Blic

SEDELA SAM NA JE BILA BOMBA, SPASAO MESTU GDE BOG ME JE

- BRANKO JANAČKOVIĆ

“Sedela sam na žardinjeri na kojoj je bila postavljen­a bomba, bila sam možda čak i najbliža od svih koji su bili pored. Čula sam detonaciju i osetila vreo vazduh iza sebe. Od te vreline izgoreo mi je i deo kose ali nemam opekotine. Pogođena sam gelerom u leđa sa leve strane. Sam Bog me je spasio.”

Ovim rečima u ispovesti za “Blic” Dragana Ristić (37) iz Niša, jedna od ranjenih u teroristič­kom napadu 13. novembra na Trgu Taksim u centru Istanbula, opisuje trenutke strašne drame. Toga dana, u eksploziji je poginulo šest osoba, a 81 je ranjena, među kojima i Dragana Ristić. Nakon što se 19. novembra vratila u Niš, gde su je sa velikom radošću dočakali suprug, troje dece starih devet, šest i godinu i po dana, ona ističe ogromnu zahvalnost svima koji su učestvoval­i u pružanju pomoći nakon njenog povređivan­ja

- od konzulata Srbije u Istanbulu i Ministarst­va spoljnih poslova naše zemlje, do lekara turske bolnice “Memorijal” i srpskog nacionalno­g avio-prevoznika “Er Srbija”.

“UTRČALA SAM U RADNJU DA SE SPASEM”

- Nas šest drugarica otputovale smo turistički u Istanbul, avionom, u sopstvenoj režiji. Dan ranije smo stigle, i tog dana smo bile u šopingu. Dok su prijatelji­ce bile u radnji, ja sam bila ispred, čekala sam ih. Sedela sam na žardinjeri na kojoj je bila postavljen­a ta bomba i bila sam možda čak i najbliža od svih koji su bili pored. Čula sam detonaciju i osetila sam vreo vazduh iza sebe. Bila sam u šoku, shvatila sam da smo u nekoj opasnosti, ali nisam znala da li je bomba ili je neko pucao, znala sam samo da sam u opasnosti i da treba da se spasem. Sama sam utrčala u radnju koja je bila najbliža, gde su bile moje prijatelji­ce, seća se Dragana teških trenutaka u ispovesti za “Blic”.

Bila je ranjena gelerom bombe koji joj se zario u zadnji deo leđa sa leve strane, ali od strašnog šoka još uvek nije znala da je povređena.

- Prijatelji­ce su mi rekle da mi krvari ruka. Radnici koji su bili najprisebn­iji, pritekli su mi u pomoć, uhvatili su ranu i pozvali Hitnu pomoć. Bio je tu još neko povređen, turski državljani­n, ja sam valjda bila jedina od povređenih koja nije državljani­n Turske. Zvali smo pomoć, međutim, bilo je opsadno stanje u prvih, ne znam sada, pola sata možda, nismo znali šta se dešava ispred, dok nije došla policija. Prevezli su me onda u bolnicu. Uz božiju pomoć sam ostala živa, kaže za “Blic” Dragana.

“VELIKA POMOĆ KONZULATA”

Ona ističe da su i policija i Hitna pomoć odreagoval­i u rekordnom roku i prevezli je u bolnicu “Memorijal”, gde je imala neverovatn­u brigu.

- Odmah je naš konzulat odreagovao. Smeštena sam u najbolju moguću bolnicu i dobila najbolju moguću negu. Osetila sam zato potrebu da zahvalim našem konzulu Ivani Pejović koja je bila uz mene sve vreme i pokazala da je veliki čovek pre svega, ali i izuzetan profesonal­ac. Takođe želim da zahvalim ministru spoljnih poslova koji mi je bio podrška tokom čitavog boravka tamo, koji mi je dao sve što mi je potrebno. Ministarst­vo spoljnih poslova mi je stavilo na raspolagan­je sve što mi je potrebno, što mi je u tom trenutku značilo. Kompaniji “Er Srbija” moram da zahvalim jer je izašla u susret kada je reč o transportu i učinila da povratak kući bude prijatniji. “Er Srbija” je obezbedila ne samo mesto u avionu, već i VIP ulaz na aerodrom i sve ostalo, tako da sam izbegla i gužvu. Zbog rane postojala je opasnost da me neko gurne, a drugo, ne prija mi gužva i onda mi je obezbeđen VIP ulaz i ceo transport kroz aerodrom do aviona. Obezbeđeno mi je prvo sedište u avionu, maksimalan komfor sam imala - veli Dragana.

“GELER SU IZVADILI U BOLNICI”

Ona takođe ističe veliku

zahvalnost osoblju bolnice “Memorijal” u Istanbulu, kao i doktoru Diriku, koji ju je operisao.

- Zahvaljući njemu rana je sanirana na vreme i moj oporavak teče u najboljem mogućem pravcu. Geler mi je pogodio zadnju stranu levog ramena. Ostao je u telu, doktor je izvadio geler i sanirao je ranu nekom najnovijom metodom. Medicinska nega je bila na najvišem mogućem

nivou. Ruka je sada fiksirana pošto imam i prelom, moram strogo da mirujem neko vreme, sledi rehabilita­cija i sve ostalo. Bila sam na kontrolnom pregledu i doktor je zadovoljan u kom pravcu ide oporavak. Sada sam u rukama naših stručnjaka, ovde ću ići na kontrolu. Turski narod je sve učinio da uprkos teroristič­klom napadu i ovoj mojoj povredi, o ovoj zemlji imam isključivo pozitivne utiske. Stekla sam sjajne prijatelje i dobila ogromnu podršku u ovoj gostopriml­jivoj državi. Pretrpela sam stvarno veliku traumu, ali se vraćam sa minimalnim posledicam­a da kažem, i psihičkim i fizičkim, zahvaljuju­ći tim divnim ljudima koji su mi se našli priča Dragana Ristić.

POSETIO JU JE SUPRUG

Veliku podršku u najtežim trenucima Dragani je pružila porodica. Sada, kada se sve završilo na najbolji način, svi su srećni.

- Porodica je bila zabrinuta, suprug je došao kod mene odmah posle tog događaja, video me je, pa je morao da se vrati jer su deca već čula i zabrinuti su bili. Onda je sestra bila kod mene, a suprug se vratio kod dece. I drugi članovi porodice su dolazili, bili su kraj mene sve vreme, svi su bili zabrinuti. Sve se dobro završilo i sada smo svi srećni zbog takvog kraja.

 ?? ??
 ?? ?? Kamera je snimila i Draganu u trenutku pre eksplozije
Kamera je snimila i Draganu u trenutku pre eksplozije
 ?? ??
 ?? ?? U pomoć su joj pritekli radnici butika koji su pritisli ranu i pozvali Hitnu
U pomoć su joj pritekli radnici butika koji su pritisli ranu i pozvali Hitnu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia