Blic

BELEŠKE NASTALE PRE DVADESET GODINA

Promocija dve nove knjige Gorana Petrovića “Papir” i “Ikonostas” u izdanju “Lagune” održana je u sredu uveče u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, gde je nagrađivan­i književnik otkrio da je navedena dela stvarao dve decenije.

-

U PITANJU SU prve dve priče, „dva toka“u „Romanu delti“, univerzumu alegorični­h pripovesti čija se radnja raspliće od srednjeg veka do danas.

Petrović se publici obratio čitanjem svog dramskog teksta „Matica“, odlomaka iz romana „Ikonostas“, a prisutni su bili u prilici da ekskluzivn­o čuju novu priču „Nota iz Strazbura“, inspirisan­u njegovom ljubavlju prema klasičnoj muzici i Kolarčevom zdanju.

- Prve beleške za ove romane su nastale pre dvadeset godina, trajalo je jer se roman razlistava­o, kao voda, u jednom trenutku mislite da ga držite u šakama, a onda on počne da vam curi kroz prste, mada priča uvek na kraju nađe svoj put. Ove knjige se mogu čitati redosledom koji čitalac želi, ali jedna uz drugu daju neke nove dimenzije kazao je književnik.

On je naveo da je ideja o književnom serijalu kao “Romanu Delti” postepeno rasla i zauzimala sve veći prostor. Kako je naveo, sve naredne knjige će se razlikovat­i i po obimu, vremenu i mestu radnje.

- U romanima se radnja kreće od 15. veka, zatim se provlači kroz 17. vek, i dalje nas vodi krajem 19, 20. i ulazimo u 21. vek, a možda bude i jedna futuristič­ka priča. Takođe sam zamislio da pružim veliki prostor u svim knjigama, van naše zemlje, tako da je “Papir” smešten u Italiju, a “Ikonostas” u Grčku, dok će treća biti u Litvaniji, dalje je tu i Carigrad - otkrio je pisac. Pored autora, o knjigama su govorili: Jana Aleksić, književna kritičarka; Aleksandar Milanović, lingvista, Dejan Papić, direktor “Lagune” i Dejan Mihailović, urednik izdanja, uz moderatora Tanju

Vučković.

- Mi smo tokom ovih pet godina reizdali četiri Goranova dela, istovremen­o razgovaraj­ući o tome šta će biti sledeće. Tada sam video dva rukopisa, koji su sasvim drugi u odnosu na ove knjige, i koji su po meni već bili spremni za štampu, ali sam pustio pisca da o tome odluči. A onda se pre godinu dana Goran pojavio sa dva sasvim nova rukopisa, to su bile ove dve knjige, što me je dovelo do zaključka da je u pitanju ozbiljno promišljan­je kako početi taj venac romana - kazao je Dejan Mihailović.

 ?? ?? Promocija u maloj sali Kolarčeve zadužbine
Promocija u maloj sali Kolarčeve zadužbine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia