Blic

Bageri spremni za zimu

Kvalitetni i pravovreme­no urađeni godišnji remonti prvi su preduslov za siguran rad mašina tokom zimskog perioda. U toku remont još jednog sistema bager-traka-odlagač i finalna faza sanacije „odlagača 4“.

-

Svi sistemi bagera za otkopavanj­e uglјa na bpsovom najprodukt­ivnijem kopu „Tamnava – Zapadno polјe“spremni su za zimsku sezonu posle završenih remonta i opravki. Dobro urađeni poslovi održavanja na bagerima koji otkopavaju ugalј osnovni su preduslov sigurnog rada sistema tokom zime, kada je ugalј za proizvodnj­u električne energije najpotrebn­iji, a uslovi za rad na kopu izuzetno teški.

- Remonti su urađeni veoma stručno i u skladu sa planiranom dinamikom. Čitav sistem proizvodnj­e uglja na ovom „Kolubarino­m“uglјenokop­u je pripremlјe­n za rad u zimskim uslovima, po mrazu i snegu – rekli su na „Tamnava – Zapadnom polјu“.

Završeni su remonti rotornog bagera „glodara n“, bagera „glodara 4“, „glodara r“i „vedričara“, a sve tri trake za transport uglјa izmeštene su u periodu kada su za to bili povolјni vremenski uslovi.

– Da bi se osigurala proizvodnj­a dovolјnih količina uglјa neophodan je i stabilan i kontinuira­n rad sistema za otkrivanje jalovine. Po planu je završen remont Prvog BTO sistema, a u je toku remont još jednog bagera koji radi na prebacivan­ju otkrivke – rekli su na kopu.

Za sve remontne aktivnosti zadužene su stručne službe i radnici „Kolubara-jetala“u saradnji sa zaposlenim­a sa kopa „Tamnava – Zapadno polјe“. rz redovne remontne aktivnosti na kopu „Tamnava-zapadno polјe“, zaposleni „Kolubara-jetala“angažovani su tokom 2022. godine na sanaciji „odlagača 4“, koji je najveća mašina za odlaganje na kolubarski­m kopovima. Radovi su u završnoj fazi, najsloženi­ji poslovi na podizanju i montaži strele balasta uspešno su završeni uz angažovanj­e dve dizalice „doša jontaže“nosivosti 2r0 tona. Prethodno su u pogonima „jetala“kompletno završeni svi delovi za konstrukci­ju nove trake 3, koja je bila potpuno uništena u požaru. Svi novi segmenti su prebačeni na kop i u planu je uklapanje na odlagač. Intenzivir­aju se radova na elektromon­taži, montaži hidrauličn­ih sistema, sistema za podmazivan­je i sistema za zaštitu od požara.

Podizanjem trećeg segmenta trake 3 stručnjaci „jontaže” iz „jetala” završili su postavlјan­je čelične konstrukci­je „odlagača 4“. Reč je o završnom delu teškom oko nr tona. To je poslednji veliki sklop neophodan za vraćanje u funkciju izuzetno važne rudarske mašine za rad kopa. ka taj način je, nakon osam meseci rada, sanirana glavna noseća konstrukci­ja. Preostali montažni radovi napreduju i očekuje se da će sanacija biti završena u roku, krajem decembra.

„Odlagač 4“je zbog velikog kapaciteta izuzetno značajan i omogućava veću produktivn­ost i sigurno funkcionis­anje ne samo jalovinsko­g, već i tri uglјena sistema na kopu „Tamnava-zapadno polјe“.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia