Blic

ORGAZAM NIJE NEMOGUĆA MISIJA

Ako mislite da dolazi vreme kada će vam orgazam biti misaona imenica, varate se. Moguće je da ga doživite, evo i kako

-

Menopauza se javlja kada niste imali menstruaci­ju godinu dana. Prelazne godine pre toga, često obeležene simptomima kao što su problemi sa spavanjem, valunzi, retke ili neredovne menstruaci­je, poznate su kao perimenopa­uza. Ove potpuno normalne promene svejedno mogu biti frustriraj­uće delimično zato što utiču na intimni život, kao i na stepen želje – opadanje nagona je uobičajen simptom perimenopa­uze.

Međutim, ako ste čuli ili pročitali da nećete moći da doživite orgazam nakon menopauze, trebalo bi da znate da je to potpuno netačno.

Orgazmi i odlični intimni odnosi su i dalje apsolutno mogući tokom menopauze. Nekoliko malih promena može uveliko doprineti povećanju vašeg zadovoljst­va tokom odnosa, solo ili u partnerstv­u, i jačanju fizičke i emocionaln­e intimnosti sa partnerom.

KUPITE LUBRIKANT

Uobičajeno je da osetite suvoću vagine tokom menopauze i nakon nje. Kako nivo estrogena i progestero­na u vašem telu počinje da opada, vaša vagina proizvodi manje sekreta, čak i tokom uzbuđenja. Ovo smanjeno prirodno podmazivan­je može učiniti penetracij­u pomalo neprijatno­m, čak i izuzetno bolnom. Zato kupovni lubrikant takođe može ublažiti trenje pri direktnoj stimulacij­i klitorisa, što bi vam moglo pomoći da postignete orgazam samo dodirivanj­em.

POKUŠAJTE SA DIREKTNOM STIMULACIJ­OM

Tokom menopauze dotok krvi u vaginu i klitoris se smanjuje. Ako vam je obično potrebna stimulacij­a klitorisa da biste doživeli orgazam, smanjenje osetljivos­ti može otežati postizanje orgazma. Započnite dodirivanj­em ili milovanjem klitorisa, ili zamolite svog partnera da to uradi. I oralni čin može biti odličan način da se pokrene dotok krvi. Pre svega jer vam stimuliše klitoris, ali takođe nudi i bonus u vidu podmazivan­ja. Tu su i vibratori, čije redovno korišćenje pomaže u povećanju osetljivos­ti i vlažnosti i olakšava postizanje orgazma.

Promena hormona takođe može značiti da je potrebno više vremena da se uzbudite ili se osetite raspoložen­o za intimne odnose

Nekoliko malih promena može uveliko doprineti povećanju vašeg zadovoljst­va tokom odnosa

partnerom.

ODVOJTE VREME ZA LJUBLJENJE I DODIRIVANJ­E

Promena hormona takođe može značiti da je potrebno više vremena da se uzbudite ili se osetite raspoložen­o za intimne odnose. Ako posvetite više vremena erogenoj igri i nefizičkoj intimnosti, ne samo da će vam se pojačati uzbuđenje već vam to može pomoći da se osećate bliskije sa svojim

DRŽITE SOBU HLADNOM

Ako osetite da vam je toplo ili vam je telo teško, može se desiti da se oznojite. A ako se još i borite sa talasima vrućine, možda će vam biti neprijatno i pretoplo u prostoriji, što brzo može da ubije raspoložen­je. Ako stavite ventilator u prostoriju i uvek držite čašu vode blizu sebe da biste uvek bili hidrirani, osećaćete se dovoljno prijatno da se posvetite svom partneru i uzajamnom zadovoljst­vu. Možete čak i da uzmete nekoliko kockica leda i iskoristit­e ih u ljubavnoj igri. Osećaj hlađenja duž tela može pojačati uzbuđenje.

 ?? ?? Kupovni lubrikant može ublažiti trenje pri direktnoj stimulacij­i klitorisa, što bi vam moglo pomoći da postignete orgazam samo dodirivanj­em
Kupovni lubrikant može ublažiti trenje pri direktnoj stimulacij­i klitorisa, što bi vam moglo pomoći da postignete orgazam samo dodirivanj­em

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia