Blic

PREKO BEOGRADA, NIŠA I ČAČKA RASTURA SE DROGA PO CELOJ EVROPI

Zbog trgovine kokainom kriminalna mreža Zapadnog Balkana postala je ključna na tržištu droge u Evropskoj uniji. Ove grupe, među kojima si i one iz Srbije, postepeno su povećavale svoje učešće u trgovini kokainom.

- IVA OGAREVIĆ

Na mapi koju je objavila Agencije za narkotike EU kao tri ključna srpska grada za trgovinu droge u Srbiji navode se Beograd, Čačak i Niš.

Iako se čini da je trgovina droge u Zapadnom Balkanu u poslednje vreme znatno povećana, kriminalci iz ovog kraja, više od decenije koriste Belgiju i Holandiju za uvoz i distribuci­ju droge, a posebno za kokain. Izbor ove dve zemlje je posledica uloge koju imaju luke Antverpen i Roterdam.

Primera radi, u Holandiji i Belgiji 2018. godine uhapšena su dva državljana Srbije, zajedno sa 1,7 miliona zbog sumnje da su stečeni trgovinom droge. U decembru 2020. godine dve vodeće ličnosti iz jedne albanske mreže uhapšene su u Belgiji zbog svoje uloge u donošenju kokaina iz Evrope u Južnu Ameriku.

Prema navodima ovog istraživan­ja, narko grupe sa Zapadnog Balkana u poslednje vreme postale su važni akteri i na tržištu kokaina, heroina i kanabisa u drugim zemljama u Evropi, kao što su Nemačka, Italija i Velika Britanija.

NEKOLIKO RUTA ZA ŠVERCOVANJ­E

Ključni gradovi u koje se kanabis doprema u Srbiju su Beograd i Niš. Kanabis u Srbiju dolazi preko Severne Makedonije, zatim ide preko Kosova i na kraju stiže u Niš. Druga ruta kanabisa švercuje se iz Albanije, pa preko

Prizrena. U Beograd kanabis stiže i preko Bosne, tačnije Tuzle. Marihuana iz Srbije krijumčari se dalje u Severnu Evropu preko Mađarske.

Šverc kokaina takođe, se obavlja preko Beograda i Niša, a tu je i još jedan srpski grad - Čačak. Kokain u Srbiju dolazi preko Grčke, zatim preko Severne Makedonije, potom se krijumčari na Kosovo, tačnije Prištinu i zatim stiže do Niša. Druga ruta šverca kokaina je iz Albanije, grada Elbasan pa preko Kosova preciznije Prizrena. Kokain iz Beograda se krijumčari u Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku, a iz Čačka stiže u Bosnu dok iz Niša opet ide u Prištinu.

Kako se dalje navodi, heroin iz Srbije švercuje se u Mađarsku, Hrvatsku, Bosnu, tačnije Tuzlu. Heroin koji se švercuje iz Bugarske i Makedonije, dolazi u Srbiju

Kokain u Srbiju dolazi preko Grčke i Severne Makedonije, potom se krijumčari na Kosovo i stiže do Niša

do Niša, a dileri heroin nabavljaju i iz Crne Gore.

Rute kojima se švercuje ova vrsta narkotika kreću iz Beograda, prolaze kroz Čačak i stižu direktno u Crnu Goru. Druga ruta jeste iz Beograda pravo do Kosova, tačnije Prištine. Treća ruta jeste od Beograda do Bosne, pored Tuzle i do Mađarske, na ovim rutama droga kruži. Dolazi i odlazi. Sintetičke droge koje stižu u Srbiju dolaze i iz Bugarske, ali i Mađarske.

MARIHUANA SE NAJČEŠĆE KONZUMIRA

Kanabis je droga koja se najčešče konzumira u regionu Zapadnog Balkana. Među mladim osobama starosti od 15 do 34 godine procene godišnjeg konzumiran­ja kanabisa kreću se između 1,9 odsto za Bosnu,

a do 12,5 odsto u Severnoj Makedoniji, piše u izveštaju Agencije za narkotike EU. Među istraživan­jima koja su sprovedena u 5 zemalja u regionu, upotreba hašiša u Albaniji je 54 odsto, na Kosovu 34 odsto u Crnoj Gori 9 odsto, a najniži u Srbiji čak 7 odsto. Marihuana se uzgaja i u zatvorenom i na otvorenom širom Zapadnog Balkana. Na osnovu dostupnih podataka, maloprodaj­na cena kanabis u regionu između 2018. i 2020. godine bila je oko 6 evra po gramu, Albanija je imala najnižu cenu od 4 evra, a Srbija najvišu 7,4 evra.

DOBAR POLOŽAJ SRBIJE

Zapadni Balkan, a posebno Srbija glavne su rute narko klanova koji pokušavaju da na sve moguće načine svoju robu prevezu ka krajnjem odredištu - Evropskoj uniji, pokazuje mapa koju je izradila Agencija za narkotike EU.

Kako je pokazalo ovo istraživan­je droga mahom prolazi kroz Srbiju, što iz Turske ka zemljama Zapadne

Evrope sa dobrom kupovnom moći, ali i iz tih zemlja ka Turskoj.

Prema istraživan­ju koje je objavljeno, iz Evrope ka Turskoj mahom idu sintetičke droge.

- Srbija ima dobar geostrateš­ki položaj, ali kada je u pitanju trgovina narkoticim­a ta prednost postaje kobna okolnost zbog koje se heroin na putu ka Zapadu u Srbiji duže zadržava i jeftino prodaje - navodi se u istraživan­ju Agencije za narkotike Evropske unije.

CRNOGORCI KRIJUMČARI­LI PREKO ŠPANIJE

Prema izveštaju Agencije za narkotike EU, crnogorski klanovi Škaljarci i Kavčani prenosili su velike količine kokaina kroz Španiju od najmanje 2014. godine. Tada je pošiljka droge nestala u Valensiji i to je rezultiral­o ratom između ove dve grupe.

Postoje neki dokazi da su kriminalne grupe Zapadnog Balkana nastavile sa švercom kokaina u luke EU na početku pandemije korone. Početkom maja 2020. godine zaplenjeno je 500 kilograma kokaina na brodu crnogorske registraci­je koji je plovio iz Brazila preko Velike Britanije u luku Hamburg.n

 ?? ?? Cena kanabisa u regionu između 2018. i 2020. godine bila je oko 6 evra po gramu, dok je u Srbiji prodavan za 7,4 evra
Cena kanabisa u regionu između 2018. i 2020. godine bila je oko 6 evra po gramu, dok je u Srbiji prodavan za 7,4 evra
 ?? ??
 ?? ?? Srbija ima dobar geostrateš­ki položaj, ali kada je u pitanju trgovina narkoticim­a, ta prednost postaje kobna okolnost
Srbija ima dobar geostrateš­ki položaj, ali kada je u pitanju trgovina narkoticim­a, ta prednost postaje kobna okolnost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia