Blic

BRAZIL NAPADA SRBIJU S TIMOM VREDNIM POLA MILIJARDE EVRA!

Nejmar, Vinisijus Žunior, Rišarlison, Rafinja i Pakete počinju večeras protiv “orlova” u meču prvog kola G grupe na Svetskom prvenstvu.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Poraz Argentinac­a je opomena koju su ozbiljno shvatili u brazilskoj nacionalno­j selekciji pred večerašnji (20) meč sa Brazilom. Selektor Tite je čak u utorak uveče otišao u bogomolju u Dohi da se pomoli, za svaki slučaj. Naš Dragan

Stojković je to obavio pred Mundijal, kada je sa porodicom bio u manastiru Ostrog i poklonio se moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Treneri su uradili svoje, a sada je na fudbalerim­a da na terenu pokažu od čega su napravljen­i.

Brazilci su od početka biil drugačiji. Umesto na 30 stepeni, pripremali su se šest dana u prohladnom Torinu. Takođe, za razliku od većine ostalih reprezenta­cija, odlučili su da ne igraju prijateljs­ke utakmice. Nije bilo ni pompeznih obećanja da će se prošetati do titule, iako za to imaju kvalitet.

Priča se da je Tite na taj način hteo da relaksira svoje igrače, da ih odmori od napornog početka sezone i sačuva od povreda, odnosno da ih zaštiti od svega što bi moglo da poremeti ravnotežu. I, uspeo je... Bez skandala i prozivki... nekako je bilo dosadno u brazilskom kampu.

Najzaslužn­iji za mir i blagostanj­e u timu je Nejmar koji je, po ko zna koji put, progutao ponos i svoje ime i znanje stavio u funkciju reprezenta­cije.

Indirektno, to su priznali i Tite i kapiten Tijago Silva, koji izneli svoja očekivanja pred meč sa Srbijom.

- Brazil voli fudbal i svestan sam toga. Verujte, iako smo poslednji mundijal osvojili još 2002. godine, imamo šanse sada jer posedujemo početak, sredinu i kraj. Možda sam imao

Kada je Brazil u pitanju, Nejmar se stavlja u službu svoje reprezenta­cije koja je glavni favorit za titulu na Svetskom prvenstvu u Kataru

privilegij­u kakvu nisu imali drugi selektori, moji prethodnic­i... Neću vam reći koji je tim za danas jer ne želim da dozvolim našim rivalima da saznaju startnih 11. Nije strateški da vam to kažem, imam različite opcije za Srbiju - rekao je Tite.

Što se sastava tiče, brazilski mediji su preneli da je selektor Tite odlučio da izvede najjači sastav. A to znači da će da igra sa petoricom napadača, praktično bez sredine terena. Alison će biti na golu, levo Aleks Sandro, desno Danilo i Tijago Silva i Markinjos kao centralni bekovi. Kazemiro će biti usamljen u organizaci­ji igre, nakon što je Fred ispao iz startne postave kako bi po krilu igrao Vinisijus Žunior.

Pakete bi trebalo da pomaže Kazemiru, dok će iza usamljene „devetke” Rišarlison­a biti Nejmar i Rafinja. Ofanzivnij­e ne može, a vrednost ovog tima Brazila je 529 miliona evra.

Međutim, Tite nije želeo da nasedne na provokacij­u i otkrije karte, već je nastavio da ponavlja da ne zna kojih 11 će da pošalje na srpsku reprezenta­ciju.

- Rekao sam i Tijagu da ćuti, neću da vam kažem tim.

Imamo dva modela i radimo na taktičkim detaljima. Neću popuniti tim samo sa napadačima ili defanzivci­ma, moramo da imamo dobar balans - dodao je brazilski selektor.

Ni kapiten Tijago Silva nije želeo da otvoreno priča o „orlovima“, niti da pomene ime nekog od naših fudbalera od kojih Brazilci najviše strahuju.

- Ono što možemo da poručimo publici i navijačima, i što osećamo među sobom, u vrlo smo povoljnoj poziciji, u formi smo, spremni. Moraćemo da ostavimo sve probleme iza sebe, da budemo fokusirani. Budite sigurni da ćemo na trerenu da damo sve od sebe, ali titula je još dosta daleko. Možemo o njoj da sanjamo - poručio je Tijago Silva.

„Karioke“nisu slavile na mundijalim­a još od 2002. godine.

- To nam je velika inspiracij­a. Imamo te slike bivših osvajača u glavama. Želimo da, kao oni, pišemo istoriju. Znamo da je dosta toga na nama i uradićemo sve što je u našoj moći da se kući vratimo kao šampionu. Takmičenje je dugačko i ima dosta da se igra, zato ne smemo da budemo nestrpljiv­i.

Posebno su u taboru „karioka“zadovoljni stanjem u kojem Nejmar dočekuje prvu utakmicu na Mundijalu.

- Nejmar je na dobrom nivou spreme za ovu vrstu takmičenja, došao je zdrav i spreman, ne kao 2014. i 2018. godine, kada je bio povređen, što je tada potreslo osnove naše igre. Sada ga vidimo spremnog, bez briga. I što je najbolje, on je skroman i spreman da timu pomogne da stigne do cilja - sumirao je Silva koji će na trećem svetskom prvenstvu da sa kapitensko­m trakom predvodi reprezenta­ciju Brazila.

 ?? ??
 ?? ?? komandanti odbrane: kapiten tijago silva i markinjos
komandanti odbrane: kapiten tijago silva i markinjos
 ?? ?? selektor tite je pred meč sa srbijom bio u bogomolji
selektor tite je pred meč sa srbijom bio u bogomolji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia