Blic

NEMA DOGO VORA!

Ni posle osmočasovn­ih sastanaka u Briselu nije re “Predložili smo na koji način da izbegnemo kriznu situaciju. Vučić je prihvatio predloge, ali nažalost Kurti nije”, rekao je šef evropske diplomatij­e Đuzep Borelj nakon osmočasovn­ih pregovora u Briselu.

- LANA GEDOŠEVIĆ

Kako je dodao, “uprkos skoro osmočasovn­im pregovorim­a u Briselu, našli smo se u još jednoj kriznoj situaciji, i to samo tri meseca od poslednje krize”.

- Idemo iz krize u krizu. Ovoga puta je još teža situacija nego u avgustu - rekao je Borelj.

Kako je naveo, jasno je rekao obema stranama da se ovako ne može nastaviti. - Krize moraju prestati. On je još jednom ponovio da nije postignut dogovor.

- Predložili smo na koji način da izbegnemo kriznu situaciju. Vučić je prihvatio predloge, ali nažalost Kurti nije. Pozvao sam jasno Prištinu

da odmah suspenduje odluku o preregistr­aciji vozila na severu Kosova - istakao je Borelj.

Kako je dodao, Beograd je pozvan da suspenduje izdavanje KM tablica.

- Pozivam obe strane da implementi­raju ovaj zahtev - rekao je Borelj.

On je najavio da će o razgovorim­a informisat­i svoje kolege u EU, ali i međunarodn­e partnere.

- Informisać­u ih o ponašanju strana u razgovorim­a i nedostatku poštovanja međunarodn­ih pravnih obaveza, što se posebno odnosi na Kosovo. To je posebno negativan politički signal.

Naglasio je da je Vučiću i

Kurtiju stavio do znanja da, ako im je jedini cilj evropski put kojem su posvećeni, EU očekuje da se ponašaju u skladu s tim.

- Dijalog će ostati prioritet mog rada. Podržavam nemačko-francuski predlog jer je to jedini put - istakao je šef EU diplomatij­e.

Da dogovor nije postignut nešto ranije je obelodanio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Iz meni nejasnih razloga, nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Pred nama su besane noći i teški dani, ali ćemo mi poslušati savete visokog predstavni­ka EU Đuzepa Borelja - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Briselu.

Sastanci u sedištu Evropske unije trajali su skoro osam sati, a u njima su, pored predsednik­a Vučića, učestvoval­i i prištinski premijer Aljbin Kurti, šef diplomatij­e EU Đuzep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Kako je dodao predsednik Vučić, Beograd je bio konstrukti­van.

- Deset puta menjane tekstove smo prihvatali, ali albanska strana nijednog sekunda nije prihvatala ništa i dodavala je nešto što nije bilo moguće prihvatati.

On je prokomenta­risao i Boreljovu izjavu.

- On traži da oni ne pri

Pozvao sam jasno Prištinu da odmah suspenduje odluku o preregistr­aciji vozila na severu Kosova, rekao je Borelj nakon sastanka u Briselu

menjuju kazne, a da mi ne izdajemo tablice sa oznakom KM. Na to smo rekli da nema problema. Poštovaćem­o to i ponašati se u skladu s tim rekao je Vučić.

Kako je dodao, “videćemo šta će da radi druga strana”.

- Mislim da je danas svima i u EU i u svetu jasno ko je bio konstrukti­van, ko je želeo dogovor i ko je za očuvanje mira i stabilnost­i naveo je predsednik Vučić.

Kako je objasnio, albanska strana nije htela ništa da prihvati.

- Jedino na čemu smo insistiral­i jeste da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani. Neki ne žele da se primenjuje ono što je potpisano - rekao je predsednik Srbije i dodao da “ne misli da imamo tragediju, ali neće biti lako u narednom periodu”.

Poručio je i srpskim građanima na KIM da će država uvek biti uz njih.

Podsetimo, kako je saopšteno iz kosovske policije, kažnjavanj­e vlasnika vozila sa srpskim registarsk­im tablicama sa početnim slovima gradova na Kosovu i Metohiji sa 150 evra trebalo bi da počne od danas.

- Od 22. novembra do 21. januara 2023. za sve vlasnike vozila koja se kreću na teritoriji Kosova sa takvim registarsk­im tablicama, kosovska policija će početi sa izricanjem novčane kazne u skladu sa zakonima koji su na snazi.

 ?? ?? Vučić i kurti oči u oči u briselu, uz posredstvo borelja i lajčaka
Vučić i kurti oči u oči u briselu, uz posredstvo borelja i lajčaka
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia