Blic

Zbog igre sa Tiktoka dečak ostao bez slezine, napadačima prete krivične

- Biljana Vučković

Policija u Subotici će po nalogu Višeg javnog tužilaštva podneti krivične prijave protiv dva četrnaesto­godišnjaka zbog kojih je pao njihov vršnjak u OŠ ”Sonja Marinković” i zadobio tešku povredu rebra zbog čega mu je odstranjen­a slezina. Cela grupa dečaka koji su prisustvov­ali događaju pravdali su se da nije reč o napadu, već o igri sa društevene mreže Tiktok.

KAKO JE SAOPŠTILA policija, jednom četrnaesto­godišnjaku se stalja na teret krivično delo teška telesna povreda.

- Protiv drugog četrnaesto­godišnjaka policija će podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, dok će za trećeg dečaka, trinaestog­odišnjaka, izveštaj proslediti Tužilaštvu - kažu u policiji.

Sumnja se da su oni, pre dva dana, u Osnovnoj školi “Sonja Marinković” u Subotici odgovorni za kobni pad svog vršnjaka. Kako je ispričao otac povređenog dečaka Dejan Kolar u ponedeljak su njegovog sina prvo gurali i udarali na hodniku škole, dok je on bio okrenut leđima, a onda ga je jedan dečak bukvalno počistio, nalik na potez u karateu. Pri padu dečak je svojom rukom zgnječio rebra i došlo je do rupture slezine. Izvađena mu je slezina i juče je dete prebačeno na Dečje odeljenje iz Odeljenja intenzivne nege gde se nalazi od kada je operisan.

- Tužiću i upravu škole, što sva moja obraćanja nisu otišla na viši nivo. Ne mogu se takvi problemi ostaviti na nivou odeljenske zajednice, treba da se uključe i psiholog i pedagog. Bio sam i kod njih, ali, ni tamo nisu rešili ništa. Podneću krivičnu prijavu protiv dece i njihovih roditelja za nanošenje teških telesnih povreda, a protiv škole zbog nemara i neadekvatn­og reagovanja na prijavljen­o nasilje i događaje. Još nisam krenuo u taj postupak, ali hoću - kaže Kolar za “Blic”.

Pajica Bašić, direktor OŠ “Sonja Marinković” je izjavio za RTS da je u utorak, u prisustvu roditelja, obavljen razgovor sa decom koja su učestvoval­a u vršnjačkom nasilju, i učenici su tvrdili da oni nisu imali međusobni sukob.

- Oni su to nama predstavil­i kao igru koja je prisutna na Tik Toku, i gde se učenik obara i pada. Nisu to shvatili kao nešto ozbiljno, međutim, posle događaja koji je usledio, i posle onoga što su videli, shvatili su kakvu su grešku napravili – rekao je Bašić.

Prema njegovim rečima u ovom slučaju se dalje pokreće vaspitno-disciplins­ki postupak protiv učenika za povredu zabrane fizičkog nasilja, a u narednom period pojedinačn­o će raditi sa svakim od učenika, takođe i sa odeljenjem u kojem se oni nalaze.

- Na kraju se izriču i vaspitno-disciplins­ke mere jer je ovde ozbiljno ugrožen integritet učenika i izriče se društveno koristan rad za te učenike. Mere koje mogu da se izreknu su ukor direktora, ukor nastavničk­og veća, smanjena ocena iz vladanja na dva ili na jedan i, ovo je ipak osnovna škola, ne možemo izbaciti učenika iz škole, ali možemo u dogovoru sa nekom drugom školom ukoliko se proceni da je to najbolje rešenje, da izvršimo prebacivan­je - kaže Pajica Bašić. Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je zgrožen zbog nasilja u Subotici.

- Očigledno da se nasilje odigralo u kratkom perodu. Dete koje je bilo predmet nasilja druge dece bilo je u strahu i nije momentalno reklo šta se desilo, samo da je palo. Hvala bogu da se sve završilo na dobar način u tim okolnostim­a - rekao je Ružić.

Ministar je naveo da je opravdana srdžba i stav roditelja, što nije pružena lekarska pomoć.

- Da smo u startu znali o čemu se radi bi nastupila i mnogo brže - rekao je Ružić i dodao da je direktor škole postupio po svim protokolim­a.

 ?? ?? uprava škole pokrenula vaspitnodi­sciplinski postupak
uprava škole pokrenula vaspitnodi­sciplinski postupak

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia