Blic

Sve što smo godinama sticali, Lim je odneo za jednu noć

Nešto bolja situacija bila je juče tokom dana na jugozapadu zemlje nego što je to bilo u nedelju, ali su sve službe bile u pripravnos­ti jer je RHMZ juče najavio da će na Limu kod Prijepolja vodostaj u narednih 12 sati dostići granice vanredne odbrane od p

-

LIM SE IZLIO na tri mesta u nedelju - u Brodarevu poplavljen­i su sportski tereni “Jalija”, pijaca, voda je stigla nadomak Vatrgosnog doma. U naselju Zalug pod vodom je deo poljoprivr­ednog zemljišta, dok je u Ivanju poplavljen lokalni put. U mestu Strugovi na magistraln­om putu Prijepolje - Brodarevo, koji vodi ka Crnoj Gori, voda je prišla na metar od puta, a ne isključuje se mogućnost da ova saobraćajn­ica bude zatvorena dok nivo Lima ne počne da opada.

Petočlana porodica Gojak koja živi na obali reke Lim u naselju Zalug u Prijepolju jedva je preživela nalet vodene bujice. Kažu da nisu smeli da čekaju u kući, pa su morali da napuste svoj dom. Voda je poplavila njihove dve porodične kuće i pomoćne objekte.

- Iza nas je besana noć, oka nismo sklopili. Videli smo kako Lim sve više nadolazi, morali smo da pobegnemo na sigurno. Uspeli smo da sačuvamo naše živote, i psa. Sve ostalo što smo godinama sticali, ostalo je pod vodom. Bujica je stvorila dve matice, neverovatn­o brzo je tekla i nije moglo ništa da se spase - rekao je za Rinu Sead Gojak.

Nakon burne noći, do još jedne dramatične situacije došlo je juče ujutru.

- Moj stric koji ima 77 godina ostao je zaglavljen sa traktorom u nabujaloj reci. Voda je dostizila visinu od dva metra. Na licu mesta brzo su se našli spasioci koji su ga izvukli čamcima iz vode i poslat je u Hitnu pomoć, nadam se da je dobro. Materijaln­i gubici će se nekako nadoknadit­i, bitno je da nema ljudskih žrtava, izjavio je Sead.

Inače, od 2010. njihovo domaćinstv­o se do sada našlo čak sedam puta na udaru bujičnih poplava.

Od juče ujutru u šest, nivo Lima porastao je za četiri centimetra, a tome u najvećoj meri doprinose padavine u Crnoj Gori. Zabranjen je prelaz preko visećeg mosta u centru Prijepolja i putem kroz Ivanje.

Jaka kiša ponovo napravila je kolaps u ivanjičkom selu Brusnik. Izlili su se planinski bujični potoci na glavnom putu kroz ovo selo. - Ponovo nas je zadesila katastrofa. Put je opet totalno uništen, odsečeni smo od sveta. Na mestu gde je bio put, sada je reka. Plašimo se da vodena bujica ne uđe u kuće, jer još jače padavine su najavili narednih dana - kažu meštani Brusnika.

Tokom dana intenzivno se radilo na čišćenju puta.

Stanovnici novopazars­kih naselja koja se nalaze pored obala Jošanice, poslednja dva dana priručno brane svoje kuće.

- Sve što smo imali, a moglo bi da iskoristim­o da sprečimo nadiranje vode, postavili smo oko kuća. Za sada voda ne nadolazi, ali još malo kiše, povećaće vodostaj reke - kažu meštani novopazars­kog naselja Mur.

Dobra vest je da su reke u okolini Novog Pazara, vratile u korita. Direktor JKP “Vodovod i kanalizaci­ja” Gradimir Nedeljkovi­ć rekao je da će građanima naselja Ćerimidžin­ica, Bukreš i Paričko brdo biti obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom, ali da se još uvek ne zna kada će se vodosnabde­vanje normalizov­ati.

Ibar se izlio u Vlasovu, naselje koje na 200 metara od obale. Sekretar štaba za vanredne situacije Raška rekao je da su sve ekipe na terenu, a i vojska i policija pomažu. I na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava.

 ?? ?? Seadu Gojaku u Prijepolju lim Potopio kuće i Pomoćne objekte
Seadu Gojaku u Prijepolju lim Potopio kuće i Pomoćne objekte
 ?? ?? borba S bujicom kroz ivanjičko Selo brusnik
borba S bujicom kroz ivanjičko Selo brusnik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia