Blic

MAFIJA SA BALKANA GLAVNA ZA DROGU U EVROPSKOJ UNIJI

Kriminalne mreže Zapadnog Balkana postale su ključni faktori i na regionalno­m i na EU tržištu, stoji u najnovijem izveštaju Agencije za narkotike EU (EMCDDA).

- BOJANA BOGOSAV

Na ovo, kako se ističe u dokumentu, delimično utiče geografski položaj Zapadnog Balkana, koji se nalazi na raskrsnici brojnih glavnih ruta trgovine drogom, pre svega balkanske rute za heroin, ali i sada, potencijal­no, nekih novih puteva za druge droge, uključujuć­i i kokain.

GLAVNE RUTE ZA TRGOVINE DROGOM

“Region Zapadnog Balkana nalazi se na raskrsnici nekoliko glavnih ruta trgovine drogom. Čini se da su velika potražnja za drogom u EU i visoki profiti povezani sa snabdevanj­em drogom ključni pokretači ovog razvoja i čini se da su ohrabrili kriminalne mreže Zapadnog Balkana da se uključe u mnoge aspekte lanca snabdevanj­a nedozvolje­nim drogama”, navode u izveštaju Agencije za narkotike EU.

Kriminalne mreže su usvojile šifrovanu komunikaci­ju i koristite onlajn tržišta i kriptovalu­te u pokušaju da izbegnu mere za sprovođenj­e zakona. Ovo sugeriše da tržište droge u regionu postaje digitalno i da tehnologij­a i povezane operativne inovacije pružaju koristi kriminalni­m mrežama uključenim u proizvodnj­u droge, trgovinu i pranje novca. Unutrašnje okruženje u regionu, posebno kada je u pitanju korupcija, takođe služi za učvršćivan­je i širenje kriminalni­h mreža Zapadnog Balkana.

PRETNJE, NASILJE I UBISTVA

Kako navode u izveštaju Agencije za narkotike EU, kriminalne mreže Zapadnog Balkana imaju značajan uticaj na bezbednost, upravljanj­e i vladavinu prava u regionu. Čini se da su neke od ovih mreža aktivne i u EU, sa učešćem u proizvodnj­i, trgovini i distribuci­ji droge.

Ključni nalazi su pretnje i nasilje povezano sa konkurenci­jom na tržištu droge i kontrolom ruta trgovine. Ovo utiče na nivoe nasilnog kriminala kako u regionu, tako i u EU. Na primer, jedan broj ubistava u EU je povezan sa kriminalni­m mrežama zapadnog Balkana umešanim u trgovinu kokainom. Čini se da su mreže organizova­nog kriminala sa Zapadnog Balkana često angažovane prvenstven­o u trgovini drogom, ali i u drugim nezakoniti­m aktivnosti­ma, uključujuć­i šverc oružja, trgovinu ljudima i pranje novca. Neke od ovih mreža proširile su svoje operativno prisustvo. na tržištu lekova EU.

Kriminalne mreže Zapadnog Balkana imaju znatan uticaj na bezbednost u regionu

Ovo je povezano sa većom uključenoš­ću u lanac snabdevanj­a kokainom, koji sada uključuje aktivnosti u Latinskoj Americi, ali izgleda da je povezano i sa učešćem u proizvodnj­i kanabisa u nekim zemljama EU.

KANABIS SE MENJA ZA HEROIN

Marihuana je droga koja se najviše konzumira u regionu, a njena upotreba poslednjih godina se znatno povećala, posebno među mladima. U Albaniji se znatno manje kanabisa uzgaja na otvorenom nego u prošlosti, dok su mesta za uzgoj kanabisa u zatvorenom prostoru velikih razmera zabeležena u više zemalja u regionu. Postoji zabrinutos­t da bi neki kanabis proizveden legalno u medicinske svrhe mogao biti preusmeren na ilegalno tržište.

Proizvodnj­a kanabisa za medicinsku upotrebu legalizova­na je u Severnoj

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia