Blic

BIVŠI POLICAJAC I TATIN SIN

Holandski ćuvar mreže je pre dve godine bio bez kluba i razmišljao je da završi karijeru.

-

DRUGI DAN SVETSKOG prvenstva doneo nam je nove fudbalske heroje Katara. Holandski golman Andrijes Nopert pre samo dve godine nije imao klub i razmišljao je da se povuče. Danas, on je prvi izbor “lala” na Mundijalu i najbolji igrač u pobedi protiv Senegala sa 2:0 (0:0).

Holandski selektor Luj van Gal pred start SP našao se u velikom problemu jer su svi golmani na koje je računao povređeni. Zato je morao da se okrene Nopertu koji je debitovao baš protiv Senegala! Druga opcija je 39-godišnji Remko Pasver koji je, takođe, tek nedavno priključen nacionalno­m timu. Za ne daj bože...

Nopert je rođen pre 28 godina u Herenvenu, a u istoimenom klubu pokušao je da započne karijeru. Morao je da ode 2014. bez ijednog nastupa za Herenven. Karijeru mu nije obećavala ni nakon što je u četiri godine sakupio tek sedam nastupa za Bredu, niti nakon što je s Fođom ispao iz italijansk­e Serije B. Ukupno za Fođu je branio tek na osam utakmica.

Pokušao je u Dodrehtu. Odigrao je tek dve utakmice pre nego što ga je klub otpustio. Portal “Goal” piše da su supruga i porodica tražili da se odrekne karijere i prihvati posla u policiji. Nije ih poslušao ni nakon što je punih 12 meseci bio bez angažmana.

Tražio je klub i pronašao ga je prošle godine kad su mu Go Ahed Iglsi dali šansu.

Iskoristio ju je i prihvatio poziv Herenvena, istog onog kluba u kojem nije dobio šansu na početku karijere. Za njega je u ovoj sezoni odigrao 14 utakmica, primio 13 golova i šest puta sačuvao svoju mrežu netaknutu. Donelo je to golmanu visokom 203 centimetra, najvišem igraču Svetskog prvenstva u Kataru, poziv selektora Van Gala. Priliku tada nije dobio.

Ponedeljak je obeležio i mladi Timoti Vea, koji nije postigao gol za Liberiju, kao njegov otac, već SAD. Sin legendarno­g Žorža Vee nije želeo da ponovi očevu grešku koji, iako jedan od najboljih napadača svih vremena, nikada nije zaigrao na Svetskom prvenstvu. Timoti je pre 22 godine rođen u Njujorku i, kako kaže, bilo je logično da prihvati poziv američkog nacionalog tima. On je bio strelac za SAD, koje su na kraju osvojile samo bod sa Velsom, nakon što je Garet Bejl bio precizan sa penala za 1:1.

- Iskreno, boli nas ovakav kraj.

Mislim da smo zaslužili više od boda - rekao je Vea.

Timoti je u utakmici s Velsom postao prvi fudbaler koji je sin nekog predsednik­a države s nastupom na svetskom prvenstvu i prvi s golom na njemu.

 ?? ?? kakav otac, takav sin: timoti vea je postigao gol za sad
kakav otac, takav sin: timoti vea je postigao gol za sad
 ?? ?? andrijes nopert je debitovao za holandiju na sp
andrijes nopert je debitovao za holandiju na sp

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia