Blic

Žuti karton

- „BLIC“KOMENTAR IVANA PREKOVIĆ urednica

Ne znam stvarno da li isključenj­e đaka iz škole u Trsteniku koji su izmakli profesorki stolicu treba da pozdravimo ili je to samo plus za osoblje te škole. U duhu „brigo moja, pređi na drugoga“, a šta će sledeći da rade s njima - pitaj boga. Možda ih stvarno ovo opomene, možda im stvarno ovo bude dovoljna lekcija za ceo život jer su svi oko njih osudili takvo ponašanje i nikome nije bilo smešno to što su uradili. Naprotiv.

I možda bih lično poverovala u to da nije za jednog od njih roditelj doneo opravdanje. I to baš za tog najhrabrij­eg, koji je izmakao profesorki stolicu pred kamerom. Dete je, kako kaže lekarski izveštaj, neuračunlj­ivo. To roditelj, čini se, nije prijavio ni razrednom starešini, ni nikome u školi za sva tri razreda koliko već pohađa tu školu. Da ne grešimo dušu, možda i jeste tako, ali su prilično proračunat­i bili ti drugari koji su njega stavili ispred kamere i nagovorili ga da uradi to. Nisu samo to isplaniral­ili, već kako su otkrile pojedine kolege profesorke, sve je bilo usmereno protiv profesorki­nog sina, đaka te škole. Njemu su prvom poslali ovaj snimak, a zatm raširili po društevnim mrežama. Verovatno da bi ga ponizili, povredili, ismejali pred celom školom. Ovo je daleko od dečjeg nestašluka i to ne bi smeo nijedan roditelj da pokuša da opravda. Ponoviću što sam i drugom prilikom napisala - „moja krv, moje meso“je samo izgovor da se neko ne suoči sa problem i postavi granice svom detetu. Sutra za njega granica neće biti ni šef, ni zakon, ni majka, ni otac. Svako treba da snosi posledice svog delovanja - dete za nasilje, roditelj za nečinjenje da do toga ne dođe.

I tako običan svet će komentaris­ati i možda je i u pravu - dok ne bude kazne po džepu za ovakvo ponašanje, teško da će se išta iskoreniti. Možemo da poverimo tim nastvnicim­a našu decu po 6-8 sati dnevno ali ne i poverenje da kad nam kažu da postoji problem u ponašanju deteta to pokušamo da zajedno rešimo. Moral, etika nam odavno nisu vredni, jedino što nas boli jeste novac, tako ovo je samo jedan žuti karton za nasilje u školi.

Slučaj napada na profesorku u Trsteniku je daleko od nestašluka i to ne bi smeo nijedan roditelj da pokuša da opravda

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia