Blic

MITROVIĆ I VLAHOVIĆ KAO TIRKE I MOŠA

-

Očekuje nas jubilarni 20. duel dve reprezenta­cije, a “karioke” imaju deset pobeda, iako smo mi startovali sa 2:0. O prvom trijumfu tadašnje Jugoslavij­e protiv Brazila gotovo da znamo sve. Bilo je to 14. jula 1930. godine u Montevideu, na prvom svetskom šampionatu, kada su izabranici trenera Boška Simonovića slavili sa 2:1 golovima Aleksandra Tirnanića i Ivice Beka. Bilo je to čudo nad čudima jer su mediji u Južnoj Americi savetovali naše fudbalere da ne izlaze na teren, već da je bolje da se vrate na brod. Nismo ih poslušali, a možda smo im lekcijom kasnije i pomogli da pet puta postanu najbolji. Mi smo tada u Urugvaju stigli do polufinala, ne bismo imali ništa protiv da se to ponovi i sada u Dohi, a da Tirketa i Mošu naslede Mitrović i Vlahović. Za razliku od duela u Urugvaju, o drugom meču 3. juna 1934. retko se pričalo. Odigran je na stadionu BSK-A pred 12.000 gledalaca. Brazilci su u Beograd stigli iz Italije, gde su na startu drugog SP eliminisan­i od Španije. Međutim, ispostavil­o se da nismo bili “dobri domaćini” - Kraljevina Jugoslavij­a je slavila sa 8:4! Gosti su početkom drugog dela poveli sa 3:2, a onda je odigrano pola sata verovatno najboljeg fudbala u istoriji loptanja na ovim prostorima. “Kariokama” smo dali šest golova za neverovatn­ih 8:3. Blagoje Marjanović je upisao het-trik, dva gola je postigao Svetislav Glišović, a po jedan Ivan Stevović, Ivan Petrak i Tirnanić. U retkim pisnim zapisima s tog meča novinar “Politike” je istakao “da su za domaće navijače atrakcija bili trojica tamnoputih igrača“, koje je opisao rečima: “Izgledaju vrlo egzotično. Koža im je crna i sjajna, čelo ispupčeno, kosa grgurava i oštra”.

Posle jugosloven­ske fudbalske egzotike iz 1934, više nikada nismo uspeli da dobijemo Brazilce. Od tada, deset puta su nas dobili, a sedam mečeva je završeno nerešenim rezultatom. Na prethodne tri utakmice nismo postigli ni gol, dok je poslednji strelac za nas bio Savo Milošević na prijateljs­kom meču odigranom 23. septembra 1998. u Kasteljau (1:1).

Svi još dobro pamtimo i meč odigran 27. juna 2018. u Moskvi, na prethodnom svetskom prvenstvu - Brazil je slavio sa 2:0 golovima Paulinja i Tijaga Silve. Iz tog sastava od igrača na koje danas računa selektor Stojković u startnih 11 bili su Milenković, Veljković, Sergej Milinković Savić, Tadić, Kostić i Aleksandar Mitrović. “Karioke” su više promenile tim i Tite je zadržao samo Nejmara, Tijaga Silvu, Kazemira i golmana Alisona, koje očekujemo i večeras u Dohi.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia