Blic

Džaba vam novci

- „BLIC“KOMENTAR BOJAN MARINKOVIĆ novinar

Nijednog momenta nije prestalo da bude čudno, niti je postalo normalno, staviti znak jednakosti između „Svetsko prvenstvo“i „Katar“. Ali fudbal odavno nije samo igra. Mnogo je već vremena prošlo otkako je poprimio sve ono što ga je od igre udaljilo i približilo onome s čime bi malo ko pristao da se igra (ko je rekao novac?).

Pa je tako „nova normalnost“postalo i to da najveći sportski događaj organizuje zemlja gde je sport poslednja sfera interesova­nja. Dosadi i taj život u izobilju i tako, rešili Katarci da se igraju fudbala i da organizuju Svetsko prvenstvo. A Arapi ko Arapi. Znaju da budu široke ruke kada nešto baš požele. A FIFA ko FIFA, ume da ceni ove što su široke ruke...

Kada spojite ta dva, onda se lako pronađe zajednički jezik, čuj mene suma. I, eto, očas posla dobismo Mundijal u Kataru. I katarsku reprezenta­ciju, među 32 najbolja tima sveta. Jer, što da ne? Njima je to njihova država kupila, ovaj, obezbedila. Dobiše i fine rivale. Holandija, Senegal, Ekvador i Katar u grupi. Ne možemo da tvrdimo da je najslabija na turniru, ali ne možemo i da nije. Posle fantastičn­e ceremonije otvaranja na velelepnom stadionu „Al Bajt“, došao je red i na utakmicu. Katar na Ekvador. Četiri minuta su bila dovoljna da bace u ponor besmisla svu ovu igrariju na naftaškom Bliskom istoku.

Niko od Kataraca nije ni očekivao bogzna kakve predstave, ali ono što su odigrali, ili barem pokušali da igraju, samo je ličilo na fudbal. Na momente je bolelo koliko momci predvođeni Špancem Feliksom Sančesom ne umeju. Takva nemoć u duelu sa prosečnom (i ništa preko toga) ekipom Ekvadora teško da bi se videla i u okršaju seniora i petlića. Možda su domaćini meč završili bez udarca u okvir gola, ali su zato udarali po onoj mučenoj lopti kao da sutra ne postoji. Često su imali problem i da pređu na polovinu rivala, koji ih je rutinirao za pola sata (2:0) i posle prestao da igra. Što bi se umarao ako ne mora...

Ne pamti se da je neko toliko loše odigrao na Svetskom prvenstvu, ne bi bilo preterano reći i da smo prisustvov­ali jednom od najlošijih premijerni­h mečeva na mundijalim­a ikada.

Zato, džaba vam novci, moji (katarski) sinovci.

Niko od Kataraca nije ni očekivao bogzna kakve predstave, ali ono što su odigrali samo je ličilo na fudbal

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia