Blic

KO TREBA DA PRIMI NOVE VAKCINE PROTIV KOVIDA?

Krajem novembra ili početkom decembra građani Srbije moći će da se vakcinišu novom, modernijom, bivalentno­m vakcinom protiv korona virusa!

- Ivana Anđelković

NJIHOVU PRIMENU ODOBRILA je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), ali je neophodno još da Nacionalno telo za imunizacij­u Srbije izda preporuku, zatim Institut „Batut“uputstvo o načinu primene, a Nacionalna kontrolna laboratori­ja da analizira kvalitet prve serije.

Nove vakcine se razlikuju od prethodnih što štite i od omikron soja korone koji je postao dominantan tokom ove godine. One sadrže tri varijante omikron soja, ali i originalni virus iz Vuhana, te se prema rečima lekara ova generacija vakcina preporučuj­e svim osetljivim grupama, starijima od 65 godina, osobama sa slabim imunitetom i sa hroničnim bolestima bez obzira na godine.

U pitanju je buster doza kompanije “Fajzer”, koju

osim rizičnih grupa mogu primiti i svi oni koji budu želeli, pa i oni koji do sada nisu vakcinisan­i.

Epidemiolo­g i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže za „Blic“da bi obavezno trebalo da

se vakcinišu svi koji su u riziku, i da su oni prioritet. Kako dodaje, nije potrebna nikakva prijava, već kada krene vakcinacij­a, potrebno je samo otići do doma zdravlja.

- To su vakcine koje su prilagođen­e novim dominiraju­ćim tipovima koji su prisutni u Evropi. Može se reći da je bivalentna vakcina dobra vakcina, posebno za hronične bolesnike bez obzira na uzrast i za starije preko 60, 65 godina. Ona nije neophodna mlađima koji imaju dobar imunitet, koji imaju dobro zdravstven­o stanje, ali se preporučuj­e onima koji spadaju u rizične grupe jer oni mogu i sa lakšim oblikom korone, biti u riziku zbog svoje osnovne bolesti - objašnjava prof. Tiodorović.

Kako kaže, postoje prioriteti, ali ne postoji smetnja da se bilo ko vakciniše.

- Ne treba nikakvo prijavljiv­anje, treba otići u svoj dom zdravlja, gde su se i pre vakcinisal­i. Svako ko hoće, ko smatra da će mu vakcina pomoći u očuvanju zdravlja, iako nije rizična grupa, može da se vakciniše - dodaje prof. Tiodorović.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva izjavio je za RTS da očekuje da će vakcine biti dostupne građanima u narednim daninima.

 ?? ?? dosad u najbližem okruženju cepivo je moglo da se primi u Hrvatskoj i sloveniji
dosad u najbližem okruženju cepivo je moglo da se primi u Hrvatskoj i sloveniji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia