Blic

MONTGOMERI: NEKO NA ZAPADU OHRABRUJE KURTIJA

-

“U zapadnim krugovima postoji značajna podrška Aljbinu Kurtiju, a rezultat je da on ne odustaje od agresivnog stava”, kaže bivši američki ambasador u Srbiji Vilijem Montgomeri.

- Plašim se da će u nastojanju Zapada da “reši” Kosovo, oni ohrabriti Kurtija da preduzme korake kojima se Srbija sve više gura “u ćošak”. Ništa dobro ne može da proizađe iz toga. U njihovim nastojanji­ma da “reše” kosovsku krizu, to bi moglo da je znatno pogorša - konstatuje Montgomeri. Na pitanje vidi li kompromisn­o rešenje za situaciju na Kosovu, Montgomori kaže da “nijedna od vodećih uključenih zemalja, računajući SAD, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, ne želi kao konačno rešenje bilo šta osim da Srbija prizna nezavisnos­t Kosova u njegovim sadašnjim granicama”.

- Razlike među zapadnim zemljama su prosto oko toga kako to postići. Niko ne želi nasilje i, posledično, neki to argumentuj­u tako da ohrabraju Kurtija da Srbiji pruži više vremena po pitanju registarsk­ih tablica ili da pokaže više fleksibiln­osti oko primene Briselskog sporazuma. Koliko ja znam, nijedna zapadna vlada ne razmišlja o koracima koji bi Srbiji dali bilo kakav prostor - ističe on.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia