Blic

ENGLEZI KAO BRZI VOZ PREKO IRANA

Šampon iz 1966. opravdao ulogu favorita „Gordi albion“je u prvom meču na Svetskom prvenstvu pobedio sa 6:2 (3:0), a meč je bio rešen već u prvom delu.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Ovako se otvara Svetsko prvenstvo! Engleska možda nije prvi favorit u Kataru, ali reprezenta­cija koja ima igrače vredne milijardu i po evra mora da se shvati ozbiljno.

Šampion iz 1966. godine je na startu B grupe pobedio Iran sa 6:2 (3:0). Bila je to demonstrac­ija sile od prvog do poslednjeg minuta i postavilo se samo pitanje sa koliko će lopti u mreži Iranci da napuste stadion „Al Rajan“. Inače, Iranci su odbili da pevaju državnu himnu nakon što su ih brojni navijači u njihovoj zemlji optužili da su na strani vlasti koje kažnjavaju narod zbog protesta i nereda u domovini.

Pitanje pobednika je rešeno u prvom poluvremen­u, u kojem su Englezi imali 366 uspešnih dodavanja. To je drugi najbolji rezultat na mundijalim­a nakon što su Španci imali 395 dodavanja u meču sa Rusijom 2018. godine. S druge strane, Iranci su za 45 minuta uspeli da sakupe 46 pasova.

Iran je na početku igrao sasvim dobro, ali se postavka

Sudija: raspala kada su se glavama sudarili golman Bejranvada i Hoseini. Deblji kraj je izvukao čuvar mreže koji je zadobio potres mozga i morao je da napusti teren.

Megvajer je u 33. minutu pogodio prečku, a to je bila najava kraja iranske reprezenta­cije. Već u sledećem napadu mladi Belingem, procenjen na 200 miliona evra, glavom je matirao golmana Hoseina Hoseinija. Centrirao je Šo.

U 43. minutu na 2:0 je povisio Saka sjajnim volej udarcem sa 15 metara, da bi tačku na savršeno prvo poluvreme stavio Rahim Sterling. Inače, sudija je prvo poluvreme produžio za 14 minuta, koliko se iranskom golmanu ukazivala pomoć.

Engleska je nastavila da gazi i u nastavku, a Saka je svojim drugim golom u 62. minutu povisio prednost na 4:0. Pogodak Sake kao da je probudio Irance koji su zaigrali na sve ili ništa. Rizik se isplatio u 65. minutu, kada je Mehdi Taremi poslao loptu pod prečku za 4:1.

Megvajer se požalio na povredu i selektor Garet Sautgejt je na teren poslao Dajera, kao i Rašforda, koji je nastavio tamo gde je Saka stao. Rašford je zamenio dvostrukog strelca, da bi i sam pogodio u 70. minutu.

Griliš je u 90. povisio na 6:1, da bi Taremi u 13. minutu produžetka iz penala, nakon intervenci­je VAR-A, pogodio za 6:2. *■

 ?? ?? Stadion: Al Rajan, Gledalaca: 40.000, Klaus (Brazil), Strelci: Belingem (35.), Saka (43. i 62), Sterling (45), Rašford (70) i Griliš (90); Taremi (65. i 90).
golman irana bejranvand je doživeo težak potres mozga
Stadion: Al Rajan, Gledalaca: 40.000, Klaus (Brazil), Strelci: Belingem (35.), Saka (43. i 62), Sterling (45), Rašford (70) i Griliš (90); Taremi (65. i 90). golman irana bejranvand je doživeo težak potres mozga
 ?? ?? Bejranvand (od 21. H. Hoseini), Moharami, Češmi (46. Kanani) Hoseini, Mohamadi (63. Torabi), Nurolahi (78. Azmun), Hajsafi, Karimi (46. Ezatolah), Džahanbakš (46. Golizadeh), Taremi, Puraliganj­i.
Bejranvand (od 21. H. Hoseini), Moharami, Češmi (46. Kanani) Hoseini, Mohamadi (63. Torabi), Nurolahi (78. Azmun), Hajsafi, Karimi (46. Ezatolah), Džahanbakš (46. Golizadeh), Taremi, Puraliganj­i.
 ?? ?? Pikford, Tripije, Megvajer (od 70. Dajer), Stouns, Šo, Rajs, Belingem, Sterling (od 70. Griliš), Maunt (od 70. Foden), Saka (od 70. Rašford), Kejn (76. Vilson).
Pikford, Tripije, Megvajer (od 70. Dajer), Stouns, Šo, Rajs, Belingem, Sterling (od 70. Griliš), Maunt (od 70. Foden), Saka (od 70. Rašford), Kejn (76. Vilson).
 ?? ?? džad belingem je postigao prvi od šest golova engleza
džad belingem je postigao prvi od šest golova engleza

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia