Blic

MOŽEMO DA POBEDIMO SRBIJU

Sve zavisi od nas. Ako pobedimo srpski tim sve je rešeno. Sve je moguće, pa i da dobijemo Brazil rekao je švajcarski reprezenta­tivac albanskih korena.

- MILOŠ SIMANOVIĆ

Nakon pobede Švajcarske nad Kamerunom (1:0) na „Al Džanubu“, zvezda Arsenala Granit Džaka izašao je u odličnom raspoložen­ju pred veliki broj novinara, među kojima je bio i izveštač Sportala.

Sumirajući utiske, Džaka je samouveren­o rekao da meč sa Srbijom možda neće biti ključan, kao što je to bio slučaj u Rusiji pre nešto više od četiri godine.

- Sve zavisi od nas. Ako pobedimo Srbiju sve je rešeno. Sve je moguće, pa i da dobijemo Brazil - rekao je Džaka uz osmeh.

Priznao je da Srbija ima jako kvalitetan sastav, sa vrhunskim igračima, ali je u tim pohvalama zaobišao odbranu Orlova. Možda s razlogom…

- Srbija je dobar tim, ima sjajne igrače u vrhunskim klubovima. Možda bude ta utakmica odlučujuća, možda i ne, videćemo šta će biti protiv Brazila, pa ćemo se okrenuti Srbiji. Drugačije je sada nego u Rusiji. Tada je Srbija imala mlad tim, a sada iskusne igrače i kada pogledate napadače i veziste to je sjajan sastav. Ali i mi imamo kvalitet, možemo da pobedimo Srbiju ili bilo koga.

Upitali smo ga i da li će imati istu motivaciju kao na prethodnom Mundijalu, ali nismo dobili odgovor. Sprečio ga je švajcarski PR, a ni Granit nije pokazao spremnost da uđe u tu temu.

- Izvinjavam­o se, bez pitanja o Srbiji. Sada je na redu Kamerun, a potom Brazil i to možete da pitate rekao je PR Švajcarske.

Pa kada je tako, onda se vidimo posle utakmice sa Brazilom. Tada će morati da bude glavna tema Srbija.

Inače, u pozorišnoj atmosferi stadiona „Al Džanub“, na kojem je bilo mnogo praznih mesta, čovek

Srbija je dobar tim, ima sjajne igrače u vrhunskim klubovima. Možda utakmica protiv njih bude odlučujuća istakao je Granit Džaka

odluke bio je Bril Embolo golom u 48. minutu. Sudbina se poigrala sa Kameruncim­a da im dođe glave momak rođen baš u njihovom glavnom gradu Jaundeu. Napadač Monaka, koji je nedavno srušio i Crvenu zvezdu na Marakani, iskoristio je odličnu asistencij­u Đerdana Šaćirija i poslao Sajdžije na vrh grupe pored Srbije i Brazila koji se sastaju od 20 sati na „Lusailu“.

Nije Švajcarska pokazala igru vrednu pohvala, bila je to skromna partija, ali iz rubrike onih iskusnih kakvih su ih imali mnogo poslednjih godina, da ne kažemo više od decenije.

Nisu se previše oznojili, niti bili namešteni za velika dela, ali se pobeda piše i to na krilima golmana Jana Zomera, koji je sa četiri odbrane trasirao put ka slavlju, iako je pre samo mesec dana delovalo da uopšte neće biti spreman za odlazak u Katar usled povrede.

Švajcarci su već na startu izgledali kao u prijateljs­kom susretu sa Ganom. Bezidejno i sporo, iako su visoko izašli na Kamerunce koji su se opredelili na čekalicu i brzu kontru. A tu su najjači.

Već u uvodu su im prosuli jednu kada je afrička selekcija morala da povede. Brajan Mbuemo je protutnjao kroz odbranu, šutirao pravo u Zomera, ali je odbitak kao na tacni dobio Toko Ekambi i prebacio gol. Morao je bolje...

Nisu se ni oporavili od traljavog starta, a izabranici Murata Jakina ponovo su imali sreće. Ili Zomera, svejedno. Katastrofa­lno su pogrešili štoperi Niko Elvedi i Manuel Akanđi, a Erik Čupo Moting izašao pred golmana Švajcarske, odugovlači­o io i slabo šutirao iako se Zomer ponovo istakao.

I onda potpuno druga sli-* ka u nastavku. U korist Švajcarske, a sve zahvaljuju­ći padu koncentrac­ije Kamerunaca u svega par minuta nastavka tako što su zaboravili na “svog” Emboloa.

Dobro je tekla akcija, kao malo puta na ovom meču, a Šaćiri je idealno poslužio Emboloa u petercu i napadaču Monaka nije bilo teško da realizuje više nego zicer

- 1:0.

Odbranama je čuvar mreže Borusije iz Menhenglad­baha ulivao samopouzda­nje saigračima, bodrio ih i davao pravi primer na kom nivou koncetraci­ja da bude. Baš onom na kojem nisu Kamerunci.

Švajcarska ih je paralisala, uvela u svoj sporiji ritam i lako privela meč kraju.

 ?? ?? PETAK U KATARU
PETAK U KATARU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia