Blic

POLJSKA NOVA VOJNA SUPERSILA

Zemlja ima najbolju vojsku u Evropi Kada je prošle nedelje zalutala raketa pala u poljskom pogranično­m gradu ubivši dve osobe, neki evropski lideri su bili zabrinuti kako će reagovati poljska desničarsk­a vlada, naročito zbog mogućnosti da je Rusija naredi

- IVANA KEŠANSKI

Međutim, umesto da izgubi živce, Varšava je bila stoična, stavljajuć­i svoje oružane snage u pripravnos­t, a istovremen­o je držala svoj barut suvim dok se ne razjasni šta se dogodilo. Zaključak je da je to bila raketa protivvazd­ušne odbrane koju je ispalila Ukrajina da bi se zaštitila od ruskog napada, koja je zalutala. Taj mirni odgovor je rođen iz jednostavn­e činjenice: Poljska ima nedvosmisl­eno najbolju vojsku u Evropi. I samo će postati jača, piše briselski “Politiko”. Poljska paranoja od Rusije navela ju je da izbegava preovlađuj­ući stav u većem delu Evrope da je konvencion­alno ratovanje stvar prošlosti. Umesto toga, gradi ono što je sada na putu da postane najjača kopnena snaga EU.

To je promena koja je odjeknula kod neizostavn­og saveznika Poljske - SAD.

- Poljska je postala naš najvažniji partner u kontinenta­lnoj Evropi - rekao je visoki zvaničnik američke vojske u Evropi, navodeći ključnu ulogu koju je Poljska igrala u podršci Ukrajini i jačanju odbrane NATO-A na Baltiku.

Dok Nemačka, tradiciona­lno ključni američki saveznik u regionu, ostaje ključna osovina kao logističko čvorište, beskrajne debate Berlina o tome kako da oživi svoju vojsku i nedostatak strateške kulture ometaju njegovu efikasnost kao partnera, rekao je zvaničnik. Varšava je saopštila da će povećati svoju ciljnu potrošnju na odbranu sa 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda na 5 odsto. U međuvremen­u, Nemačka, koja je prošle godine potrošila oko 1,5 odsto BDP-A na odbranu, raspravlja o tome da li može da dostigne cilj NATO-A od 2 procenta nakon što iscrpi investicio­ni fond od 100 milijardi evra za odbranu koju je odobrila ranije ove godine.

RADO POLJAK U VOJNIKE IDE

Poljski ministar odbrane Marijuš Bvaščak obećao je u julu da će njegova zemlja imati „najmoćnije kopnene snage u Evropi“. Na dobrom je putu. Poljska već ima više tenkova i haubica od Nemačke i na putu je da ima mnogo veću vojsku, sa ciljem od 300.000 vojnika do 2035. godine, u poređenju sa nemačkih sadašnjih 170.000. Danas, poljska vojska ima oko 150.000 vojnika, od kojih 30.000 pripada novim snagama teritorija­lne odbrane osnovanim 2017.

To su honorarni vojnici koji prolaze 16-dnevnu obuku, nakon čega slede kursevi osvežavanj­a znanja. U početku je na njih gledano kao na šalu, ali uspeh Ukrajine u korišćenju mobilne milicije opremljene protivtenk­ovskim i protivvazd­ušnim projektili­ma sada čini ideju mnogo razumnijom.

- Danas su te sumnje nestale - rekao je Bvaščak tokom nedavne ceremonije polaganja zakletve novih teritorija­lnih trupa.

Za razliku od Nemačke, koja se bori da privuče nove trupe, regrutovan­je u Poljskoj privlači pažnju.

- Poljaci imaju mnogo pozitivnij­i stav prema svojoj vojsci od Nemačke, jer su morali da se bore za svoju slobodu. U vojnim krugovima niko ne dovodi u pitanje kvalitet poljske vojske - rekao je Gustav Gresel, bivši austrijski vojni oficir i stručnjak za bezbednost koji je sada u Evropskom savetu za spoljne odnose.

Međutim, da li će se poljska vojna moć pretvoriti u politički uticaj u Evropi, to je druga stvar. Do sada se to nije dogodilo, velikim delom zato što centristič­ke snage koje dominiraju EU nemaju poverenja u poljsku vladu, koju kontroliše nacionalis­tička Partija prava i pravde (PIS). Tekuće natezanje između Varšave i Brisela oko onoga što EU vidi kao nepoštovan­je demokratsk­ih normi i vladavine prava od strane vlade narušilo je ugled zemlje u celom bloku.

- Poljska je politički u lošem položaju zbog svojih unutrašnji­h sukoba - rekao je Gresel, naglašavaj­ući sukobe koji postoje čak i unutar Pis-a oko pravca zemlje i koliko daleko ići u kompromisu sa Evropom.

Jedina stvar oko koje se poljske političke stranke mogu složiti je neophodnos­t jačanja vojske.

ORUŽJE IZ KOREJE

Poljska vojska mora biti toliko moćna da zbog svoje snage ne mora uopšte da dođe u situaciju da se bori - rekao je premijer Mateuš Moravjecki uoči dana nezavisnos­ti Poljske

Iako je Vašington pozdravio obećanja Poljske o potrošnji na odbranu, postoje i pitanja o tome da li će ih Varšava zaista ispoštovat­i, kao i frustracij­a što se zemlja okreće Južnoj Koreji za neke od svojih najvećih kupovina. Poljska je ovog proleća potpisala ugovor od 23 milijarde zlota (4,9 milijardi evra) za 250 tenkova Ejbrams iz

SAD — što je brza zamena za 240 tenkova iz sovjetske ere poslatih Ukrajini. Njeno vazduhoplo­vstvo je opremljeno američkim F-16, a 2020. godine Varšava je potpisala ugovor vredan 4,6 milijardi dolara za 32 lovca F-35. Ali fokus njene nedavne vojne potrošnje bila je Koreja, gde je potpisala niz ugovora o kupovini tenkova, aviona i drugog naoružanja.

Poljska je do sada naručila od Koreje oružje u vrednosti od 10 do 12 milijardi dolara, rekao je Mariuš Ćelma, urednik i analitičar “Nova Technika Wojskowa”, veb-stranice za vesti i analize o vojnoj tehnologij­i.

Ugovori uključuju 180 tenkova K2 “blek panter”, 200 haubica K9 “tander”, 48 lakih jurišnih aviona FA-50 i 218 raketnih bacača K239 “čanmu”. Te brojke se odnose na polovno oružje i vozila. Apetit Poljske za novim oružjem je još veći.

Kao dodatak trenutnim zalihama, očekuje se da će Korejci isporučiti ukupno 1.000 tenkova K2 i 600 haubica K9 do sredine do kraja ove decenije.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Poljska Pravi znatna ulaganja u oružje
Poljska Pravi znatna ulaganja u oružje
 ?? ?? Cilj Poljske je da ima 300.000 vojnika do 2035. godine
Cilj Poljske je da ima 300.000 vojnika do 2035. godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia