Blic

Prištini su maksimum 83 od 193 glasa u UN

“Sastanak u Briselu na koji je pozvan predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u ovakvoj situaciji, bio je potpuno nepotreban”, istakao je još pre razgovora ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

-

KAKO JE DODAO, “ako je neko želeo da napravi pritisak i spreči incidente na KIM, bilo je dovoljno da se samo pozove premijer privremeni­h prištinski­h institucij­a Aljbin Kurti s obzirom na to da je on strana koja pravi probleme”.

- Srbija nikada nije odbijala dijalog i uvek ćemo učestvovat­i u svemu tome. Mi se ovde borimo da se primenjuje Briselski sporazum za razliku od Kurtija koji, ne samo da ne želi da se primenjuje Briselski sporazum, nego želi da se jednostran­im aktima što više situacija na terenu iskompliku­je.

On je naglasio da je plan Kurtija da albanska strana zaume sever KIM, odnosno, da ceo suverenite­t, za koji smatraju da je dovoljan za proglašenj­e države, prošire i na sever, imajući u vidu da to do sada nije bio slučaj.

Istakao je da upravo zbog takvog stava Prištine srpski narod ne shvata olako to što se dešava oko tablica.

Dačić je podsetio da albanska strana tera srpske policajce da primenjuju kazne prema sopstvenom narodu, zbog čega je došlo do odluke da Srbi izađu iz institucij­a dok se ne povuče takva odluka.

Poručio je da Srbi neće dozvoliti da budu žrtve toleratnog odnosa međunarodn­e zajednice prema, kako je rekao, nečuvenom ponašanju Kurtija koji gazi ne samo potpis Prištine, nego i potpis EU.

Dačić smatra da je Kurti do sada pokazao da za njega ne postoji ni EU, ni Briselski sporazum, a ni zapadne velike sile, već da ga interesuje samo nezavisnos­t Kosova po svaku cenu.

- Najviše ljudi žele ono što nemaju i za mene je takvo ponašanje psihološki potpuno razumljivo. Daleko su oni od toga, oni ne mogu da dobiju više od 83 od 193 glasa u Generalnoj skupštini Ujedinjeni­h nacija - zaključio je Dačić.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia