Blic

Skoro polovina energetsko­g sistema zemlje je onesposobl­jena UKRAJINA SE SPREMA ZA NAJGORU ZIMU

Sistematsk­i i ponavljani napadi Rusije na ukrajinsku energetsku i grejnu infrastruk­turu - od kojih je poslednji uključivao najteže raketne udare u skoro devetomese­čnom ratu - doveli su do redovnih nestanaka struje u nekim od najvećih gradova u zemlji.

- IVANA KEŠANSKI

Umanjim gradovima struja je isprekidan­a i stalno je ugrožena udarima raketa dugog dometa i dronova, koji su postali uobičajeni tokom poslednja dva meseca ruskog rata protiv Ukrajine. Nakon nedavnih široko rasprostra­njenih napada, skoro polovina energetsko­g sistema zemlje je onesposobl­jena, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal na sastanku sa Evropskom komisijom u petak, piše NPR.

- Rusija pokušava da nadoknadi gubitke na bojnom polju raketnim napadima na civilnu kritičnu infrastruk­turu - rekao je on.

Ukrajinski državni operater mreže „Ukrenergo“izvestio je da 40 odsto Ukrajinaca ima poteškoća zbog oštećenja najmanje 15 glavnih energetski­h čvorišta širom zemlje. „Ukrenergo“je u saopštenju naveo da „hiljade kilometara ključnih visokonapo­nskih vodova ne rade“, što utiče na celu zemlju. U njemu je objavljena slika trafostani­ce koja je uništena ruskom raketom, ostavljaju­ći oko 400.000 ljudi bez struje. Prema izveštaju, “sada u elektroene­rgetskom sistemu ima na desetine takvih transforma­tora. Ova oprema se ne može brzo zameniti”. Ukrajinsko ministarst­vo energetike pokušava da popravi oštećenu infrastruk­turu što je brže moguće. Napadi su naveli stanovnike i preduzeća da nabavljaju za generatore na gas i ogrevno drvo. Neprofitne humanitarn­e organizaci­je, Ujedinjene nacije i zapadni saveznici počeli su da uključuju zimsku odeću, debela ćebad i opremu za grejanje u pošiljke u zemlju.

- Ako dođe do velikih prekida rada na duže vremenske periode, mi jednostavn­o

nemamo resurse da ljudima pružimo pomoć koja će im biti potrebna - kaže Marisija Zapasnik, direktorka Međunarodn­og komiteta spasavanja u Ukrajini.

Kako je rekla, “humanitarn­a situacija će postati mnogo teža nego što je sada”.

Rusija je napadala ukrajinsku grejnu i električnu infrastruk­turu od početka njene skoro devetomese­čne invazije. Već u junu, ukrajinski ministar energetike, German Galuščenko, rekao je za NPR da Rusija nastoji da od predstojeć­e grejne sezone napravi oružje napadima na energetske resurse i objekte. Ukrajinci gledaju kako će preživeti ono za šta kažu da je najteža zima u njihovim životima.

- Ruski udari guraju Ukrajinu u kameno doba kaže Anastasija Piroženko iz Kijeva.

U nedavnom periodu od 24 sata njena 26-spratnica imala je struju samo pola sata. Ona kaže da su „vojni uslovi života“nju i njenog supruga oterali iz stana.

- Naša zgrada je najviša u ovoj oblasti i odlična je meta za ruske rakete, tako da smo napustili stan i otišli kod roditelja, spremamo se za najgoru zimu u životu - rekla je ona.

Anastasija je rekla da razume da zima može biti duga, hladna i mračna, ali ističe da su Ukrajinci spremni da sve izdrže.

- Spremni smo da živimo bez svetla, ali ne s Rusima kazala je.

Ona je jedna od više miliona Ukrajinaca koji se suočavaju sa zimom koja je u suštini postala oružje protiv njih. Gradonačel­nik Kijeva Vitalij Kličko je naglasio potrebu da stanovništ­vo bude spremno na sve scenarije.

 ?? ?? Mnogi od ranih udara rusije bili su usmereni na izvore energije
Mnogi od ranih udara rusije bili su usmereni na izvore energije
 ?? ?? naglo zahlađenje i prvi sneg dodatno su zakompliko­vali situaciju u kijevu
naglo zahlađenje i prvi sneg dodatno su zakompliko­vali situaciju u kijevu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia