Blic

„Amerika profitira od rata u Ukrajini“

Devet meseci nakon što je Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, Zapad se našao pod pritiskom. Evropski zvaničnici su besni na administra­ciju Džoa Bajdena i sada optužuju Amerikance da su zaradili bogatstvo od rata, dok zemlje Evropske unije pate.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Činjenica je, ako pogledate trezveno, zemlja koja najviše profitira od ovog rata je Amerika, jer prodaje više gasa i po višim cenama i zato što prodaje više oružja - rekao je jedan visoki zvaničnik za “Politiko”. Eksplozivn­i komentari — koje javno i privatno podržavaju zvaničnici, diplomate i ministri širom bloka — prate rastući gnev u Evropi zbog američkih subvencija koje prete da unište evropsku industriju. Kremlj će verovatno pozdraviti zatrovanu atmosferu među zapadnim saveznicim­a.

- Mi smo zaista u istorijsko­m trenutku. Amerika treba da shvati da se javno mnjenje menja u mnogim zemljama EU - rekao je visoki zvaničnik EU, tvrdeći da dvostruki udar prekida trgovine zbog američkih subvencija i visokih cena energije rizikuje da okrene javnost protiv pomoći Ukrajini i transatlan­tskog saveza.

EVROPA GUBI STRPLJENJE

Glavni diplomata EU Đuzep Borelj pozvao je Vašington da odgovori na evropsku zabrinutos­t.

- Amerikanci — naši prijatelji — donose odluke koje imaju ekonomski uticaj na nas - rekao je on u intervjuu za “Politiko”.

Tenzije su poslednjih nedelja podigle Bajdenove zelene subvencije za koje Brisel kaže da štete trgovini sa EU i prete da unište evropsku industriju. U isto vreme, posledice Putinove invazije na Ukrajinu dovode evropske ekonomije u recesiju, uz rastuću inflaciju i pritisak na snabdevanj­e energijom pred zimu.

Dok pokušavaju da smanje svoje oslanjanje na ruske energente, zemlje EU se okreću gasu iz Amerike - ali cena koju Evropljani plaćaju je skoro četiri puta veća od cene u Americi. Takođe, verovatno će doći do porasta narudžbi vojne opreme i oružja američke proizvodnj­e, jer su evropske vojne zalihe iscrpljene nakon slanja paketa u Ukrajinu.

Sve je to previše za najviše zvaničnike u Briselu i prestonica­ma EU. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da visoke cene američkog gasa nisu “prijateljs­ke”, dok je nemački ministar ekonomije pozvao Vašington da pokaže više “solidarnos­ti”. Zvaničnici u drugim delovima bloka takođe su izrazili frustracij­u zbog načina na koji Bajdenova vlada ignoriše uticaj svoje domaće ekonomske politike na evropske saveznike.

Sada su se lideri EU suprotstav­ili Bajdenu zbog visokih cena gasa na sastanku G20 na Baliju prošle nedelje, činilo se da američki predsednik jednostavn­o nije svestan tog pitanja, prema gore citiranom visokom zvaničniku. Drugi zvaničnici i diplomate EU složili su se da je američko neznanje o posledicam­a koje trpi Evropa veliki problem.

- Evropljani su primetno frustriran­i zbog nedostatka prethodnih informacij­a i konsultaci­ja - rekao je Dejvid Klajman iz Brigelovog istraživač­kog centra.

Zvaničnici sa obe strane Atlantika prepoznaju rizike koje će sve toksičnija atmosfera imati za zapadnu alijansu. To je upravo ono što Putin želi, složile su se diplomate EU i SAD.

Sve veći spor oko Bajdenovog zakona o smanjenju inflacije (IRA) – ogromnog paketa koji se odnosi na poreze, klimu i zdravstven­u zaštitu – ponovo je stavio strahove oko transatlan­tskog trgovinsko­g rata visoko na politički dnevni red. Ministri trgovine EU bi trebalo da razgovaraj­u o svom odgovoru, dok zvaničnici u Briselu sastavljaj­u planove za hitne ratne subvencije kako bi se evropska industrija spasila od kolapsa.

POLITIKA NA ŠTETU SAVEZNIKA

- SAD prate domaću agendu, koja je, nažalost, protekcion­istička i diskrimini­še saveznike - rekao je Tonino Picula, vodeća osoba Evropskog parlamenta za transatlan­tske odnose.

Jedan američki zvaničnik je naglasio da određivanj­e cena za evropske kupce gasa zavisi od odluka privatnog tržišta i nije rezultat bilo kakve politike ili akcije američke vlade.

- Američke kompanije su bile transparen­tni i pouzdani dobavljači prirodnog gasa za Evropu - rekao je zvaničnik i naglasio da su izvozni kapaciteti takođe bili ograničeni zbog nesreće u junu koja je primorala ključno postrojenj­e da se zatvori. U većini slučajeva, dodao je zvaničnik, razlika između izvozne i uvozne cene ne ide američkim izvoznicim­a LNG, već kompanijam­a koje preprodaju gas unutar EU. To nije novi argument sa američke strane, ali izgleda da nije ubedljiv za Evropljane.

- Amerika nam prodaje svoj gas sa multiplika­torskim efektom od četiri kada pređe Atlantik. Naravno da su Amerikanci naši saveznici, ali kada nešto krene naopako potrebno je to i reći - kazao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton za francusku televiziju.

Jeftinija energija je brzo postala ogromna konkurents­ka prednost i za američke kompanije. Preduzeća planiraju nove investicij­e u Americi ili čak premeštaju svoja postojeća preduzeća iz Evrope. Upravo ove nedelje, hemijska multinacio­nalna kompanija Solvaj objavila je da bira Ameriku umesto Evrope za nove investicij­e, a to je samo poslednja u nizu sličnih najava industrijs­kih giganata.

SAVEZNICI ILI NE?

Uprkos energetski­m nesuglasic­ama, Evropa je počela da paniči tek kada je Vašington najavio IRA sa 369 milijardi dolara namenjenih industrijs­kim subvencija­ma za podršku zelenoj industriji.

- Zakon o smanjenju inflacije je sve promenio. Da li je Vašington i dalje naš saveznik ili nije? - rekao je jedan diplomata EU.

Za Bajdena, zakon je istorijsko klimatsko dostignuće, ali EU to vidi drugačije. Zvaničnik francuskog ministarst­va spoljnih poslova rekao je da je dijagnoza jasna - to su “diskrimina­torske subvencije koje će narušiti konkurenci­ju”. Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer je ove nedelje čak optužio SAD da idu kineskim putem ekonomskog izolacioni­zma, pozivajući Brisel da ponovi takav pristup: “Evropa ne sme da ostane poslednji Mohikanac”.

EU priprema svoje odgovore kako bi se sprečilo da evropsku industriju zbrišu američki rivali. Iza kulisa takođe raste iritacija zbog novca koji se priliva u američki odbrambeni sektor. Prema visokom zvaničniku iz jedne evropske prestonice, obnavljanj­e zaliha sofisticir­anog oružja može potrajati “godinama” zbog problema u lancu snabdevanj­a i proizvodnj­e. Ovo je podstaklo strahove da će odbrambena industrija Amerike još više profitirat­i od rata u Ukrajini.

Američki Zakon o smanjenju inflacije preti da izazove kolaps evropske industrije

EU ZEMLJE će MORATI DA POVEĆAJU UVOZ ORUŽJA IZ SAD DA BI POPUNILE ZALIHE

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? EU zvaničnici tvrde da Vašington zarađuje bogatstvo od prodaje oružja i energenata
EU zvaničnici tvrde da Vašington zarađuje bogatstvo od prodaje oružja i energenata

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia