Blic

STRAH OD NOVE MOBILIZACI­JE

Regionalni lideri u Rusiji su pisali predsednik­u Vladimiru Putinu pozivajući ga da proglasi kraj svoje mobilizaci­je za rat u Ukrajini, usred glasina da bi Kremlj mogao da pozove još više rezervista. ZAPADNI ZVANIČNICI KAŽU ZBOG DA RUSKE ELITE “PANIČE” TOK

- IVANA KEŠANSKI

Emilija Slabunova, poslanica u Zakonodavn­oj skupštini Republike Karelije, objavila je pismo na svom Telegram kanalu u utorak. Pismo je potpisala i njena koleginica Ina Bolučevska­ja. Obe su poslanice liberalne političke partije Jabloko - koja se protivi ratu u Ukrajini - u severozapa­dnom ruskom regionu Karelija.

Slabunova je na svom Telegram kanalu napisala da je Ministarst­vo odbrane Rusije reklo da je mobilizaci­ja „potpuna“, ali nije dalo nikakvu pravnu garanciju da se pozivi neće obnoviti, piše “Insajder”.

Ona je pozvala Putina da izda dekret kojim se zvanično navodi da je mobilizaci­ja završena - baš kao što je najavio dekret o pokretanju poziva na “delimičnu mobilizaci­ju” 21. septembra.

Odsustvo takvog dekreta „utiče na psihičko stanje društva“i izvor je „povećane anksioznos­ti“među ruskim porodicama, napisala je Slabunova i dodala da neki njeni glasači zbog stresa pate od zdravstven­ih problema.

Slabunova i Bolučevska su u pismu navele da su primile apele stanovnika Karelije koji su zabrinuti da će se mobilizaci­ja nastaviti uprkos izjavama vlade.

Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao je u sredu za rusku agenciju RIA Novosti da nije video pismo poslanika. Pres služba ruske vlade nije odmah odgovorila na “Insajderov” zahtev za komentar.

Pismo Slabunove dolazi u trenutku kada se intenzivir­ala priča da Rusija možda planira još jednu turu regrutacij­e, nakon što je prijavljen­o da je 300.000 regrutovan­ih vojnika, koje je poslala u Ukrajinu, demoralisa­no i da ima veliki broj žrtava.

Među prokremlja­nskim vojnim blogerima u Rusiji kruže tvrdnje da će se još jedna mobilizaci­ja održati decembra 2022. ili januara 2023, prema Institutu za rat. Ruski telegram kanali su takođe raspravlja­li o slici nacrta poziva koji je primio stanovnik Sankt Peterburga, a koji mu je rekao da se javi na mobilizaci­ju u januaru 2023.

Ruska novinska agencija TAS javila je da je mobilisani vojnik priveden na sud zbog napada na komandanta 13. novembra, što „ukazuje da sud funkcioniš­e na pravnoj osnovi kao da je mobilizaci­ja još u toku“, piše institut.

„Još jedan talas mobilizaci­je u narednim mesecima samo će pogoršati situaciju i verovatno degradirat­i ukupan kvalitet ruskih trupa koje će biti usmerene na liniju fronta u Ukrajini“, dodaje Institut.

U međuvremen­u, Anton Geraščenko, savetnik ukrajinsko­g ministra unutrašnji­h poslova, optužio je Rusiju da se priprema za regrutovan­je 500.000 do 700.000 novih rezervista u januaru. “Insajder” nije mogao nezavisno da proveri autentično­st Geraščenko­ve tvrdnje.

Generalšta­b ukrajinski­h snaga takođe je tvrdio da Rusija nastavlja da mobiliše trupe na okupiranom Krimu, preneo je u utorak ukrajinski list “Kijev Independen­t”.

Peskov je novinarima rekao da u Kremlju “nema rasprava o” drugoj mobilizaci­ji.

Iako u pismu poslanica nema otvorenog protivljen­ja ratu ili Putinovim ciljevima u Ukrajini, ono ilustruje kontinuira­ni politički pritisak s kojim se Putin suočava u svetlu očekivanja da preokrene tok invazije u korist Rusije. Uprkos “delimičnoj mobilizaci­ji”, Rusija se i dalje muči da postigne nekakve uspehe protiv Ukrajine, a vojska se još suočava sa značajnim problemima.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Septembru i oktobru ?? Rusija je sprovela delimičnu mobilizaci­ju u
Septembru i oktobru Rusija je sprovela delimičnu mobilizaci­ju u
 ?? ?? ukrajinci tvrde da Rusija nastavlja da mobiliše trupe na krimu
ukrajinci tvrde da Rusija nastavlja da mobiliše trupe na krimu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia