Blic

Kapa kosu čuva

Kad zahladni, mnogo pažnje posvećujem­o nezi kože, hidriramo je i štitimo od oštrog vetra i mraza. To je super, ali setite se da hladnoća podjednako loše utiče i na vašu kosu. Evo kako da joj pomognete.

- I. K.

Arganovo ulje oporavlja suvu i oštećenu kosu, a kokosovo se preporučuj­e svakom tipu kose. Ako želite da probate nešto drugačije, a efikasno, pronađite indijsko brahmi ulje, odlično i za rast kose

Koliko god bila sjajna, mekana i zdrava, sad je vašoj kosi najpotrebn­ija pažnja i adekvatna nega. Šta tačno treba da radimo, pitali smo Aleksandru Krdžić, frizerku. Ona je podelila sa nama nekoliko jednostavn­ih saveta za održavanje i negu kose tokom najhladnij­ih dana.

Šišanje je obavezno

Kako biste izbegli pucanje vlasi, prekomerno opadanje, suvoću i druge nepoželjne pojave, morate redovno da se šišate, odnosno da skraćujete krajeve na svakih četiri do osam nedelja. Time sprečavate i cvetanje vlasi i efekat slame, a vašoj kosi je obezbeđen zdrav i siguran rast.

Zaštitite je

Hladan i oštar vazduh podjednako isušuje i kosu i kožu. Zato je neophodna adekvatna zaštita, a tu pre svega mislimo na kape i šešire. Oni štite kosu, a pomoću njih naše vlasi čuvaju vlagu. Postava u kapama i šeširima trebalo bi da bude od svile ili satena, kako bi se kosa što manje mrsila.

Voda treba da je mlaka

U ovom periodu mnogo toga nam isušuje kosu, pa zbog toga ne bi trebalo da je perete vrelom vodom, jer ona kosu čini kosu krhkijom i slabijom. Birajte mlaku i tako sprečite da dođe do pucanja i oštećenja krajeva. Bez obzira na to što je hladno, probajte da izbegavate fen ili birajte opciju hladnog sušenja.

Pranje što ređe

Pokušajte da smanjite učestalost pranja kako biste očuvali prirodna ulja kose i vlasi. Najbolje je dva puta nedeljno, a pre toga stavite ulje ili masku na krajeve i držite neko vreme kako bi se kosa nahranila i osvežila. Izaberite ulje prema svom tipu kose.

Većina heroina prolazi kroz region na putu ka EU kopnenim ili morskim putevima

Makedoniji, dok se o sličnom potezu razgovara u Albaniji. Čini se da su neke kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana usvojile novi poslovni model direktnog učešća u proizvodnj­i kanabisa unutar EU.

Kako stoji u izveštaju, primećeno je njihovo prisustvo u nizu zemalja EU, prvenstven­o povezano sa zatvorenim proizvodni­m pogonima. Postoje indicije da se deo kanabisa proizveden­og na Zapadnom Balkanu krijumčari u Tursku, gde se razmenjuje za heroin, piše u izveštaju Agencije za narkotike EU.

GLAVNI ZA KOKAIN U CELOJ EU

Kriminalne mreže iz regiona Zapadnog Balkana ili sa jakim vezama sa njim su se pojavile kao glavni igrači na tržištu kokaina u EU i čini se da su uključene u kretanje droge iz Latinske Amerike direktno u evropske luke. Sada se navodi da su oni prisutni na ključnim lokacijama za izvoz i uvoz kokaina u Latinskoj Americi i EU.

Heroin se najčešće koristi u regionu, iako se metadon češće koristi na Kosovu i u Severnoj Makedoniji. Čini se da većina heroina prolazi kroz region na putu ka

EU kopnenim ili morskim putevima.

Međutim, fenomen razmene heroina za lokalno proizveden biljni kanabis je pitanje koje je izazvalo zabrinutos­t i zahteva dalju istragu i praćenje. Neki od sastojaka za proizvodnj­u heroina koji se preusmerav­aju iz legalnog snabdevanj­a u EU prolazi kroz region Zapadnog Balkana na svom putu do područja proizvodnj­e heroina.

AMFETAMIN NAJVIŠE ZAPLENJEN

Amfetamin je sintetička droga koja je najviše zaplenjena i konzumiran­a u regionu. Tržišta sintetički­h droga u regionu Zapadnog Balkana veoma dinamična i smatra se da se uglavnom snabdevaju iz proizvodnj­e odvija u EU. Prema izveštaju, kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana manje su uključene u trgovinu sintetički­m drogama u poređenju sa drugim drogama.n

 ?? ??
 ?? ?? Sintetičke droge
Heroin
Kokain
Kanabis
EGEJSKO MORE
Sintetičke droge Heroin Kokain Kanabis EGEJSKO MORE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia