Blic

Katar i „krvavi Mundijal“

-

SVETSKO PRVENSTVO U

Kataru razlikuje se od svih dosadašnji­h mundijala. Igra se na zimu, prvi put i na Bliskom istoku, a organizaci­ju od starta prate velike afere. Nekoliko dana pred sam početak Mundijala, ljubitelje fudbala razočarala je vest da tokom utakmica neće moći da konzumiraj­u alkohol. Naime, katarska kraljevska porodica zabranila je prodaju piva, vina i ostalih žestokih pića na stadionima tokom Svetskog prvenstva.

Katar je zemlja sa oko dva i po miliona stanovnika, a svaki od njih je i te kako pod kontrolom vladajuće kaste. Zakoni su strogi. Pored kompletne kontrole života u Kataru, kraljevska porodica ima i enormnu količinu novca zahvaljuju­ći gargantuan­skim prirodnim bogatstvim­a. Procenjuje se da je neto bogatstvo ove porodice iznosi čak 335 milijardi dolara.

Al Tani se nalazi na čelu ove apsolutne monarhije od

2013. godine, kada je njegov otac Hamad bin Kalifa al Tani abdicirao sa trona. Šeik sa neograniče­nim ovlašćenji­ma poznat je i po tome što voli da investira sume koje neretko prelaze i nekoliko stotina miliona dolara.

Definitivn­o najveći skandal u novijoj istoriji ove porodice jeste seks-skandal katarske princeze Salve, koja je navodno imala odnos sa sedmoricom muškaraca. Naime, pre dve godine je “Fajnenšel tajms” pisao o tome kako je policija u jednom luksuznom britanskom hotelu zatekla devojku sa trojicom Evropljana, dok su još četvorica njih čekala ispred vrata. Ambasada Katra je navodno ponudila 500 miliona evra mita za brisanje ove vesti, ali je list odlučio da ne prihvati ponudu. Jedan od uhapšenih je kasnije priznao da je Salva od njega zahtevala da u hotel dovede muškarce koji su fizički privlačni.

 ?? ?? šeik al tain i predsednik fifa infantino na otvaranju mundijala
šeik al tain i predsednik fifa infantino na otvaranju mundijala

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia