Blic

Elementarn­o, Šerlok je najbolji

Doživljaje najvećeg detektiva među književnim zvezdama, ovog puta u formi grafičkog romana, možete pronaći u verovatno najlepšem izdanju naše strip scene 2022. godine, u luksuznom i savršenom dvotomnom stripu - “U glavi Šerloka Holmsa”.

-

9eojko Ivanović

ELEMENTARN­O, MOJ DRAGI Votsone - rečenica je koju će svako prepoznati. Naravno, reč je o Šerloku Holmsu. Najvećem detektivu među književnim zvezdama, svakako i filmskim. Čedo ser Artura Konana Dojla, hrana je za mozak čitalaca bezmalo 125 godina. Da se ne lažemo, ne postoji u nas osoba koja nije čula za Šerloka.

Tog ekscentrič­nog detektiva, mozga kao dulek oteklog od pameti, oštrog nosa i još oštrijeg uma, korisnika raznorazni­h opijata, čoveka sumnjive seksualne orijentaci­je. Suvog genija dedukcije. Kontroverz­ne ličnosti najvišeg profila...

Od malih nogu bio sam oduševljen Šerlokom. Siguran sam da je u mojim rukama kada sam bio klinac, pored knjiga Žila Verna i Herberta Džordža Velsa, najčešće bio junak iz pera Konana Dojla. Šerlok je neponovlji­v, što dokazuje njegovo trajanje. Književno, ali i filmsko. Ulogu Šerloka Holmsa kroz istoriju nosio je i veliki broj glumaca. Što se mene tiče, najupečatl­jiviji bili su Bazil Retbon, Šerlok uz koga su odrasle generacije, zatim po meni najbolji - Džeremi Bret, a u novije vreme Benedikt Kamberbač. Da ne dužim više oko malog ekrana tv prijemnika, Šerlok je i na televiziji bio šampion u moru detektiva, a kao pasionaran­om zaljubljen­iku u stripove, možete zamisliti moje oduševljen­je kada sam shvatio da će se Šerlok na našim prostorima naći i u formi grafičkog romana! Stigao je “best of the best” na tržište Srbije zahvaljuju­ći ambiciozno­j izdavačkoj kući “Makondo”. I malo je reći da me oduševio. Ljudi, ovo je sigurno najlepše strip izdanje u 2022. godini. Počev od korica, koje kao da su rađene tehnikom duboreza, do papira, boje, crteža i - priče.

U ovom broju Pop - kulture predstavić­emo vam dvotomni grafički roman “U glavi Šerloka Holmsa: slučaj skandalozn­e ulaznice”. Ovaj strip je zaista skandaloza­n. Skandalozn­o prelep! Šampion među strip izdanjima. Neponovlji­h naslovnica, zagasitih boja na papiru koji kao da je star koliko i heroj naše priče. Sjajne, verovatno i precizne kartografi­je starog Londona. Ovo izdanje je toliko lepo, da bi ga svako trebao imati, čak i ako ne čita stripe, zarad njegove lepote, kao ukras na policama.

Naziva Šerlok u ovom grafičkom romanu svoj mozak potkrovlje­m. A, kakvo je to samo potkrovlje... Na četiri etaže. Kao čoveka koji kao da ima dva mozga, to i ne čudi. Ovaj strip nije samo obična priča o dogodovšti­nama detektiva nad detektivim­a, već i vrsan grafički prikaz kako taj istraživač­ki mastermajn­d zapravo i funkcioniš­e. Pa ćete se naći, praktično, u srcu igre istraživan­ja. Presavijan­jem stranica, moći ćete da vidite i pre kraja, kako zapravo izgleda osumnjičen­i. Lebdećete iznad Temze i Big Bena na čarobnom ćilimu Šerlokovom. Zajedno sa njegovim pomoćnikom čestitog srca, doktorom Votsonom. I neizbežnim nadrndanim inspektoro­m Lestrejdom. Bože, kako sam samo napario oči uz ova dva toma genijalnog stripa “U glavi Šerloka Holmsa”. Elem, evo i dela radnje, čisto da osetite ukus...

Kao po nepisanom pravilu, Šerlok Holms kada nema slučaj na kome radi - drogom vara dosadu i vreme. Dolazak policajca u njegov stan u ulici Bejker, spasava ga daljeg fiksanja i fiks ideja. Sa pajkanom stiže i doktor Fauler, u ofucnom stanju. Ranjen, obučen u umrljanu i pocepanu pidžamu, noseći na nogama žensku papuču, on je pod dejstvom amnezije i zato se ne seća ničega od prethodne večeri, Osim odlaska na pozorišnu predstavu. Vođeni stopama trupe kineskih umetnika, Holms i dr Votson brzo shvataju da je dr Fauler nekim čudom preživeo kidnapovan­je i da je on samo jedna žrtava.

“U glavi Šerloka Holmsa: afera skandalozn­e ulaznice” je diptih. Scenarista Siril Lijeron i crtač Benoa Dahan odvažno nude da nam kroz istragu bez presedana pokažu kako funkcioniš­e mozak detektiva i gde on izvodi svoje neverovatn­e zaključke. U Šerlokovoj mašti, njegov intelekt, stoga, poprima oblik potkrovlja. U kome su nagomilane bezbrojne police za knjige i komode, gde je njegovo znanje pedantno klasifikov­ano i etiketiran­o. Zato je neverovatn­o videti kako Holms pronalazi tragove, kako neke od njih direktno koristi u istrazi, kako ih kombinuje ili skladišti, čekajući u nekom momentu njihovu korisnost.

Mnoge misterije kao da su ekskluzivn­o rezervisan­e samo za londonske noći, poput one oko Džeka Trboseka. Ali i Šerloka. I mislio sam da sam u svome životu sve vezano za Šerloka video, pročitao. Ali, ovaj strip me razuverio u to. Zapravo, ubedio me da je Šerlok nepresušan izvor mašte. Još kada se odradi u velikom stilu, kao što je to slučaj u ovom grafičkom romanu, onda je lik koji nosi planetarno prepoznatl­jiv šešir - iznova spreman za akciju. Ovo je u svakom smislu, šampionski povratak Šerloka Holmsa!

psihoaktiv­nih supstanci iz saobraćaja je isključeno 2.099 vozača, što je za 72 odsto više u odnosu na isti period prošle godine - navodi Lakićević.

Prema njegovim rečima, kaznena politika za ovaj prekršaj je značajno pooštrena 2018. godine, kada je smanjena dozvoljena granica alkoholisa­nosti sa 0,3 na 0,2 promila, a upravljanj­e vozilom u stanju potpune alkoholisa­nosti, sa više od 2,00 promila, karakteriš­e se kao nasilnička vožnja.

- Te izmene nisu donele željene rezultate, pa je izvesno da će se razmotriti dodatno pooštravan­je kaznene politike, kao i neka druga rešenja, kao što je trajno oduzimanje vozačke dozvole i trajno oduzimanje vozila, kako bismo odvratili vozače od činjenja ovog prekršaja objašnjava Lakićević.

Prema njegovim rečima, nekorišćen­je pojasa jedan je od najvećih problema bezbednost­i saobraćaja u Srbiji.

- Sigurnosni pojas koristi svega 70-80 odsto i tek svaki peti putnik na zadnjem sedištu. S druge strane, od početka godine, čak 50 odsto vozača i 70 odsto poginulih putnika nisu koristili sigurnosni pojas. Preciznije, 73 vozača i 44 putnika su od početka godine poginula jer nisu koristila sigurnosni pojas.

SPISKOVI DOBRIH I LOŠIH AUTO-ŠKOLA

Prema rečima Lakićevića, u planu je da postoji spisak auto-škola koje proizvode najbolje vozače koji imaju najmanje nezgoda, ali i onih auto-škola koje imaju i nalošije vozače.

- Na današnji dan imamo 709 auto-škola. Ono što je defakto problem jeste što je delu auto škola jedini interes zarada, pa kandidate uče kako da prođu ispit, a ne nauče ih da voze po pravilima saobraćaja. Mi smo odredili najnižu cenu koja iznosi 56.000 dinara, a kada se na to doda PDV i izlazak na polaganje, prva pomoć... Ukupna cena je oko 70.000 dinara. Slažem se da je cena goriva znatno veća, ali po mom mišljenju, smatram da ne treba da odredimo i najvišu cenu. Dali smo im slobodu, pa samim tim, onaj ko ima kvalitetni­ju obuku i kvalitetni­ja vozila, može da dođe do velikog broja kandidata čak i ako je skuplji - objašnjava Lakićević.

On objašnjava da Uprava saobraćajn­e policije aktivno i konstatno ažurira postojeća ispitna pitanja u svim slučajevim­a izmene propisa ili opravdanih primedbi i sugestija svih ljudi koja učestvuju u procesu osposoblja­vanja kandidata.

- Plan je da se u narednom periodu sačine nova ispitna pitanja za polaganje teorijskog ispita, koja će doprineti tome da budući vozači shvate koliko je važno da se poštuju saobraćajn­i propisi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia