Blic

HISTERIJA U PRIŠTINI POSLE ŠAMARA KURTIJU

-

Izjava predstavni­ka EU Đuzepa Borelja da je glavni krivac za nepostizan­je sporazuma i nastavak tenzija kosovski premijer Aljbin Kurti, izazvala je oštre reakcije u Prištini.

- Prvo pravilo svakog procesa medijacije je nepristras­nost. Ono što smo videli kod gospodina Borelja je da je bio očigledno pristrasan, priklonio se agresoru i predstavlj­ao potpuno iskrivljen­u stvarnost. Da je Borelj poštovao osnovne principe neutralnos­ti, on bi Srbiji pomenuo bar neki od ovih prekršenih Briselskih sporazuma, umesto da optužuje Kosovo - istakla je Vjosa Osmani, predsednic­a tzv. Kosova. Optužbe na račun Borelja izneo je i sam Kurti neposredno nakon završetka razgovora u Briselu. On je rekao “da je predlog šefa diplomatij­e za registarsk­e tablice neprihvatl­jiv bez posvećenos­ti konačnom sporazumu” i optužio Borelja

da je “odustao od roka do marta 2023. godine kao konačnog datuma za normalizac­iju odnosa Beograda i Prištine”.

- Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Borelj, odustali od roka u martu 2023. i od predloga EU za normalizac­iju odnosa. Ovo sa žaljenjem govorim, jer su oni sami predložili mart 2023, a sa druge strane predlog je iz Evropske unije. Kada smo se sastali u Parizu na Mirovnom forumu, Borelj je rekao da predlog nije francuskon­emački, već EU i da ga podržavaju Francuska i Nemačka. On je sada odustao od predloga EU za normalizac­iju odnosa Kosova i Srbije. Nadam se da EU stoji iza svog predloga za normalizac­iju odnosa između Kosova i Srbije - rekao je Kurti.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia