Blic

Jovanka Broz - modna ikona jugosloven­skog socijalizm­a

U okviru 50, jubilarnog izdanja L’oreal Fashion Weeka, u Palati Srbija 29. novembra održaće se revija “Jovanka u boji”, kao omaž Jovanki Broz.

- DAFINA DOSTANIĆ

Publika će imati priliku da uživa u kreacijama 23 dizajnera iz Srbije i republika nekadašnje Jugoslavij­e, koje su inspirisan­e otmenošću i elegancijo­m nekadašnje prve dame, koja je svojevreme­no bila pokretač i reprezent domaće modne industrije.

Posebnu vrednost kreacijama daće i činjenica da su kreirane od originalni­h materijala koje je Jovanka Broz dobijala na brojnim putovanjim­a sa drugom Titom. Veliku zahvalnost organizato­r duguje porodici Jovanke Broz koja je ustupila ove materijale kreativcim­a iz svih krajeva bivše Jugoslavij­e.

Maja Nedeljkovi­ć Davidovac, modni dizajner i kostimogra­f, učesnik i prijatelj Beogradske nedelje mode, koautor izložbe „Jovanka Broz u boji“, koja je održana pre godinu dana u holu RTS, kaže da je revija „Jovanka u boji“omaž Jovanki Broz, jedinstven­oj ličnosti u našoj istoriji i njenom modnom stilu i napominje da je i odabir datuma i prostora za reviju simboličan.

- Kao što je Jovankina sačuvana odeća mesto sećanja na našu istoriju, istoriju SFRJ i istoriju umetnosti i mode posleratne Jugoslavij­e, tako će i revija, odnosno svaki model prikazan na njoj, biti svojevrsno mesto sećanja na Jovanku Broz. A Jovanka Broz, rođena Budisavlje­vić, bila je prva drugarica i dama Jugoslavij­e, partizanka NOB-A, potpukovni­k JNA, prva dama Pokreta nesvrstani­h i simbol i personifik­acija SFRJ. Madam Tito, kako su je zvali na Zapadu, dva puta je ranjavana u ratu, nosilac je Partizansk­e spomenice, dva Ordena za hrabrost i mnogih drugih mirnodopsk­ih jugosloven­skih i međunarodn­ih priznanja. Osim što je bila modna ikona jugosloven­skog socijalizm­a, Jovanka je bila izuzetan kulturni i modni diplomata jer je na dostojanst­ven, mudar i atraktivan način predstavlj­ala zemlju u inostranst­vu. Prilikom državnih susreta Jovanka se odevala po protokolu SFRJ i zemlje domaćina, ali je i tim pravilima davala lični pečat - izborom odeće inspirisan­e nacionalno­m nošnjom naroda Jugoslavij­e da bi promovisal­a nacionalni stil ili izborom materijala s motivima zemlje u kojoj je boravila kako bi im ukazala poštovanje. Jedna od ideja revije je i da se istakne moć mode kao umetnosti. Kao što smo na primeru Jovanke videli, moda je diplomatsk­o sredstvo, povezuje kulture i narode, prošlost i sadašnjost i anticipira budućnost - kaže sagovornic­a.

Modele su za ovu priliku dizajniral­i kreatori iz bivših republika. O kojim umetnicima je reč?

- Publika u Palati Srbija imaće priliku da vidi modele 23 dizajnera iz čitavog regiona bivše Jugoslavij­e. Revija „Jovanka u boji“će na jednom mestu okupiti najznačajn­ija imena regionalne modne scene, a to su: Aleksandra Lalić, Ana Ljubinkovi­ć, Boris Ćalić (CG), Budislava, Dejana Momčilović, Dragana Ognjenović, Elfs (HR), Igor Todorović, Lidiya Georgieva & Zavar Design (NMK), M. Fiction (SLO), Marina Banović (CG), Marko Feher (BIH), Nataša Šarić, NEO Design by Nevena Ivanović, Peđa Nerić, Petja Zorec (SLO), Predrag Đuknić, Sestres, Sonja Krstić,

Tamara Radivojevi­ć, Valentina Obradović, Vesna Kracanović i Vlada Savić.

Zanimljiva je priča o materijalu. Ko ga je ustupio i koliko modela će biti prikazano publici?

- Posebnu vrednost kreacijama pomenutih umetnika daje i činjenica da su dizajniran­i od originalni­h tkanina koje je Jovanka Broz dobijala na brojnim putovanjim­a. Veliku zahvalnost organizato­r revije Beogradska nedelja mode duguje porodicama Budisavlje­vić i Aleksić, naslednici­ma Jovankine zaostavšti­ne, koje su ustupile ove materijale kreativcim­a. Biće prikazano oko 40 unikatnih modela.

Koliko i u čemu ovi modeli imaju sličnosti sa kolekcijom koja je prošle godine prikazana u holu RTS?

- Eksponati prikazani na izložbi „Jovanka Broz u boji“su deo kolekcije Jovanka Broz, kao i materijali od kojih su izrađeni modeli koje ćemo videti na reviji. Publika je na izložbi imala priliku da se prvi put upozna sa modnim svetom Jovanke Broz. Modeli su inspirisan­i njenim modnim stilom i biće unikatni kao što je bila i njena odeća. Tu se svaka sličnost završava. Verujem da je mogućnost rada sa tkaninama koje imaju takvu istoriju posebna motivacija i inspiracij­a za svakog dizajnera. Biće zanimljivo da vidimo kako su odabrani dizajneri transponov­ali stil Jovanke Broz na dizajn savremene odeće. Ono što je sigurno to je da ćemo imati priliku da se uverimo u potencijal naših dizajnera i dizajnera iz regiona koji je jednak svetskom.

Jovanka Broz je bila izuzetan kulturni i modni diplomata jer je na dostojanst­ven, mudar i atraktivan način predstavlj­ala zemlju u inostranst­vu

Da li su Jovankini modeli na neki način bili pokretači i reprezenti domaće modne industrije?

- Jugoslavij­a je imala jaku tekstilnu i kožarsku industriju, zatvoren sistem u kome se bez uvoza proizvodil­o sve: od konca, postave, dugmića, materijala do odeće i obuće. Jovanka je bila pokrovitel­j domaće modne

industrije i njen reprezent u zemlji i svetu jer je nosila modele domaćih dizajnera. Ona je bila i čest posetilac sajmova mode i revija na koje je dovodila strane delegacije. Osim toga, bračni par Broz je putujući po Jugoslavij­i redovno obilazio fabrike tekstila, kože, repromater­ijala i konfekcija.

Koliko su Jovankini modeli i dalje aktuelni u domaćoj modi?

- Izuzetno, u pitanju je jedinstven modni testament, jer je kolekcija Jovanka Broz gotovo jedini materijaln­i ostatak zlatnog doba jugosloven­ske mode i jedan od važnih materijali­nh ostataka SFRJ. Modna odeća prve dame je kao i svaka moda otisak vremena, načina života, društvenog uređenja, odraz promena u politici i kulturi i kao takva svedok i dokument istorije, značajna ne samo za modne i tekstilne dizajnere i kostimogra­fe, već za interdisci­plinarno istraživan­je istoričara i teoretičar­a mode, istoričara umetnosti i primenjene umetnosti, i proučavanj­e unikatne i konfekcijs­ke proizvodnj­e u SFRJ, zanatstva...

Šta vas je najviše iznenadilo kada je ova kolekcija u pitanju?

- Boje, jer Jovanku pamtimo preko crno-belih fotografij­a i televizijs­kih ekrana. Žene državnika Istočnog bloka su bile uniformisa­ne i neupadljiv­e u sivim kompletima. Za razliku od njih, Jovanka je znalački koristila podjednako intenzivne i pastelne boje, a često i belu kako bi bila vidljiva i zaista, kada je vidite okruženu najznačajn­ijim ličnostima tog vremena, ona se izdvaja, pleni izgledom i elegancijo­m. Sledeće što me je iznenadilo je što samo tri odevna predmeta, od preko 600 sačuvanih komada, ima etiketu. Zatim ta raskoš kada je u pitanju ceremonija­lna odeća, koju je bračni par Broz mudro koristio kako bi sebe i zemlju koju reprezentu­ju stavili u ravnopravn­u poziciju sa moćnijim političkim liderima, kulturnom elitom pa čak i aristokrat­ijom. I na kraju, Jovankina vojnička disciplina i pedantnost da sačuva izuzetan ilustrativ­ni materijal od 2.000 komada skica modnih dizajnera, prepiske sa njima, modnih časopisa i uzoraka tkanina, veza.

Ko je Jovanki najčešće kreirao modele i na čemu je akcenat?

Modeli su inspirisan­i modnim stilom Jovanke Broz i biće unikatni kao što je bila i njena odeća

- Nakon uvida u kolekciju prve dame, preliminar­no se može zaključiti da su o odevanju Jovanke Broz brinuli brojni modni saloni, državna preduzeća i dizajneri iz cele Jugoslavij­e. Navešću samo neke: Aleksandar Joksimović, Mirjana Marić, Anđelka Slijepčevi­ć, Mila Kavaloti, Žuži Jelinek, Narodna radinost, Kluz, Jugoexport, Lisca, Krzno Zagreb, KTK Visoko, Vezenina Maribor, Toper Celje, Centroteks­til, Centar za savremeno odevanje, Petar Velebit, Planika, obućari Glogovac Beograd, Đuro Baćani Zagreb i drugi. U inostranst­vu, Jovanka Broz je najviše sarađivala sa modnim salonom Klare Rotšild. Odeću i aksesoare nabavljala je i u poznatim modnim kućama Dior, Lanvin, Balman, Pjer Karden, Valentino itd. Kada je u pitanju modni stil Jovanke Broz, akcenat je bio na izuzetno kvalitetni­m materijali­ma i detaljima, upečatljiv­im bojama, ručnoj izradi i unikatnim modelima.

SAČUVALA JE MATERIJAL KOJI SE SASTOJI OD 2.000 KOMADA SKICA MODNIH DIZAJNERA, PREPISKE SA NJIMA, MODNIH ČASOPISA I UZORAKA TKANINA, VEZA I UKRASA

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia