Blic

RAZMATRA SE SLANJE JOŠ NATO TRUPA NA ZAPADNI DEO BALKANA

Jedna od tema godišnjeg skupa Alijans Godišnje zasedanje Parlamenta­rne skupštine NATO održano je od 18. do 21. novembra u Madridu, a na njoj je učestvoval­a i petočlana srpska delegacija.

-

NATO bi trebalo da razmotri jačanje svog vojnog prisustva na Zapadnom Balkanu kako bi odvratio agresiju i nasilje u trenutku ekstremne međunarodn­e napetosti”, piše u nacrtu izveštaja poljskog izvestioca Mikala Šerbe za Komitet NATO za bezbednost i ekonomiju, u dokumentu dostupnom na sajtu Parlamenta­rne skupštine NATO, preneo je “Danas”.

- Treba poslati snažan signal da stabilnost regiona ostaje vitalni interes transatlan­tske zajednice i samog regiona i da Rusiji i njenim zastupnici­ma neće biti dozvoljeno da destabiliz­uju ovaj važan deo Evrope - navodi se u nacrtu izveštaja na 30 strana koji je sačinjen je na osnovu otvorenih i citiranih medijskih i javnih izvora.

ODNOS VELESILA PREMA ZAPADNOM BALKANU

Ovaj dokument je naslovljen sa „Zapadni Balkan - ruski rat u Ukrajini i stalni izazovi regiona“, i posebno se

osvrće na odnos Rusije, Kine, Evropske unije i administra­cije Džozefa Bajdena prema regionu Zapadnog Balkana.

“Ovo pitanje (sprečavanj­e Rusije, prim. nov.) će morati da se pažljivo razmotri, ali postoje i drugi načini da se u međuvremen­u postigne stabilnost u regionu, uključujuć­i povećanje prisustva NATO-A tamo. EU takođe može dati snažan doprinos da se ovaj region čvršće učvrsti u evropskoj bezbednosn­oj zajednici i mora uključiti region u napore da zaštiti region od energetske nesigurnos­ti koja proizilazi iz ovoga”, stoji u dokumentu.

Kako se dalje navodi, “već četvrt veka NATO igra fundamenta­lnu ulogu u stabilizac­iji Zapadnog Balkana”.

NA KOSOVU U SKLADU SA REZOLUCIJO­M 1244

“NATO misija Kfor je raspoređen­a da pomogne stabilizac­iji Kosova u skladu sa rezolucijo­m UN 1244 i ona igra suštinsku ulogu u održavanju regionalno­g mira i bezbednost­i”.

- NATO je takođe imao savetodavn­u misiju i kroz različite inicijativ­e promoviše politike kao što su civilni nadzor sektora bezbednost­i, strateške komunikaci­je i upravljanj­e ljudskim resursima. NATO ima 3.770 vojnika za održavanje mira na Kosovu, uglavnom u severnom delu zemlje - pominje se u izveštaju.

“Kosovo je jasno stavilo do znanja svoju želju da se pridruži NATO-U i ponovilo je ovu tačku nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ali četiri zemlje članice NATO-A nisu je priznale kao suverenu zemlju: Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka. To znači da je razmatranj­e mogućeg članstva trenutno isključeno. Tekuće tenzije između Kosova i Srbije i dalje su duboko zabrinjava­juće. Srbija je, sa svoje strane, partner NATO-U, ali je više puta nagovestil­a da nema interesa da aplicira za članstvo u NATO-U. Opet, aktivno i pozitivno se angažuje sa Alijansom po nizu pitanja i dobro sarađuje sa Kforom”, ističe se u nacrtu, a prenosi “Danas”.

Kad je reč o odnosu Bajdenove administra­cije prema Balkanu, u nacrtu piše “da se čini da je manje verovatno da

će ona tolerisati i angažovati se sa kulturom „stabilokra­tije“u kojoj korumpiran­i lokalni i nacionalni šefovi aktivno podrivaju demokratsk­e institucij­e i iskorišćav­aju duboko ukorenjene strahove javnosti kako bi zadržali vlast”.

- Angažovanj­e SAD u regionu će se verovatno produbiti kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu. Administra­cija će videti ovu agresiju kao direktnu pretnju stabilnost­i regiona i sada će se veoma potruditi da obezbedi da Rusija ne bude u poziciji da igra ulogu remetioca. U Vašingtonu i drugde postoji zabrinutos­t da bi Moskva mogla biti u iskušenju tajno otvoriti drugi front na Zapadnom Balkanu, koji je već na ivici i gde ima određeni stepen uticaja među određenim akterima. Igrano je na ovu kartu i ranije, radeći na slabljenju Crne Gore nakon ulaska u Alijansu i stalnim zaoštravan­jem tenzija između Srba i Kosovara i Srba i Bošnjaka” zaključuje se u dokumentu u kojem stoji i da “su ruske direktne investcije u Srbiji male, za razliku od Crne Gore, gde iznose 30 odsto GDP”.

 ?? ?? kfor na kosovu je pod vođstvom nato snaga obraćanje generalnog sekretara nato jensa stoltenber­ga
kfor na kosovu je pod vođstvom nato snaga obraćanje generalnog sekretara nato jensa stoltenber­ga

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia