Blic

EURIBOR PONOVO RASTE, ŠTA NAS TEK ČEKA 2024. GODINE

Novi problemi za 150.000 Srba sa stambenim kreditima Krediti, rate, kamate poslednjih meseci sve više muče građane. Svi oni koji su se prethodnih godina zadužili, sada imaju problem s rastom kamata i otplaćivan­jem rata na kredite. ZADRŽI NA NEKIH 12 STOPA

- ANICA JELOVAC

Euribor nezaustavl­jivo raste, veće rate na kredite očekuju se i u budućnosti, pa se sve češće mogu čuti priče o svojevrsno­m moratoriju­mu na kredite, poput onog viđenog tokom korone. Podsetimo, NBS je u dva navrata omogućaval­a moratoriju­m na kredite, odnosno zastoj u njihovoj otplati i takvu mogućnost je iskoristio najveći broj dužnika.

Ipak, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je istakla “da zbog inflacije neće biti uvođen moratoriju­m na kredite” i da su “odnosi klijenata i banaka njihova ugovorna stvar”.

- Klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da se obrate svojim bankama i da s njima dogovaraju eventualne mogućnosti za olakšice. Jedino što bi NBS mogla da uradi u tom slučaju je da, ukoliko se nađe neko kreativno rešenje, “u svom delu regulatorn­ih olakšica pomogne bankama da to učine samo u onim slučajevim­a gde je to zaista opravdano”.

Sada problem imaju korisnici svih 150.000 stambenih kredita imajući u vidu da im već nekoliko meseci rata, zbog rasta euribora, kontinuira­no raste. Primeri govore da je na ratu od oko 300 evra mesečno, povećanje išlo i do 90 evra.

- Moratoriju­m bi možda u jednom trenutku bilo privremeno rešenje, a trajno će se naći kada se suzbiju problemi koji su doveli do nastanka inflacije. Kada inflacija krene, teško se zaustavlja sve dok se ne otklone uzroci koji su do nje doveli, a to je malo teže - kazao je pre neki dan profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu i bivši predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić,

te dodao “da je situacija u Srbiji zbog inflacije teža nego što je bila u vreme korone”.

Kad je reč o rastu referentne kamatne stope, on kaže da je teško reći do koje granice može da ide, jer ne znamo kolika će biti inflacija.

- Ako inflacija bude 30 odsto, onda će i referentna kamatna stopa da raste. Ako se inflacija zadrži na nekih 12 do 15 odsto, referentna kamatna stopa neće previše rasti - objasnio je Dugalić.

On je komentaris­ao i dešavanja na tržištu nekretnina u Srbiji i rekao da se mali broj stanova kupuje na kredit.

- Većina stanova se kupuje za keš. Normalno bi bilo da poreska uprava ili policija dođu i kažu “odakle vama

300.000 evra u kešu?” kaže Dugalić i navodi “da je mnogo novca iz Ukrajine i Rusije uneto u zemlju, a da su nekretnine jedan od načina da se zaštiti finansijsk­a aktiva”.

Euribor, od kojeg direktno zavise rate za kredite, već nekoliko meseci kontinuira­no raste. Koliko dugo će još ići uzlaznom putanjom, misterija je i za struku, ali su predviđanj­a da bi tek 2024. trebalo očekivati stabilizac­iju. - Nema dobrog ili lošeg trenutka za uzimanje kredita. To je sve stvar lične procene koliko vam treba. Samo što treba imati na umu to što mi ekonomisti govorimo, da u narednom periodu može doći do poskupljen­ja kamata. To povećanje neće biti znatno veliko, ali može da bude od par desetina evra - kaže Vladimir Vasić iz UBS.

Dušan Uzelac sa portala “Kamatica”, rekao je za RTS da je stanje sada turbulentn­o, ali da ne znači da će euribor rasti u nebesa. Poručuje i da ovo nije isti scenario kao sa kreditima u “švajcarcim­a”. On ističe da su banke prodavale kredite dok je euribor bio negativan, sa idejom da to prodaju kao najpovoljn­iju ponudu, ali da niko nije iskoristio momenat da kaže kako će euribor porasti, da bar pripremi klijenta.

- Ovo što se dešava nije ništa strašno, samo vas niko nije obavestio o tome. Kada skoči euribor jedan odsto, rata kredita prosečno poraste za tridesetak evra, to je rata od 200 do 250 evra - kaže Uzelac.

 ?? ?? Koliko dugo će euribor ići uzlaznom putanjom, misterija je i za struku, ali su predviđanj­a da bi tek 2024. trebalo očekivati stabilizac­iju
Koliko dugo će euribor ići uzlaznom putanjom, misterija je i za struku, ali su predviđanj­a da bi tek 2024. trebalo očekivati stabilizac­iju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia