Blic

„Rekli smo da Kosovo ne može da se tretira kao država“

-

u Parlamenta­rnoj skupštini NATO-A Vladimir Đukanović izjavio je da je srpska delegacija na ovom skupu koji se održao u Madridu ukazala da u izveštaju o Zapadnom Balkanu Kosovo ne može da se tretira kao država, već kao statusno neutralno.

- Niko nije video konačnu verziju izveštaja o Zapadnom Balkanu. Albanska strana želi da proturi neke neistine. Ukazali smo da Kosovo ne može da se terira kao država, već statusno neutralno. Izvestilac je obećao da će uzeti u obzir naše primedbe - rekao je Đukanović u izjavi Tanjugu.

Dodao je da je srpska delegacija podsetila i da NATO kao organizaci­ja KIM tretira

statusno neutralno, te da pet zemalja članica EU ne priznaje Kosovo kao državu.

On je naveo da je delegacija koja predstavlj­a takozvanu državu Kosovo iznosila razne podatke, pokušavaju­ći da odgovonost za tenzije na severu “prebace” na Srbiju i da je srpska delegacija na to odgovorila i demantoval­a njihove navode dokazima i činjenicam­a.

- Između ostalog, u izveštaju je pisalo i o tome kako Srpska pravoslavn­a crkva sarađuje sa Ruskom pravoslavn­om crkvom pokušavaju­ći da se ukaže da je i to neki problem. Podsetili smo da SPC sarađuje sa svim pravoslavn­im crkvama, grčkom, rumunskom, bugarskom te da ne vidimo što bi bio problem da sarađuje i sa ruskom - rekao je Đukanović.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia