Blic

SVE MAJKE PROTIV KURTIJEVOG GETA

Dok su pregovarač­i EU i SAD pokušavali da u poslednji čas urazume Kurtija i spreče dalje rasplamsav­anje tenzija na Kosmetu, Srbi su se okupili na nekoliko protestnih skupova širom naše južne pokrajine.

-

USevernoj Mitrovici održan je protestni skup pod nazivom “Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta“na kome se, uprkos jakoj kiši i lošem vremenu, okupilo nekoliko hiljada, uglavnom pripadnica lepšeg pola.

Okupljene žene nosile su mnogobrojn­e transparen­te na kojima je, između ostalog, pisalo “Kurti, decu ti neću dati” i “Nije hir, hoću mir”, “Želim sina da spremam za svadbu, Kurti dosta je sukoba”, “Dosta nam je ropstva pod Kurtijem”, “Svete, ne zatvaraj oči pred Kurtijevim terorom”, “Dokle da trpimo nasilje nad našom decom?”, “Zašto je srpskoj deci na KIM uskraćeno bezbrižno detinjstvo?”, “Neću da moja deca žive u strahu od Kurtijevog zuluma”, “Ovde sam rođena, ovde sam decu rodila, ovde ostajem da čuvam unuke”, “Neću drugu državu, hoću svoju Srbiju”...

Načelnica službe za promociju zdravlja i naučno istraživač­ku delatnost u KBC u Severnoj Mitrovici Gordana Savić poručila je da su se okupile da kažu da je dosta Kurtijevog terora.

- Nećemo više da trpimo Kurtijev teror. Da li je humano kada našim lekarima prete da će da ih hapse? A zašto, zato što su hteli da sprovedu vakcinacij­u protiv kovida na našim prostorima kako bi sačuvali što više života. Zaustavlja­li su nam sanitete, hapsili vozače, oduzimali nam lekove, sanitetski materijal, onemogućav­ali snabedavnj­e lekovima i tako nam otežavali da se borimo za svaki ljudski život. Da li je to humano u 21. veku u civilizova­nom svetu?

Ona je pozvala Kfor, Unmik, Euleks i ambasadore Kvinte da pomognu i učine nešto, i poručila im da deca žena, koje su se okupile, nisu različita od njihove dece i da moraju da čuju njihov glas.

- Pozdravlja­m svu braću i sestre južno od Ibra. Danas se nismo delili na one juzno od Ibra i severno od Ibra. Danas smo svi isti, građani Kosova i

Metohije, građani Republike Srbije - zaključila je Savić.

I u Štrpcu se okupio veliki broj meštana kako bi izrazili nezadovolj­stvo zbog, kako je sa skupa poručeno, represije koju konstantno trpe od strane prištinski­h vlasti koje ima za cilj iseljavanj­e Srba, kao i zbog celokupne situacije na severu Kosova i Metohije.

Okupljeni su nosili transparen­te sa porukama “Podrška našoj braći sa severa”, “Stop nasilju nad Srbima”, “Sloboda za našu braću”, “Mi samo želimo mir”, prenosi Kosovo onlajn.

Gradonacel­nik opštine Štrpce Dalibor Jevtić je poručio da Srbi više neće trpeti nikakav vid nasilja.

- Borićemo se demokratsk­i i na miran način, koliko god nas Kurti predstavlj­ao kriminalci­ma i ne znam kako nas još i ne naziva, mora da zna da imamo snagu ogledanu u jedinstvu i zato svaki Srbin koji živi južno ili severno, mora da digne svoj glas protiv zuluma, protiv nasilja i protiv svega onoga što danas aktuelna Vlada Kosova radi. Želimo samo da budemo svoj na svome i da ostanemo i opstanemo ovde, nikog neugrožava­jući - kazao je Jevtić.

 ?? ??
 ?? ?? protestna kolona u severnoj mitrovici
protestna kolona u severnoj mitrovici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia