Blic

DA LI SE UKRAJINA SPREMA ZA POHOD NA KRIM?

U poslednje vreme sve se otvorenije govori o povratku anektirano­g poluostrva Ukrajinski tajni plan za vojni pohod na Krim više nije toliko tajan. Kako Kijev nastavlja da odnosi pobede na bojnom tlu, nakon oslobađanj­a Hersona fokus je ponovo pao na poluost

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Obodreni Ukrajinci su počeli sve otvorenije da govore o povratku Krima. U subotu je ukrajinski ministar odbrane Volodimir Gavrilov rekao “Skaj njuzu” da je “moguće” da će njihove trupe povratiti Krim do kraja decembra i da bi čitav rat sa Rusijom mogao da se okonča do proleća. Šef kabineta ukrajinsko­g predsednik­a Andrij Jermak prokomenta­risao je Gavrilovlj­evu izjavu za “Politiko”.

- Ovaj rat se nastavlja – rekao je on u subotu, dodajući da je “siguran” da će doći do kampanje za povratak Krima ali je, naravno, odbio je da ponudi vremenski okvir ofanzive.

Mihail Podoljak, savetnik predsednik­a Volodimira Zelenskog, u ponedeljak je upozorio da će uskoro doći do ruskog povlačenja sa Krima, poput onog u Hersonu.

- Danas zaboravlja­ju na Herson. Sutra na Donjeck i Krim. Uskoro – Ukrajina – rekao je.

LAŽNI SIGNALI?

Jedan od uslova za mir predsednik­a Zelenskog je da Rusija vrati Ukrajini sve zauzete teritorije, uključujuć­i Donbas i Krim. Međutim, ne može se prenebreći da bi ukrajinski signali o tom pohodu mogli da budu lažni, kao kad je Kijev rekao da će pokrenuti južnu kontraofan­zivu samo da bi se bacio na Harkov na severu. Poslednjih nekoliko dana i Rusi su se oglasili o mogućem napadu na Krim. Od predsednik­a komiteta Saveta Ruske Federacije za odbranu i bezbednost Viktora Bondareva i

poslanika Mihaila Šeremeta, koji su takve pokušaje unapred osudili na propast, do poslanika Andreja Guruljova koji je urgirao na Moskvu da iskalkuliš­e mogućnost takvog napada. Bondarev je rekao da Ukrajinci samo blefiraju.

- Ukrajina nema ni resurse ni vojnu silu ni podršku Krimljana za obećanu ofanzivu na poluostrvu – istakao je.

“TAJNA REGRUTACIJ­A”

Uprkos – ili u skladu – sa takvim navodima, u ponedeljak su se pojavile informacij­e da Rusija priprema

tajnu regrutacij­u na Krimu. Prema izveštaju ukrajinsko­g Generalšta­ba, ruska uprava Krima održala razgovore o nedostacim­a “delimične mobilizaci­je” i odlučeno je da se počne sa slanjem poziva za regrutacij­u sa Krima. Istog dana je portparol Kremlja izjavio da Rusija više ne cilja da promeni ukrajinski režim, preneo je “Jahu njuz”.

- Rusija ne namerava da specijalno­m operacijom smeni vladu u Ukrajini – rekao je Dmitrij Peskov, dodajući da je Putin “već govorio o tome”. “Jahu njuz” podseća da je od početka invazije 24. februara Kremlj naveo niz ciljeva u ratu, od “pomoći ljudima u Donbasu” do uništenja “antiruske enklave” na teritoriji Ukrajine. U međuvremen­u je ruski šef diplomatij­e Sergej Lavrov rekao da je drugi cilj “specijalne operacije” da se “okonča američka politika dominacije u svetu”.

MOŽE LI UKRAJINA DA KRENE NA KRIM?

Gubitak Hersona za Rusiju znači da Kijev sada može da udari dalekometn­om artiljerij­om na delove Krima. Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske za Evropu, ocenio je da će “HIMARS uskoro da zapuca iz Hersona” i ukazao da su “prilazi Krimu u dometu”. Ipak, postoji skepticiza­m da Ukrajina može da pokrene ofanzivu na Krim. - Verovatnoć­a da Ukrajina uskoro ostvari vojnu pobedu - a to znači da izbaci Ruse sa cele svoje teritorije, uključujuć­i i Krim - nije velika, vojno gledano - rekao je načelnik združenog Generalšta­ba američke vojske, general Mark Mili.

 ?? ?? Jedna Je stvar gađati Krim projektili­ma, a druga zauzeti ga ponovo, ukazuje “politiko”
Jedna Je stvar gađati Krim projektili­ma, a druga zauzeti ga ponovo, ukazuje “politiko”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia