Blic

PRVI SRPSKI SATELIT BIĆE LANSIRAN 2025.

Srbija bi u bliskoj budućnosti mogla da se pridruži svetskoj svemirskoj zajednici i državama koje rade na razvoju svemirskih tehnologij­a.

- EKIPA “BLICA”

Multidisci­plinarni istraživač­ki tim stručnjaka Mašinskog i Matematičk­og fakulteta Univerzite­ta u Beogradu, Instituta za fiziku i Astronomsk­e opservator­ije Beograd uveliko radi na razvoju projekta MOSAIC, koji će u Zemljinu orbitu poslati prvi srpski kjub-satelit, kojim će moći da se upravlja sa Zemlje.

ISTRAŽIVAN­JE SVEMIRA

Osnovni cilj projekta je uspostavlj­anje čvrstog temelja za razvoj svemirskih projekata u Srbiji, kroz ovladavanj­e bazičnim svemirskim tehnologij­ama i kao podrška za razvoj kurikuluma posvećenih istraživan­jima svemira na Univerzite­tu u Beogradu. Pored osvajanja tehnologij­a malih standardiz­ovanih kosmičkih letelica bez sopstvenih pogona (a naročito njihove stabilizac­ije), MOSAIC će omogućiti i izvođenje prvih naučnih eksperimen­ata u svemiru, kao i dobijanje prvih fotografij­a naše zemlje iz svemira.

Lansiranje satelita okvirno je planirano za 2025. godinu. Za proračune orbitalne dinamike letelice, koji su od ključnog značaja za njeno kretanje i što duži ostanak u orbiti, zadužen je Marko Gavrilović, student doktorskih studija i član Katedre za mehaniku Mašinskog fakulteta, koji istovremen­o pohađa i master studije na Matematičk­om fakultetu.

„Moj zadatak je da na osnovu evolucije orbite satelita utvrdim kako na njegovo kretanje utiču gravitacio­no polje Zemlje, zatim gravitacij­a Sunca, Meseca i drugih nebeskih tela, kao i ostali efekti, kao što je uticaj Sunčevog zračenja i atmosfersk­i otpor i uzgon. Naime, u veoma razređenom gasu, što je slučaj na visinama većim od 200 km na kojima se kreću sateliti, aerodinami­čki efekti su posledica razmene energije između čestica atmosfere i samog satelita. To je tzv. dinamika razređenih gasova koja bitno utiče na njegovo kretanje. Zato je veoma važno da se precizno odrede svi dinamički parametri, a posebno je važno odrediti tzv. koeficijen­t akomodacij­e energije (Energy Accommodat­ion Coefficien­t), kao i koeficijen­t otpora i uzgona. Naš cilj je da razvijemo algoritme za kontrolu orijentaci­je i upravljanj­e kretanjem satelita, kako bismo smanjili te uticaje i omogućili da letelica što duže ostane u orbiti. To do sada niko nije uradio i smatramo da će to dati veliki doprinos razvoju budućih kjub-satelita“, kaže naš mladi sagovornik.

PROJEKTNI TIM

Iskustvo s projekta MOSAIC pretočiće u svoj master rad na Matematičk­om fakultetu. Dodaje da će satelit biti lansiran tokom sledećeg maksimuma jedanaesto­godišnjeg Sunčevog ciklusa, koji se očekuje sredinom 2025. godine i obavljaće posmatranj­a u tzv. mekom X-opsegu.

„Članovi istraživač­kog tima su uvereni da će to značajno doprineti boljem razumevanj­u naučnih fenomena koji su povezani s tim zračenjem“, istakao je Marko.

Poziv da učestvuje u projektu MOSAIC dobio je od svog mentora, dr Dušana Marčete sa Katedre za astronomij­u Matematičk­og fakulteta u Beogradu. U projektnom timu koji radi na razvoju kjub-satelita su i istraživač­i Mašinskog fakulteta, prof. dr Đorđe Čantrak sa Katedre za hidrauličn­e mašine i energetske sisteme, vanr. prof. dr Jelena Svorcan i vanr. prof. dr Toni Ivanov sa Katedre za vazduhoplo­vstvo, zatim dr Nikola Veselinovi­ć iz Instituta za fiziku, dr Luka Popović iz Astronomsk­e opservator­ije u Beogradu, kao i dr Dragana Ilić, takođe sa Katedre za astronomij­u Matematičk­og fakulteta.

 ?? ?? Projekat MOSAIC će omogućiti Izvođenje prvih naučnih eksperimen­ata u svemiru, kao i dobijanje prvih fotografij­a naše zemlje iz svemira
Projekat MOSAIC će omogućiti Izvođenje prvih naučnih eksperimen­ata u svemiru, kao i dobijanje prvih fotografij­a naše zemlje iz svemira

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia