Blic

MILENKOVIĆ: DA LI SU ONI ZAISTA TOLIKO JAKI?

-

Nikola Milenković je istakao da je najveći razlog za poraz to što je Srbija podbacila, koliko god da je Brazil igrao dobro.

- Ostaje velika žal za drugim poluvremen­om gde nismo bili na nivou. Brazil je pokazao kvalitet zbog kog su favorit za osvajanje Svetskog prvenstva. Ne treba preterano da razmišljam­o o ovom meču i treba da se okrenemo narednoj utakmici u kojoj ćemo svi dati svoj maksimum. Mnogo lopti koje smo oduzeli smo gubili brzo i lako, tu boku i Andrija Živković, zbog čega je osvežio tim sa Ivanom Ilićem i Nemanjom Radonjićem.

Nije vredelo. Isto kao i kasnije sa izmenama kada su se na terenu našli Dušan Vlahović i Darko Lazović umesto Filipa Mladenović­a i Saše Lukića, jednog od retkih koji možda može da dobije prelaznu ocenu.

Od kada je stigao i preporodio „orlove“, nijednom mu se nije dogodila ova situacija, a znamo svi da smo se susretali sa takođe velikim Portugalom. Šta god da je uradio udario bi u zid i tako nešto izaziva frustracij­u i ne čudi što je tako reagovao naš vođa.

Kažu da je trenerski posao takav da poraz uvek ide njima na dušu, ali u ovom slučaju tako nešto ne može da se kaže. Pokušali ste sve, reagovali na vreme, menjali formacije više puta... I ništa. Opet, nemate za čime da žalite jer više od ovoga nije moglo, bar što se tiče sa klupe.

Švajcarska pokazala kako na kamerun

Sledi nam sada meč „do or die” sa Kamerunom, a onda i sa Švajcarsko­m. Ako je suditi na osnovu meča te dve selekcije na Al Džanubu, u meču u kome sam bio, čeka nas nimalo težak posao.

Afrikanci su pravi primer tima sa tog podneblja. Prebrzi, taktički nediscipli­novani i tehnički limitirani. su pravili razliku, mogli smo bolje da kontroliše­mo posed lopte... Prvi pas mora da bude miran, to sve odlučuje, tu smo dosta grešili i nismo jednostavn­o imali strpljenja. Hteli smo što pre da dođemo u završnu trećinu, a oni mnogo dobro igraju odbranu i rade kao tim. To kada se spoji danas nije bilo dobro.

Popularni Bleki je istakao da Brazilci „surovo kažnjavaju” čim im ostavite malo prostora, a otkrio je i šta je Piksi zamerio – lošu pas igru.

- Da li su oni zaista toliko jaki? Bilo je i do nas. Nismo bili na nivou na kome smo, ali Brazil ima veliki kvalitet...”, rekao je u jednom odgovoru Milenković, pa potom još jednom ponovio da su “to sve igrači vrhunske klase i čim im ostavite malo prostora, to kažnjavaju.

- Kamerun? Očekujemo da uđemo sa ciljem da pobedimo tu utakmicu. Sa tim stavom moramo da budemo ambiciozni i želimo prolaz grupe. Svih 26 igrača će dati sve da prođemo grupu... Ako budemo pravi kao pre SP, ostvarićem­o cilj.

DELOVALI SU „ORLOVI” TROMO, KAO DA SE „FIJAT“TRKA SA „FERARIJEM“NA 100 METARA, ALI U PONEDELJAK JE NOVI DAN I PRILIKA DA SE POPRAVE NEDOSTACI

Ne vole da imaju loptu u posedu kao Srbija, ali i te kako vole da pecaju na kontre. U tom segmentu su izuzetno jaki i samo pukom srećom i zbog Jana Zomera Švajcarska je sačuvala mrežu.

Zato je potrebno da prepišemo od „sajdžija“igru iz drugog poluvremen­a protiv Kameruna. Ubili su skroz ritam, naterali protivnika da juri za loptom, a ne rizikujući previše u opasnim zonama i ne dajući veliki prostor.

U suprotnom svaka greška vezista biće kažnjena šansom u režiji brzih Mbuema i Tokoa Ekambija, najjačih aduta Kamerunaca, koji su se ispromašiv­ali u prvom delu.

Suvišno je reći da smo tehnički nadmoćniji od sledećeg protvnika, pismeniji, ali ćemo opet morati da se nosimo sa brzinom. Naravno, nije to ni blizu nivoa Brazila, ali ćemo imati priliku da vidimo da li smo nešto naučili iz prethodne lekcije.

Švajcarska je kao srbija

Dobra stvar u celoj ovoj priči jeste da su Švajcarci nešto poput nas. Isto fizički moćni, teški, da im fali brzine jer je ima samo Džerdan Šaćiri. I u takvom nadigravan­ju možemo da tražimo našu šansu jer tehnički smo blizu top nivoa, verovatno iznad najvećeg rivala u grupi.

To je stavka koja nam daje optimizam da bismo mogli do plasmana u osminu finala Svetskog prvenstva, iako su sada splasnule jake reči. Nema mesta za pesimizam posle samo jednog meča i to protiv Brazila jer za nas Mundijal počinje od ponedeljka.

A deluje da se sve crta za 2. decembar kada ćemo se sastati sa Švajcarsko­m na stadionu 974. Do tada je potrebno da srušimo Kamerunce i povratimo samopouzda­nje koje je poljuljano priznali to ili ne naši igrači.

Dovoljno je bilo samo pogledati im lica u miks zoni posle Brazila. Bili su utučeni, ali nema potrebe za očajavanje­m. Novi dan je tu i prilika da se poprave i pokažu da narod ne veruje u njih bez razloga. Neće tako nešto promeniti ni slabih 90 minuta sa prvim favoritom Mundijala. „Orlovi“, glavu gore!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? GOLMAN VANJA MILINKOVIĆ SAVIĆ JE BIO najsvetlij­a tačka srpskog tima u duelu protiv Brazilaca u Dohi
GOLMAN VANJA MILINKOVIĆ SAVIĆ JE BIO najsvetlij­a tačka srpskog tima u duelu protiv Brazilaca u Dohi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia