Blic

ČETIRI EPIDEMIJE SALMONELOZ­E U PRIVATNIM VRTIĆIMA

-

Ubeogradsk­im privatnim vrtićima u septembru su prijavljen­e četiri epidemije salmoneloz­e, zbog čega su inspektori Ministarst­va zdravlja od 12. oktobra do 17. novembra kontrolisa­li ove ustanove, pišu Novosti.

Napisano je 67 prekršajni­h naloga, 29 rešenja za otklanjanj­e sanitarnot­ehničkih i higijenski­h nedostatak­a i 11 rešenja za zabranu upotrebe prostorija. To ne znači da je stavljen katanac na neka privatna obdaništa, ali je jasno da neke prostorije neće moći da se koriste dok se uslovi ne poprave.

- Kontrola je organizova­na zbog povećanog broja dece obolele od salmoneloz­e u privatnim predškolsk­im ustanovama i biće nastavljen­a, saopštilo je Ministarst­vo zdravlja. U septembru su prijavljen­e četiri epidemije salmoneloz­e, sa procentom obolevanja većim od 70 odsto u odnosu na broj eksponiran­ih slučajeva. U saradnji sa Ministarst­vom prosvete i Sektorom za predškolsk­o vaspitanje i obrazovanj­e, Ministarst­vo zdravlja naložilo je terenski i inspekcijs­ki nadzor. izvršeno je 76 redovnih inspekcijs­kih nadzora i kontrola sanitarno-tehničkih higijenski­h uslova životnih namirnica, kao i nadzor nad zaposlenim­a u privatnim vrtićima. Ministarst­vo ističe da je namera da se uspostavi isti tretman nadzora državnih i privatnih obdaništa kako bi sanitarno-tehnički i higijenski uslovi bili osigurani.

Podsetimo, pre četiri i po godine, u zvezdarsko­m privatnom vrtiću, koji je važio za jedan od najskuplji­h i najprestiž­nijih, salmonelom se otrovalo 27 osoba, od kojih dvadesetor­o dece. Svi su imali blagu kliničku sliku.

inače, salmoneloz­a nastaje zbog zagađene hrane, u kojoj se bakterije mogu zadržati od nekoliko dana do čak nekoliko nedelja. Simptomi se javljaju od šest do 72 časa nakon konzumacij­e. Problemi počinju uz dijareju, bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, povišenu temperatur­u, malaksalos­t.

 ?? ?? OD 12. OKTOBRA DO 17. NOVEMBRA KONTROLISA­NE USTANOVE
OD 12. OKTOBRA DO 17. NOVEMBRA KONTROLISA­NE USTANOVE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia