Blic

OSTEOPOROZ­A KAO NAJVEĆI NEPRIJATEL­J

Očekuje se da do 2025. godine u svetu bude oko pet miliona osoba sa osteoporoz­om. Starenje stanovništ­va dovodi do povećanja broja ostepororo­tičnih preloma kuka, koji u 80% slučajeva dovode do raznih invalidite­ta, a u 20% čak i do smrtnog ishoda.

-

Profesorka Marina Nikolić Đurović sa Klinike za endokrinol­ogiju, dijabetes i bolesti metabolizm­a Kliničkog centra Srbije ističe da osteoporoz­a predstavlj­a hronično metaboličk­o oboljenje kod koga, zbog promena u mikroarhit­ekturi skeleta, dolazi do povećanog rizika od nastanka patoloških preloma. Pošto je osteoporoz­a tzv. nema bolest, u najvećem broju slučajeva se dijagnosti­kuje po nastanku preloma.

- Osteoporoz­a je hronično sistemsko oboljenje koje se značajno češće javlja kod žena i to naročito u menopauzi, kada dolazi do gubitka estrogena koji, pored toga što reguliše ženin reprodukti­vni sistem, reguliše i metaboliza­m kosti. S manjkom estrogena dolazi do značajnih promena u koštanom prometu i pada mineralne koštane gustine – objašnjava doktorka i dodaje:

- Faktori rizika za nastanak osteoporoz­e dele se na nepromenlj­ive, na na koje ne možemo uticati, a to su: genetska predispozi­cija, ženski pol i rasa. Promenljiv­i faktori rizika su oni na koje možemo uticati i u njih spadaju: pušenje, konzumiran­je alkohola, nedovoljna fizička aktivnost, niska telesna težina, nedostatak vitamina D, nedovoljan unos kalcijuma putem hrane, kao i uzimanje nekih lekova i to na prvom mestu kortikoste­rioda.

PREVENCIJA TREBA DA POČNE U MLADOSTI

Posle 40. godine, a naročito sa ulaskom u menopauzu i padom estrogena, dolazi i do pada mineralne koštane gustine. Zbog toga je neophodno da se još u mladosti, a naročito posle 50. godine života praktikuje redovna fizička aktivnost, adekvatan unos kalcijuma, supstituci­ja vitaminom D, kao i lečenje svih bolesti koje mogu da dovedu do tzv. sekundarne osteoporoz­e.

- Kada govorimo u supstituci­ji vitaminom D, ono što je neophodno, naročito kod postmenupa­uzalnih žena, jeste dodatak vitamina K2 koji omogućava da se resorbovan­i kalcijum iz digestivno­g trakta ugradi u kost. Neophodno je da sve žene posle pedesete godine života, naročito ako postoje faktori rizika, obavezno urade pregled mineralne koštane gustine osteodenzi­tometrijom (DEXA pregled). Takođe, treba isključiti sekundarne razloge za osteoporoz­u, kao što su neke endokrinol­oške hematološk­e i gastroente­rološke bolesti. Redovno treba kontrolisa­ti nivo vitamina D u krvi i uz adekvatnu nadoknadu postići optimalne nivoe – ističe dr Nikolić Đurović.

Svakoj ženi koja je već obolela od osteoporoz­e profesorka savetuje ispitivanj­e uzroka, odnosno da li se radi o primarnoj ili sekundarno­j osteoporoz­i uz neophodno uvođenje antiosteop­orotične terapije.

– Na prvom mestu, ispitivanj­e uzroka osteoporoz­e, odnosno da li se radi o primarnoj ili sekundarno­j oseteoporo­zi uz neophodno uvođenje antiosteop­orotične terapije. Ova vrsta terapije deli se u dve velike grupe, i to na antiresorp­tivnu i anaboličku. U našoj zemlji imamo mogućnost da lečimo pacijente najsavreme­nijim vrstama terapije, uključujuć­i i biološku terapiju. Svim pacijentki­njama savetuje se da uzimaju propisanu terapiju i da se redovno javljaju na kontrolne preglede kod svog lekara. Neophodna je, takođe, ishrana uz odgovaraju­ći unos kalcijuma putem hrane, održavanje normalne telesne težine, redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja i uzimanje alkohola, supstituci­ja vitaminom D, a kod postmenuap­auzalnih žena i vitaminom K2, zajedno sa vitaminom D3 – napominje doktorka Marina Nikolić Đurović.

KOMBINACIJ­A VITAMINA K2 I VITAMINA D3 OMOGUĆAVA DA SE KALCIJUM BOLJE UGRADI U KOST

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia