Blic

OD LAVA NAPRAVITI MACU

U ponedeljak od 11 časova reprezenta­cija Kameruna drugi je rival Srbije na Mundijalu.

- VLADIMIR ŠOŠKIĆ

Veoma je teško napisati najavu meča kada zbog rokova u štampi ne znamo šta su uradile selekcije Srbije i Kameruna u prvom kolu Svetskog prvenstva.

Mi ćemo se potruditi da Kamerunce analiziram­o što je bolje moguće, kako bismo vam predstavil­i afričkog rekordera po broju nastupa na mundijalim­a.

Vodi ih Rigober Song, jedini uz Zinedina Zidana koji je dobio dva crvena kartona na dva različita šampionata sveta. Ujedno je selektor neukrotivi­h lavova i najveća zvezda tamo. Gde god se pojavi navijači žele da se slikaju sa njim, traže autogram i zaista uživa veliko poverenje nacije. Možda i bitnije od toga, obožava ga i Samjuel Eto, prvi čovek Fudbalskog saveza Kameruna.

Naš cilj je da Svetsko prvenstvo napustimo 18. decembra. Nećemo odustati. Maroko će u osmini finala izbaciti Španiju, kasnije Portugalij­u i Francusku u polufinalu. Što se nas tiče, bićemo u eliminacio­nim borbama bolji od Belgije u čertvfinal­u i Senegala u polufinalu - rekao je Eto i dodao:

- Možemo da osvojimo Mundijal. Nisu vam potrebna čudovišta ili vanzemaljc­i, ali jesu dobre pripreme. Samo nam treba ludilo na terenu, kao što sam ja imao dok sam igrao u Interu 2010. kada smo osvojili triplu krunu - podvukao je Eto.

Lepo je on to sve zamislio, samo u timu baš i ne deluje da ima toliko kvaliteta. Ako pogledamo, Erik-šupo Moting, Vensan Abubakar, Andre Onana i Andre-frank

Zambo Anguisa, to je sve što možemo da kažemo da u ovom timu zavređuje neko posebno poštovanje.

Zanimljivu priču ima Onana, koji je bio suspendova­n zbog korišćenja nedozvolje­nih sredstava.

- Jedne sedmice u februaru 2021. godine izgubio sam sve. Bio sam sa nacionalni­m timom Kameruna i tada me je pozvao doktor iz Ajaksa. Kada mi je rekao da sam pozitivan na furosemid, moja reakcija je bila: „Kako? Šališ li se”. Rekao sam mu: „Doktore, sigurno ste napravili grešku”. Znam kako se rade testovi, odradio sam ih mnogo i nikada nije bilo problema. Svako ko me zna, zna da ne pijem, ne pušim i da nikad nisam pipnuo drogu. I kako sada da objasnim roditeljim­a da sam zavisnik? Nema šanse. Nikada ranije nisam čuo za furosemid. Jedine pilule koje sam konzumirao bile su one koje su mi prepisali doktori iz kluba ili reprezenta­cije. Pomislio sam: „Kakvo je ovo sada sr .... ”.

Nakon što je razgovarao sa klupskim lekarima, Onana je ispričao devojci šta se dogodilo.

- Nakon što sam pričao sa Ajaksom, pozvao sam svoju devojku Melani. Bio sam siguran da su napravili grešku. Ispričao sam joj šta se desilo, a onda je ona rekla: „Andre, furosemid... to je lek koji su mi doktori dali tokom trudnoće”. To me je pogodilo. Nije bila administra­tivna greška prepričao je Onana razgovor sa devojkom.

Svakako, Kamerun će imati jednog velikog navijača na ovom Mundijalu - Đanluiđija Bufona.

- Kamerun je uvek bio moja druga ekipa. U srcu su mi još od SP 1982. u Španiji, pošto Kamerun tada nije izgubio nijedan meč, ali nije uspeo da se plasira u drugu fazu - rekao je Bufon.

Da je veliki sportista potvrdio je Bufon i na primeru Irana, za koji su neki tražili da bude izbačen.

- Ispravno je da su oni tu. Sport je meritokrat­ija, a Iranci su se kvalifikov­ali. Ovako imaju priliku da pošalju poruku podrške pravim vrednostim­a. Živeli igrači Irana - kaže Bufon.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia