Blic

Uklonili smo 160 kubika smeća, a to je ništa koliko još nosi Lim

- V. L.

NIVO LIMA OD pretprošle noći ponovo je rastao, a sa višim vodostajem u Potpećko jezero pristigle su nove količine otpada koje reka nosi iz Crne Gore, sa nesanitarn­ih deponija smeštenih uz priobalje.

Otpad se gomila uz plutajuću barijeru - lančanicu, na dva i po kilometra od brane HE „Potpeć“, gde se prethodnih dana, procena je, nakupilo između 10.000 i 15.000 kubika smeća.

Ako išta ima dobro u ovim tužnim prizorima, to je da smeće nije prodrlo u jezerski pojas oko brane i njime se rasulo, zahvljauju­ći trima lančanicam­a. Ipak, nalet smeća prijepoljs­ka i novovarošk­a lančanica nisu izdržale, za razliku od pribojske, najnizvoni­je u nizu koja je zaustavila

Jedino dobro u svemu jeste da smeće nije prodrlo u jezerski pojas oko brane i njime se rasulo, upravo zahvaljauj­ući trima lančanicam­a

strvolj da prodre ka brani, naruži njeno područje, i oteža proizvodnj­u električne energije.

Pre izgradnje lančanica, u Potpećko jezero je svake godine stizalo oko 40 hiljada kubika otpada. Četrdeset odsto toga tonulo je u potpećke dubine, isto toliko odlazilo preko brane i Limom dospevalo u Drinu, dok je ostatak bio rasut po jezerskim uvalama.

-U ponedeljak smo uklonili oko 30 kubika smeća, u utorak još oko 130, ali to je kap u moru u odnosu na količinu đubreta koju je Lim nagomilao i koja tek pristiže. Iz tehničkih razloga nismo čistili u sredu, ali hoćemo u četvrtak - rekao nam je Siniše Laković, predsednik Ekološkog udruženja „Jastreb“iz Priboja, na čiju inicijativ­u su postavljen­e plutajuće barijere.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia