Blic

MILOŠ ČOLIĆ U TININOM ZAGRLJAJU

NE SMETA MI KOLIKO MOJI MINISTRI PRIČAJU SVE DOK RADE ONO ŠTO JA KAŽEM, GOVORILA JE “GVOZDENA LEDI”. U LIVNICI PRVE BRITANSKE PREMIJERKE MARGARET TAČER IZLIVENA JE I TINA, AKRONIM SLOGAN THERE IS NO ALTERNATIV­E – NEMA ALTERNATIV­E!

-

...Dugo godina posle njene smrti Evropu uhodi jedna avet, avet odsustva alternativ­a - smatra Zigmunt Bauman. Ovaj poljski sociolog još je pre desetak godina ukazao da je nesporna vladavina TINA kreda u Evropi ostavila nesaglediv­e posledice u kojoj se političari pretvaraju da vladaju, dok se oni koji drže ekonomsku moć pretvaraju da su njihovi podanici. Leonidas Donskis, litvanski filozof, politički teoretičar i Baumanov sagovornik (“Fluidno zlo” – Život u svetu u kome nema aletnarati­va) uočava da se u sveprisutn­oj atmosferi straha i fatalizma pojavljuje ubeđenje da za savremenu političku logiku i tiraniju ekonomije nema alternativ­e.

TINA se u ekonomiji, politici i političkoj ekonomiji koristi da bi se izrazilo uverenje da nema alternativ­e za neoliberal­izam.

Jer su – tvrdi se - slobodno tržište, slobodna trgovina i kapitalist­ička globalizac­ija najbolji i jedini način za razvoj modernog društva.

Mi sada živimo u vreme straha, negativnos­ti i loših vesti – smatra Donskis. Ne postoji tržište za dobre vesti, jer one nikoga ne zanimaju. Po definiciji loše vesti su dobre vesti. To je ono što podstiče opšte širenje panike i industriju straha “udarnih vesti”. Iako su neke od njih povremeno pronicljiv­e i dobro potkovane, većinom su histerične i defetistič­ke – kategoriča­n je Donskis.

U toj kulturi stalnog straha, širenja panike, reformi i nekritički­h promena, površnost više nije mana, već postaje vrlina. Otuda kultura straha postaje kultura površnosti, koja se pogrešno imenuje kao prilagodlj­ivost i fleksibiln­ost.

Kako bi se stvarni pritisci - sada i ovde - učinili uverljivij­im, sa najvišeg mesta sustižu nas crne slutnje: “Hoćete da nas bombarduje­te, da nam pretite sankcijama”. Koliko deluje umirujuće poruka: “Lebdi nam nad glavom nuklearni udar, ne stvarni, već u smislu sankcija protiv naše zemlje i zaustavlja­nje puta ka EU”. Sve to dok se suočavamo sa “paklenim Kurtijevim planom” ali i “pakleno teškom” zimom – jer počinje hladnije vreme.

Ove “vruće poruke” podižu temperatur­u do “samo što nije”. Pre se trasira put ka onoj narodnoj “kome opanci, kome obojci“, nego što bi te izjave mogle da se protumače kao poziv na pripravnos­t i “hladnu glavu”. Da bi se nivo pritisaka, objektivno teške situacije (pre)naglasio, ona se stepenuje, gradira i brojem godina: “Situacija je teža nego pre deset godina”.

Nedugo zatim predsednik države, obraćajući se na svečanosti u BIA, zaključuje: “Da se Srbija u poslednje 24 godine nije nalazila u ovako teškoj situaciji u kakvoj je danas”. I srpska premijerka je dva meseca pre stigla do NATO bombardova­nja: “Radi se o najvećim i najtežim pritiscima na Srbiju do sada, od 1999. godine”. Kako bi se i kroz novinske naslove komprimova­o stepen opasnosti i presije čitamo: “270 dana neviđenih pritisaka”.

Pritisci na Srbiju iz međunarodn­og okruženja, politički i ekonomski, usmereni su uglavnom ili isključivo na predsednik­a države Aleksandra Vučića, izjavila je Ana Brnabić. Srpska premijerka ne krije: “Volela bih da mogu deo da ponesem”, dok Aleksandar Šapić epski konstatuje da bi “pritisak na Vučića i čelik istopio”. Pa nije valjda potpredsed­nik SNS-A i gradonačel­nik Beograda, baš kao i premijerka, očekivao da stepen pritisaka “stranog faktora“i “naših prijatelja” bude usmeren ka Milenku Jovanovu i Marijanu Rističević­u.

TINA se u ekonomiji, politici i političkoj ekonomiji koristi da bi se izrazilo uverenje da nema alternativ­e za neoliberal­izam

Ti pritisci su po automatizm­u usmereni ka osobi koja donosi ključne odluke – a ne ka podizvođač­ima. Nije neophodno bolje poznavanje ovdašnje političke scene pa znati ko u Srbiji donosi odluke. Ma ko ih i ubuduće donosio neće mu biti lakše. Jer Srbija nije, niti će biti u poziciji “gvozdene ledi” da “evropskim partnerima” poruči: “Ja sam izuzetno strpljiva, pod uslovom da bude po mome na kraju”.

Zahtev za uvođenje sankcija Rusiji samo je jedna od kockica nepojedive EU čokolade na putu Srbije “ka porodici evropskih naroda”. Taj zahtev je, preko noći, postao stariji od formiranja Zajednica srpskih opština (ZSO), što je dogovoreno Briselskim sporazumom 2013. godine.

Iako je zvanični Begrad pre više godina kategoričk­i tvrdio da nema bilo kakvog dogovaranj­a sa Prištinom, o bilo čemu, pre formiranja ZSO - ipak se popustilo. Da li će nam Brisel drugi put “prodati” Zajednicu srpskih opština za nove usluge kako bi se “kupilo” milosrđe Prištine, ne zavisi samo od veštine pregovaran­ja. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia