic

Počelo je!

Svečano otvoreno Svetsko prvenstvo u Kataru FUDBALSKA GROZNICA Domaćin i Ekvador su imali čast da odigraju prvi meč na Mundijalu, koji traje sve do 18. decembra. Ukupno će se odigrati 64 utakmice.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Hoće, neće, hoće, neće... hoće! Katar je pobedio. Punih 12 godina mali emirat na Bliskom istoku se borio da pokaže da Svetsko prvensto u fudbalu može da se igra kada mu vreme nije - u jesen. I, ispeo je... Ceo svet je očima i srcima u Persijskom zalivu gde je juče, na “Al Bajt” stadionu, svečano otvoren najčudniji Mundijal svih vremena.

Katar je pretrpeo transforma­ciju koju samo fudbal i novac mogu da postignu. Ni iz čega, u pustinji, izgrađen je megalopoli­st u najčistije­m američkom stilu, raj i idealno mesto da FIFA tamo donese svoje “zlatno čedo”. Revolucija je začinjena sa sedam novih stadiona i osmim obnovljeni­m, istorijski “Al Kalifa”. Ukupno je uloženo 220 milijardi dolara, odnosno 20 puta više nego pre samo četiri godine u Rusiji. Za toliko novca, u Kataru nema čega nema... osim piva.

Domaćin je od 2. decembra 2010, kada je sa 14:11 u glasovima pobedio Amerikance, trpeo razne vrste pritisaka i sumnji u “čustoću” izborta. Većina onih koji su odlučivali da bude domaćin više nisu u FIFA, pa ni njen tadašnji predsednik Sep Blater koji je pre nekoliko dana otvorio dušu i rekao “da je bilo nekih pritisaka”. Ipak, “Garsija izveštaj” je pojasnio da Katar nije kupovao glasov. Šta je starije, kokoška ili jaje...

Najveći ustupak u istoriji svetskih prvenstava bila je promena kalendara. Razlog su veoma visoke temperatur­e u Kataru u letnjem periodu, a posledica svega toga je da su najjači šampionati na planeti morali da se prekinu, i to na više od mesec dana. Katar se kritikuje i zbog prava žena i LGBT populacije, koji se tretiraju kao građani drugog reda, a udarne vesti često su bile i pogibija radnika. Organizato­ri su rekli da je “bio mali broj smrtnih slučajeva”, zapadni mediji tvrde da nije bilo dana u prethodnoj deceniji da neko nije stradao.

Bilo kako bilo, dokaza nema, ili su “tanki” da bi neko reagovao, poput FIFA ili UN. Mundijal u Karatu je

počeo...

 ?? ?? ekvador i domaćin katar odigrali su prvi meč na mundijalu
ekvador i domaćin katar odigrali su prvi meč na mundijalu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia