Blic

OPOMENA ZA KOSOVO: ODLOŽENA ODLUKA UNIJE O UKIDANJU VIZA

-

Češka Republika, koja predsedava EU, odlučilla je da odloži usvajanje teksta o viznoj liberaliza­ciji za Kosovo zbog političkih prilika i tenzija na severu.

- Zbog političkih dešavanja na severu Kosova, ta tačka na dnevnom redu se ne čini idealnom. Stoga smo odlučili da odložimo tačku za sledeću nedelju (30. novembar) - stoji u dopisu koje je češko predsedava­nje prosledilo državama članicama Evropske unije, preneo je Radio slobodna Evropa.

Naime za juče je bilo planoirano da se na sastanku ambasadora država članica EU, usvoji tekst o viznoj liberaliza­ciji, prema kojem će ukidanje viznog režima stupiti na snagu kada informativ­ni sistem ETIAS bude poptuno funkcional­an ili najdalje prvog januara 2024. godine. Taj korak bi omogućio nastavak relevantni­h pravnih procedura ka konačnoj odluci za ukidanje viznog režima za građane Kosova.

Oko završnog teksta eksperti država članica EU su se usaglasili na sastanku pre dva dana, kada je prihvaćen zahtev Španije da se krajnji datum ne poklapa sa predsedava­njem ove države u EU. Podsetimo, Španija nije priznala kosovsku nezavisnos­t, zbog čega je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsedava­njem između 1. jula i 31. decembra 2023. godine.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia